Hoe komt Praag aan haar naam?

De naam Praag van de beroemde stad in Tsjechie heeft een bijzondere geschiedenis. Het ontstaan van het land Tsjecho-Slowaijke kennen we alleen uit overleveringen en legendes, zoals die neergeschreven zouden kunnen zijn in de Kosmova kronika česká (Kroniek van Bohemen) van de hand van Kosmas. Hij schreef het imposante boekwerk in de Latijnse taal tussen 1119 en 1125.

Legende Vader Cech

Verteld wordt hoe Praotec Čech (oervader) na lange omzwervingen met zijn volk in het beloofde land gekomen zou zijn bij de berg Řip. Dit Iand werd naar hem vernoemd: Čechy. (Ik schreef daar eerder over.) Na zijn dood werd Krok de nieuwe heerser, zo rond de 7e eeuw. Krok had drie dochters Kazi, Teta en Libuše.  De laatste werd na de dood van haar vader de nieuwe heerser over Čechy.

De legende vertelt verder (met dank aan de les Tsjechische Conversatie) dat Libuše rechtvaardig en wijs was en dat ze de toekomst kon voorspellen.

De naam Praag en de Burcht Vyšehrad

Vysehrad Praag Tsjechië

Vyšehrad in Praag, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Op een dag, staande op de rots Vyšehrad, keek ze uit over de omgeving met daarin prominent aanwezig  rivier Vltava (Moldau). En ze kreeg een visioen: ze zag een grote stad die zo beroemd zou worden dat de hele wereld over haar spraak, haar torens zouden tot aan de sterren reiken! Haar mensen moesten naar het bos bij Strahov gaan en daar zouden ze een man zien die een drempel (in het Tsjechisch práh) in zijn huis aan het beitelen was. Op de plaats moest een nieuwe burcht gebouwd worden die Praha genoemd zou moeten worden. “Want,”  zo zei Libuše, “ als je over een drempel stapt, buig je je hoofd om dat niet te stoten. En als je Praag ziet, buig je uit eerbied ook je hoofd”. Aldus gebeurde. En dat heeft geleid tot de hoofdstad Praha (Praag), aldus de overlevering.

Het verhaal over Libuše en haar latere man Přemysl gaat door. Zij zouden de stichters zijn van de machtige dynastie Přemysliden, wiens meest roemruchte nazaat Karel IV was, koning en keizer van Bohemen en bouwer van de Karelsbrug.

Op de imposante rots boven de Vltava werd Vyšehrad gebouwd. De twee torens zijn hét symbool van Praag.
Het is ook daar dat er een standbeeld staat van Libuše en Přemysl.

Karelsbrug Praag Moldau

Karelsbrug Praag, foto: CzechTourism

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen