Parken, tuinen en markten in Praag

Er is in Praag veel te beleven en nog meer te doen. Kortom, plan af en toe even een moment van rust in tijdens je citytrip in Praag. Waar? Hieronder vind je een aantal perfecte plaatsen voor het vinden van rust, ruimte en verrassend mooie natuur. En dat allemaal vlakbij of midden in het centrum van de stad.

Populaire Praagse tuinen en parken

1. Havlíčekpark (Havlíčkovy sady) - Wijk 2/Vinohrady

Dit park heet ook wel het Grébovkapark. Je waant je hier voor heel even in Italië. De ontwerper van de tuin haalde zijn ideeën in de 19e eeuw bij beroemde Italiaanse (renaissance) tuinen. Dit park is het op één na grootste park van Praag. Je vindt er wijngaarden, beelden, een grot, vijvers, fonteinen en een waterval. Maar ook allerlei paviljoenen voor een hapje en een drankje. Waaronder een modern ingericht café en een houten tuinhuis met een wijnbar en een restaurant. Dit park is elke dag geopend. 


Havlíčekpark, foto Prague City Tourism 

2. Riegerpark (Riegrovy sady) - Wijk 2/Vinohrady

Dit park mag je alleen al vanwege het uitzicht niet missen. Je kijkt op het hoogste punt van het park uit over het hele centrum van Praag. Verder vind je hier bijvoorbeeld een door Pragers drukbezochte biertuin en een restaurant plus café. Maar ook voor je welverdiende rust zit je in dit park helemaal goed. Er zijn (picknick)grasvelden met bankjes, afgewisseld met rustige hoekjes tussen de vele kastanjebomen die het park rijk is. Ook dit park is elke dag open. 

3. Wallenstein tuin (Valštejnská zahrada) - Wijk 1/Malá Strana 

De tuinen horen bij het Wallenstein paleis en werden al tussen 1623 en 1629 aangelegd. Je vindt de tuin op de linkeroever van de Moldau. Wat meteen in het oog sprint is het ´sala terrena´ een groot en koel stenen tuinpaviljoen met drie versierde stenen bogen aan de voorkant. In deze tuin vind je rust en ruimte. Samen met strak geknipte hagen, allerlei beelden en veel planten en bloemen. In de zomer maak je hier zelfs kans op een gratis concert of theatervoorstelling. De tuin is elke dag open voor bezoekers.


Wallensteintuin, foto Prague City Tourism

4. Petřínpark (Petřínské sady) - Wijk 1/Malá Strana 

Elke Prager weet dat je in dit park moet zijn voor een heerlijke dosis rust. Het park is groot en groen en bezit een kleurrijke, geurige rozentuin. Het park ligt op een heuvel. De top is ook bereikbaar met een kabeltreintje. 's Avonds zijn de paadjes door het park sfeervol verlicht en eenmaal boven heb je uitzicht over het park en de stad. Wil je het allerbeste uitzicht? Beklim dan meteen ook de Petřín toren. Met 60 meter een flinke klim, maar zeker de moeite waard. Verder vind je in dit park een bijzondere houten kerk, een sterrenwacht, een spiegeldoolhof en een heerlijk rustige kloostertuin met meer dan 2100 fruitbomen erin. Dit park is elke dag open. 


Petřínpark, foto Prague City Tourism

5. Letnápark (Letenské sady) - Wijk 7/Hološovice 

Dit park is verbonden met de tuinen die horen bij de Praagse Burcht. De burchttuinen zijn zeker mooi, maar helaas niet gratis. Het Letnápark is dat wel en het trekt dan ook veel (lokale) bezoekers. Naar onder andere de knusse biertuin, het bewegende kunstwerk 'de metronoom' en het Hanavský Paviljoen. Dit park is ruim van indeling, met veel gras en kleurrijke struiken. Maar ook zijn er brede lanen tussen oude bomen. Tot slot zijn de behendige skaters op de verschillende skatebanen een bezienswaardigheid op zich. Alleen al het bekijken van hun tricks is de moete van een uitstapje naar dit park waard. Het park is elke dag open voor publiek en je bent er, net zoals in de rest van Praag, van harte welkom.

6. Stromovkapark (Královská obora) - Wijk 7/Bubeneč

Dit park is het grootste park van de stad en het is vanaf de tramhalte Výstaviště makkelijk bereikbaar. Hier vind je echt heel veel rust en ruimte. Bijvoorbeeld voor een picknick, een dutje doen op het gras of zomaar een beetje rondkijken naar de vele fietsers, skaters, hardlopers, wandelaars of de bezoekers aan het planetarium. Ben je op weg naar de dierentuin? Dan kun je ook die vanuit dit park direct bereiken. Het park is alle dagen open.


Stromovkapark, foto Prague City Tourism

Populaire Praagse vers-, vlooienmarkten 

Naast tuinen en parken is Praag rijk aan grote en kleinere markten waar je af en toe zomaar en helemaal zorgeloos wat overheen kunt dwalen. Hieronder staan de drie meest populaire markten van de stad voor je bij elkaar.

1. Praagse markt (Pražská tržnice) - Wijk 7/Hološovice 

Een markt in een monumentaal gebouw met de grootste versmarkt van Praag. Maar ook voor kleding, huishoudartikelen en souvenirs ben je elke dag (op de zondag na) van 08:00 uur tot 20:00 uur van harte welkom.

2. Havelmarkt - Wijk 1/Staré Město

Gezellige versmarkt, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1232. Elke dag is de markt van 06:00 uur tot 18:30 uur. Meer informatie over de markt vind je op de Facebookpagina van Havelské tržiště. 


Havelmarkt, foto Prague City Tourism

3. Praagse vlooienmarkt U Elektry - Wijk 9/Vysočany 

Dit is met meer dan 600 kramen de grootste vlooienmarkt van heel Europa. Overweldigend druk? Dat valt mee, er zijn ook vijf relaxzones op het terrein. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje. Maar natuurlijk ook om even helemaal niets te doen. 

De Blesi trh U Elektry markt is elke zaterdag en zondag open van 06:00 uur tot 14:00 uur.


Welke van de parken, tuinen en markten zou jij willen bezoeken? Laat het ons weten!


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen