Historisch Tsjechië - Ontdek de mooiste historische steden!

Historisch Tsjechië - Ontdek de mooiste historische steden!

Tsjechië heeft de vakantieganger flink wat te bieden! Indrukwekkende historische steden bijvoorbeeld. Middeleeuwse stadsmuren, kromme straatjes, romantische vergezichten en kleine hoekjes en gaatjes. CeskySight verkiest Kutna Hora, Loket, PraagHradec Králové en Český Krumlov als de mooiste historische steden van Tsjechië!

Elk jaar wordt er een prijs uitgereikt voor de mooiste historische stad van het jaar. Restanten van monumenten en de heropleving van het historisch stadcentrum staan hierbij centraal. Hieronder vind je een lijst van de winnaars van de wedstrijd ´Historische Stad van het Jaar´, georganiseerd door de Vereniging van de Historische Nederzettingen in de Bohemen, Moravië en Silezië en het Ministerie van Cultuur. Als je dan toch in de buurt bent, mag je deze prachtige steden zeker niet overslaan! Neem gauw een kijkje en ontdek welke stad jouw favoriet is.

Havlíčkův Brod (2020) - Beroemde geschiedenis met geweldige persoonlijkheden 

De oude stad Havlíčkův Brod in de regio Vysočina, 120 km ten oosten van Praag, staat bekend om zijn monumenten, beroemde persoonlijkheden en de legende van Hnát de Verrader. Het historische centrum van Havlíčkův Brod werd in 1990 tot beschermd gebied verklaard. Het beroemdste huis op het plein is het huis van Havlíček waar het Vysočina Museum is gevestigd, net als het monument van Karel Havlíček Borovský, een beroemde Tsjechische publicist en auteur. Je vindt in deze prachtige stad in het midden van het plein een fontein met een standbeeld van Triton. Om de hoek vind je de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria uit het einde van de 13e eeuw, met een torenklok die vierentwintig cijfers heeft in plaats van twaalf. Rondom het plein zijn er overblijfselen van de stadsmuren, het middeleeuwse huis Štáfl en een park genaamd de Toekomst.

Štramberk (2019) - Prachtig bergstadje genesteld tussen beboste heuvels

Charmante straatjes, houten huizen uit de 18e en 19e eeuw en heerlijke lekkernijen! Dit gezellige bergstadje heeft van alles te bieden. Hoog boven de stad ligt de kasteelruïne van Strallenberg, het houten platform bovenaan biedt een fantastisch uitzicht op de omgeving. De steegjes onder het kasteel en de wenteltrappen leiden je van het kasteel naar het centrale plein. Hier is van alles te beleven, van een poppenmuseum tot een mini-dierentuin. Verder staat er op het plein de gerestaureerde Town Brewery, waar het zelfgemaakte Trubač-gistbier wordt gebrouwen. Hou je meer van zoetigheid? Dan zul je dol zijn op de Štramberk-oren, een zoet gebak gemaakt van met honing gekruid deeg in de vorm van gedraaide oren! Deze lekkernijen, waarvan het recept een handelsmerk is, worden al eeuwenlang in Štramberk gebakken om de legendarische overwinning van de Štramberk-christenen op het Tartaarse leger te herdenken.

Štramberk - Foto: Czech Tourism - Vydavatelství MCU

Slavonice (2017) - De magie van Renaissance Slavonice

Ontdek de unieke charme van Slavonice, een stad vlakbij de grens met Oostenrijk, omringd door de ruige, prachtige landschappen van de Tsjechische regio Canada. Slenter langs de prachtig versierde gevels van huizen die eruitzien als minuten nadat de renaissance-architecten hun gereedschap neerlegden. Het Horní-plein is dé plek voor echte renaissance romantiek. Verder vind je op het het driehoekige Míru-plein herenhuizen en kun je hier de Mariazuil bewonderen. Test hoe fit je bent met een klim naar de top van de toren van de kerk van de Maagd! Het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard.


Jičín (2016) – De prachtige sprookjesstad ten noordoosten van Praag

Deze mooie stad Jičín ligt in het Boheems Paradijs ten noordoosten van Praag. Het werd met name geselecteerd vanwege het prachtig bewaard gebleven historische centrum en de activiteiten van de lokale overheid en andere organisaties die de stad nieuw leven inblazen. Jičín staat bekend als de sprookjesstad, omdat er zich in de omgeving veel populaire Tsjechische kinderverhalen afspelen. Een andere bijnaam voor de stad is de Poort naar het Boheems Paradijs. Het is daarom een uitstekende uitvalsbasis voor alle bezoekers van dit beschermde landschap gebied vol rotsen en diepe bossen.


Jičín - Foto: Czech Tourism - Zdenek Thoma

Příbor (2015) – 750 jaar geschiedenis 

De Moravische stad Příbor bij Ostrava is een van de oudste steden in de omgeving. De stad heeft meer dan 750 jaar geschiedenis en het centrum is beschermd als stedelijk monumenten reservaat. Vandaag de dag mag Příbor bogen op de titel Historische Stad van het jaar 2015, wat deels te danken is aan de zeer belangrijke wederopbouw werkzaamheden die werden uitgevoerd aan het Piaristenklooster en de tuinen van de stad. Als je besluit Příbor te bezoeken, mag je de geboorteplaats van de beroemdste inheemse zoon van de stad, de grondlegger van de psychoanalyse, Sigmund Freud, niet missen.

Cheb (2014) – De stad van de kostbaarste historische romaanse gebouwen en kastelen

De historische stad Cheb ligt in West-Bohemen, vlakbij de Duitse grens. Een blok vakwerkhuizen op het stadsplein illustreren de sprookjesachtige sfeer van het stadscentrum. Maar dat is niet alles wat je in Cheb zult vinden. Er zijn maar weinig dingen die een van de kostbaarste historische romaanse gebouwen van Midden-Europa, het kasteel van Cheb en de kapel van St. Erhard en St. Ursula, kunnen overtreffen. Eens in de twee jaar, in augustus, komt de stad tot leven met de Valdštejn-vieringen, ter herdenking van het beroemde verleden van Cheb.


Cheb - Foto:  Michaela Dusíková

Chrudim (2013) – De stad met charme

Het charmante Chrudim in Oost-Bohemen is terecht uitgeroepen tot historische stad van het jaar 2013. De stad zal je betoveren met het renaissancistische huis Mydlář, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het poppenspel en het Tsjechisch immaterieel erfgoed beschermd door UNESCO. Het is ook zeker de moeite waard om de middeleeuwse straten en de overblijfselen van de stadsmuren te bewonderen. Ook zijn de ongewone tentoonstellingen van het Chrudim Puppet Museum of het stadsplein met zijn monumentale gotische tempel een aanrader!

Jilemnice (2012) – De bakermat van het Tsjechische skiën

Jilemnice is een klein stadje in Noord-Bohemen, verscholen in de schaduw van het Krkonoše-gebergte. De stad staat bekend als de bakermat van het Tsjechische skiën, sinds het skiën zich hier meer dan honderd jaar geleden voor het eerst begon te verspreiden. De jury die de titel Historische Stad van het Jaar uitreikt, werd vooral aangetrokken door de gerenoveerde zogenaamde “Nieuwsgierige Steeg”. Deze bevat een verzameling vakwerkhuizen die op ongeveer 200 meter van het plein liggen. Elk huis aan de westkant van de straat beweegt een raambreedte dichter naar de straat toe dan het huis ervoor. In de snel smaller wordende kronkelende straat zien de huizen eruit als nieuwsgierige bewoners die naar voren leunen om de gebeurtenissen op het plein en de hoofdstraat van die tijd te observeren. 

Krkonose Museum Jilemnice - Foto: Královéhradecký Kraj - Svazek Mest a Obcí

Uherské Hradiště (2011) – Goede wijn en magnifieke klederdrachten

Uherské Hradiště in Moravië is het hart van Slovácko, een regio die bekend staat om zijn karakteristieke folklore, hakkebord muziek, goede wijn en prachtige klederdrachten. Maak een wandeling langs het prachtig bewaard gebleven historische centrum en de wijnlanen met wijnkelders, bezoek de exposities van het Slovácko Museum en maak kennis met de rijke Slovácko volkstradities! En als je genoeg hebt van het stadsleven, kun je naar de nabijgelegen Witte Karpaten gaan voor pure natuur en prachtige uitzichten.


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Evert Doomernik
Door

Evert Doomernik

op 28 Sep 2022

Zo'n vriendelijk land, we komen er al 22 jaar en in 2017 naar hier verhuisd. Wat een rijkdom om hier te mogen wonen. In Tsjechie wordt het belang van kultuur, kunst en muziek nog ingezien. Nooit meer terug naar Nederland. Groet uit Tanvald, chata Hugo.

Jellie van der Veen-Banga
Door

Jellie van der Veen-Banga

op 28 Sep 2022

Beste Evert, bedankt voor je leuke reactie. Je hebt helemaal gelijk wat betreft dat de Tsjechen zoveel inzet hebben kultuur, kunst en muziek. En dat geldt ook voor de natuur. Daar gaan ze ook heel behoedzaam en respectvol mee om. Ik kan dat persoonlijk ook zo waarderen. Dat maakt het ook dat ik me daar zo thuis voel. Nog heel lang veel plezier op je mooie stek in Tanvald.

Reactie plaatsen