Národní Galerie in Praag. Als je in Amsterdam bent, ga je een schilderij van Rembrandt bekijken. In Parijs breng je een bezoek aan de Mona Lisa. En als je in Dresden bent, ga je zeker kijken naar de Sixtijnse Madonna van Rafael. De Tsjechische krant Idnes.cz vroeg zich af of er in Praag ook zo’n plek is waar schilderijen van faam een plek hebben. Men kwam bijna vanzelf uit bij de Národní Galerie in Praag, locatie Veletržní Palace. Hier vind je een permanente expositie van kunst uit de 20e en 21e eeuw. Men was verbaasd hoe weinig mensen daar rondliepen. Was daar dan niets moois te zien? Men ging op onderzoek uit…
Schilders uit de 19e en 20e eeuw in Národní Galerie in Praag
De wandeling begon op de vierde verdieping van Národní Galerie in Praag waar je een verzameling Tsjechische kunst vindt. Het grote doek van Jakub Schikaneder “Vražda v domě” (Moord in huis) springt meteen in het oog en roept afschuw op, net als in 1891, toen het voor de eerste keer werd getoond.
Ook hangt hier een collectie van Frantisek Kupka die beschouwd wordt als één van de belangrijkste abstracte schilders van Tsjechie. Tenslotte is ook de welbekende schilder Mucha op deze verdieping vertegenwoordigd.
Op de derde verdieping (Franse kunst) hangen de waardevolste schilderijen van het museum. Het meest indrukwekkende schilderij op die verdieping is van Auguste Renoir “ Milenci” (Minnaars).
Verderop in het museum tref je ook een schilderij aan van Vincent van Gogh “Zelené obilí” (groene mais). Hij schilderde dit een paar maanden voor zijn dood toen hij opgenomen was in een psychiatrische kliniek. En dat lijkt te zien te zijn op het schilderij…
Pablo Picasso kan niet ontbreken in dit museum. Het door hem vervaardigde portret “Stojící žena” (Staande vrouw) uit 1921 behoort tot de laatste schilderijen uit zijn neo-klassieke periode.
En verder loopt men, langs een lichterotisch schilderij van Gustav Klimt “Panna” (Vrouwen) uit 1913. Daarna gaat het langs de schilderijen van Oskar Kokoschka. Deze beroemde Oostenrijkse expressionist woonde een aantal jaren in het vooroorlogse Praag, maakte o.a. een portret van president Masaryk. Hij hield van Praag en vertaalde die liefde in zestien opvallende schilderijen. Eén van de meest magische is “ Pohled na Karlův most” (Het uitzicht op de brug).
Tot slot van de wandeling: werken (“Potopa”) van een beroemde Tsjechische schilder Toyen, pseudoniem voor Marie Čermínová. Sombere, deprimerende beelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstonden.
Veletržní Palace in Praag
Men kwam tot de conclusie dat de collectie van dit museum zich zeker kan meten met andere, grote Europese musea. Of zou de toegangsprijs van 220 (= €8,50) Tsjechische kronen – voor Tsjechische begrippen veel geld voor een bezoek aan een museum – een belemmering zijn?
Dukelských Hrdinů 530/47, 170 00 Praha 7
Dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 (behalve maandag)