Alfons Mucha's Slavische Epos in Praag
in Praag
2 min. leestijd

Alfons Mucha's Slavische Epos in Praag

De Tsjechische schilder Alfons Mucha (1860-1939) ken je waarschijnlijk wel van zijn wereldberoemde Art Nouveau-werken in Parijs uit het begin van de 19e en 20e eeuw. Mucha maakte illustraties voor tijdschriften en nadat hij een poster voor een toneelstuk mocht maken, volgde een enorme stroom aan schilderijen, posters, reclames en boekillustraties. Maar Alfons Mucha ontwierp ook sieraden, tapijten, behang en decors.

Van Mucha-stijl tot Art Nouveau

De kenmerkende stijl van Alfons Mucha werd eerst simpelweg de Mucha-stijl genoemd, maar werd later bekend als Art Nouveau (Frans voor nieuwe kunst). Deze stijl is vaak te herkennen aan afbeeldingen van mooie, gezonde en jonge vrouwen in neoklassieke jurken in jaren 30-stijl, met daaromheen meestal weelderige bloemen, die soms een aureool om de hoofden van de vrouwen vormen.

Het levenswerk van Alfons Mucha

Hoewel Mucha wereldberoemd is geworden met deze afbeeldingen, lag zijn hart toch ergens anders: Slavisch Epos, een cyclus van twintig monumentale schilderijen waarvoor hij zich liet inspireren door de Slavische mythologie en de geschiedenis van het Tsjechische volk. Bijna twintig jaar lang werkte Mucha aan dit Slavische Epos (Slovanská Epopej) – ruwweg de tweede helft van zijn artistieke loopbaan.

The-Introduction-of-the-Slavonic-Liturgy

The-Introduction-of-the-Slavonic-Liturgy

Het idee voor het Slavisch Epos ontstond in 1899, toen Mucha in opdracht van de Oostenrijks-Hongaarse regering voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 het interieur van het paviljoen van Bosnië-Herzegovina ontwierp. Als voorbereiding van deze opdracht reisde hij veel door de Balkan, deed onderzoek naar de geschiedenis en gewoonten in deze regio en observeerde het leven van de Zuid-Slaven die er leefden. In die periode kreeg hij inspiratie voor een nieuw project: het creëren van een epos voor alle Slavische volkeren, dat lief en leed van zijn eigen volk en dat van alle andere Slaven zou portretteren.

In het najaar van 1928 kon het publiek het Slavisch Epos voor het eerst bewonderen en tot 31 december 2016 kan iedereen die Praag bezoekt dit meesterwerk komen bekijken in het Museum voor Hedendaagse kunst in het Veletrizni-paleis. Het grootste doek is ruim zes bij acht meter groot en het Slavisch Epos is dan ook op z’n minst indrukwekkend te noemen. Een mooie aanvulling op de toch al zo mooie stad Praag!

 

 

 

Download hier het E-book over Praag

Nieuwe brochure over Praag

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen-Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
M. Ars
Door

M. Ars

op 25 Sep 2018

In het Municipal house tentoonstelling bezocht. Prachtig aanrader voor iedereen die Praag bezoekt.

Reactie plaatsen