Hoewel Tsjechië bij de Europese Unie hoort, wordt er nog niet met de euro betaald. De Tsjechische munteenheid is de kroon, een kroon (Kc) is 100 helaru. Op dit moment zijn er munten in omloop met een waarde van 10, 20 en 50 helaru. 1, 2, 5,10, 20 en 50 kronen, en bankbiljetten met een waarde van 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen. De koers van deze munt is vrij stabiel. 1 euro is ongeveer CZK 23,50 en 100 kronen is omgerekend 3,83 euro.

Banken, pinnen of contant

De meeste banken in Tsjechie zijn geopend van 9.00 tot 17.00, houd er echter rekening mee dat ze vaak tussen 12.00 en 13.00 gesloten zijn i.v.m. de middagpauze.

Pinnen bij een geldautomaat is al jaren vrijwel overal mogelijk. Echter, de meeste Nederlandse banken brengen toch al snel €2,50 in rekening voor een opname met een pinpas tot €4,50 met een creditcard.

Het aantal pinmogelijkheden in kledingwinkels, supermarkten, tankstations, restaurants enz. is heel gebruikelijk net als in Nederland.

Creditcard: hotels, restaurants en de meeste winkels accepteren de meest gangbare creditcards als American Express, Diners Club, Cirrus, Visa, Mastercard, JCB.

Contant betalen en pinnen is nog steeds de gemakkelijkste (en ook de enige) manier van betalen bij kleine levensmiddelenwinkels, postkantoren, cafés/bars/terrassen en in kleine dorpjes.

Geld wisselen

Het is aan te raden geld om te wisselen bij Tsjechische banken en wisselkantoren* vanwege de gunstige koersen ten opzichte van die in Nederland. U kunt ook gewoon pinnen bij een van de vele geldautomaten om wisselkosten te besparen. Doe dit echter niet te vaak want zoals uitgelegd worden er vaak kosten in rekening gebracht. Heeft u toch liever voor vertrek Tsjechische kroon op zak kunt u dit wisselen bij een bank ter plaatse.

* Let op: de officiële wisselkantoren en banken zijn in het weekend gesloten.

Hoeveel fooi in Tsjechië

Het is gebruikelijk om in Tsjechië een fooi te geven. Voor een restaurant is dit meestal tussen de 5% en 12%. Laat het niet op tafel liggen maar tel het bij de rekening op, dit is gebruikelijk in Tsjechië. Fooien zijn een wezenlijk deel van de inkomsten van horecamedewerkers. Betaalt u met creditcard, probeert u dan de fooi toch in cash te geven, om er zeker van te zijn dat u degene die u (goed) bediend heeft hiervoor beloont en niet de restauranteigenaar.

Artikelen in Geld en Bankzaken in Tsjechië