Ontdek de mystiek van UNESCO-monument Zelená hora

Ontdek de mystiek van UNESCO-monument Zelená hora

5 poorten, 5 kapellen, 5 altaren en 5 sterren. De kerk van St. John van Nepomuk op Zelená hora is een van de origineelste gebouwen in Europa, die tot op de dag van vandaag mensen van over de hele wereld verbaast. Dit UNESCO-monument en het werk van de getalenteerde architect Jan Blažej Santini Aichel is een plek die het verdient om bezocht te worden door iedereen die de mystiek en unieke architectuur waardeert, verweven met het krachtige verhaal van Johannes van Nepomuk, de Tsjechische heilige.


De stichter van de kerk wilde de kerk bouwen doordat hij geïnspireerd was door het verhaal van de Tsjechische heilige, Johannes van Nepomuk, die werd vermoord omdat hij niet bereid was de bekende geheimen van de koningin aan koning Václav IV prijs te geven. De heilige Johannes werd lange tijd gemarteld en zijn lichaam werd vervolgens van de Karelsbrug in Praag in de rivier de Moldau geslingerd. De legende vertelt dat er op dat moment vijf sterren boven zijn hoofd verschenen. Sinds die tijd worden sterren en het getal vijf beschouwd als symbolen van deze heilige.

Ontdek de Santini-code

Deze legende werd ingenieus gebruikt door de architect Santini, die de hele kerk ontwierp op de plattegrond van een vijfpuntige ster. Het symbool van de sterren en nummer vijf verschijnen talloze keren in het gebouw. In het gebied rond de arcade zijn vijf poorten en vijf kapellen, in de kerk zijn vijf altaren en op het hoofdaltaar staan vijf centrale sterren. Het hele complex is letterlijk verweven met mystieke symbolen en raadsels. Deskundigen zijn tot op de dag van vandaag nog op zoek naar de ingang van een geheime gang, die naar verluidt van de kerk naar het klooster in het nabijgelegen Žďár-landgoed leidde.

Foto: St. John van Nepomuk op Zelená hora, CzechTourism

Bezoek het New Generation Museum

In Zelená hora staat ook het voormalige cisterciënzer klooster uit de 13e eeuw. Het is tegenwoordig een kasteel met de erfenis van Santini, waaronder het New Generation Museum, een moderne expositie die belevingselementen combineert met exposities van vooraanstaande Tsjechische instellingen. Deze multimedia-ervaringsexpositie is gewijd aan de erfenis van cisterciënzer monniken en de hoogtijdagen van de barok. Het is een uniek audiovisueel project, uniek in zijn soort in Tsjechië! Andere interessante barokke locaties in de buurt van Žďár nad Sázavou die verband houden met de naam Jan Santini Aichel zijn de kerken in Bobrová, Obytčov en Zvole.


Foto: New Generation Museum, CzechTourism

Waar anders heen gaan?

Er is genoeg te doen in de regio Vysočina. Een van de mooiste Moravische kastelen is Pernštejn. Een sprookjesachtige stad is Telč, met een van de mooiste pleinen van Europa.

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen