Telc, een sprookjesachtig mooie stad!

Telc, een sprookjesachtig mooie stad!

Telc ligt in het zuiden van Tsjechië, op twee uur rijden van Praag. Als je ook maar enigszins de kans hebt, moet je dit stadje tijdens je verblijf in Tsjechië beslist bezoeken. Het is niet voor niets dat het complete historische hart van Telč op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een bezoek aan deze sprookjesachtig mooie plaats is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!

Schilderachtig renaissancekasteel

Telc is zo schilderachtig mooi dat het bijna niet te omschrijven valt. Toch probeer ik je met dit artikel te laten zien waarom je Telč zeker op je lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden moet zetten. Dat werkt het beste aan de hand van een – denkbeeldige – rondwandeling die begint bij het renaissancekasteel van Telč. Niet alleen de buitenkant, maar zeker ook het interieur van dit kasteelcomplex is absoluut de moeite waard. Je zult je ogen uitkijken naar de pracht en praal in de woonvertrekken van de laatste eigenaren van deze bijzondere locatie. Ook de schitterende, oude kasteeltuinen zijn, onder meer vanwege hun honderden jaren oude bomen, een lust voor het oog.

Ontdek het vernieuwde Renaissance kasteel van Telc!

Het Renaissance kasteel van Telc, ook wel bekend als ‘de betoverende roos van Vysočina’, heeft na een uitgebreide driejarige reconstructie zijn deuren opnieuw geopend voor bezoekers! Dit geeft je de unieke kans om de tot voor kort verborgen delen van het kasteel te bewonderen.

Het kasteel, dat nu het hele jaar door geopend is, heeft een complete renovatie ondergaan. Er zijn diverse vernieuwingen doorgevoerd, waaronder de introductie van twee nieuwe rondleidingen en de oprichting van een bezoekerscentrum. Terwijl je langs de prachtig gerestaureerde interieurs, omringd door historische artefacten, wandelt waan je je even terug in de tijd. Maar niet alleen het interieur maar ook het exterieur van het kasteel, inclusief de kasteeltuinen, is onder handen genomen. Neem dus met aangenaam weer ook zeker een kijkje in de fascinerende kasteeltuinen.

Niet alleen bezoekers zijn onder de indruk van dit UNESCO-werelderfgoed maar ook filmmakers weten het kasteel goed te vinden. Door de jaren heen heeft het renaissance kasteel al een prominente rol op het witte doek gespeeld. Verschillende filmproducties hebben gebruik gemaakt van het kasteel van Telc als achtergrond waaronder ‘Angelika’ – de Duitse versie van ‘Jeanne d’Arc.

Zelfs als je het kasteel van Telc al eerder hebt bezocht, zorgen de twee nieuwe rondleidingen met toegang tot voorheen ontoegankelijk delen van het kasteel, voor een geheel nieuwe ervaring. De nieuw geopende kasteelmuseumexpositie biedt een boeiende inkijk in de geschiedenis van zowel het kasteel als de stad Telc. De voormalige gastenkamers, met hun panoramische uitzicht over het kleurrijke Telc-plein, zijn nu geopend voor publiek.

Kasteel Telc. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Italiaanse inspiratiebron voor het kasteel van Telč

Het kasteel van Telč dankt haar huidige grandeur aan de Tsjechische aristocraat Zacharias van Hradec. Hij liet het sombere bouwwerk dat hij erfde in de zestiende eeuw verbouwen tot een toonbeeld van renaissancistische schoonheid en luxe. Zijn zeven maanden durende verblijf in het noorden van Italië was hierbij zijn grootste inspiratiebron. Hoe jong Zacharias van Hradec ook was, zijn verbintenis met de rijke en eveneens jonge Katherine von Wallenstein maakte dat hij zijn grootse woonwensen kon verwezenlijken. Hij zette dan ook de beste bouwvakkers, metselaars en stukadoors van zijn tijd aan het werk om het toen nog gotische kasteel een metamorfose te laten ondergaan. Het weelderige en comfortabele kasteel, dat terecht gezien wordt als een van de parels van de Tsjechische renaissance-architectuur, was het resultaat van zijn inspanningen.

Genieten op een terrasje

Via de indrukwekkende kasteeltuinen loop je door naar het al even imposante Zacharias van Hradec-plein. Hier is goed te zien waarom Telč door velen wordt beschouwd als de mooiste middeleeuwse stad in Tsjechië. Op dit langwerpige plein, dat omgeven wordt door liefdevol gerestaureerde pastelkleurige huisjes, waan je je echt in een sprookje van Hans Christian Andersen. Rondom dit prachtige plein vind je diverse leuke winkeltjes. Natuurlijk strijk je even neer op een van de gezellige terrasjes om de sfeer van dit unieke renaissancistische en barokke plein in alle rust op je in te laten werken. En als je een hapje wilt eten, kun je kiezen welk aan het plein gelegen restaurant je het meeste aanspreekt!

Telc tsjechiePlein van Telc, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Romantisch boottochtje rondom de stad

Wil je na je bezoek aan het kasteel en het plein de stad nog wat beter leren kennen, dan is een boottochtje op het Štěpnický-meer een aanrader. De vele vijvers rondom Telč hadden ooit een functie in de verdediging van het stadje. Nu geven deze meertjes de stad een nog lieflijker aanblik én kun je op het Štěpnický-meer terecht voor een romantisch boottochtje.

Al met al nodigt het fraaie, goed bewaarde Telč je op ontelbaar veel manieren uit tot ontdekken, genieten en ontspannen.

Ben je toevallig van plan om het kasteel van Telc te bezoeken in de maand augustus? Dan is het historische festival een niet te missen evenement! Het plein van Zachariáš van Hradec komt tot leven met een bruisende historische mark, ambachtslieden die traditionele ambachten demonstreren, theatervoorstellingen geheel in kostuums én diverse kraampjes vol heerlijke culinaire lekkernijen.

Wil je de stad Telc ervaren op een stille rustige zondagochtend, kijk dan deze video:

Laats uitgevoerde update op 8-8-2023

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen