Rakvičky recept onthuld: het geheim achter dit heerlijke dessert

Rakvičky recept onthuld: het geheim achter dit heerlijke dessert

Welkom bij een speciale traktatie voor de zoetekauwen: een recept voor delicate Tsjechische koekjes rijkelijk bedekt met slagroom. Rakvičky, koekjes in de vorm van kleine doodskisten, is een echte klassieker uit Tsjechië! Rakvičky koekjes zijn een van de meest voorkomende desserts in Tsjechische banketbakkerijen, bakkerijen en cafés. Dus als je Tsjechië bezoekt, proef er dan een of, nog beter, twee!

Het unieke recept

Na lang wachten is hier het recept voor Tsjechische Rakvičky! Het heeft me meer dan 3 jaar gekost om het perfect te krijgen, maar nu is het eindelijk zover.  Dit is echt een van de moeilijkste recepten waar ik aan heb gewerkt, maar met dit beproefde recept kun je eindelijk genieten van dit geweldige dessert.

Benodigdheden:

 1. 30 vormen (in mijn webshop verkoop ik ze per set van 10)
 2. 1 el gesmolten ongezouten boter voor de vormen
 3. 4 eidooiers (M-formaat eieren)
 4. 1 ei (M-formaat)
 5. 1 ½ kop poedersuiker (230g)

Benodigde tijd:

 1. Voorbereiding: 35 minuten
 2. Bakken op 150°C gedurende 11 minuten
 3. Bakken op 120°C gedurende 40 minuten
 4. Afkoelen: 10 minuten
 5. Totale tijd: ongeveer 1 ½ uur

Bereiding:

 1. Smelt 1 el ongezouten boter en bestrijk alle vormen goed. Zet ze elk op een bakplaat. Alle 30 moeten op één bakplaat passen. Ze moeten allemaal tegelijk bakken, want het beslag werkt niet goed als het te lang blijft staan.
 2. Voeg in de mengkom 4 eidooiers, 1 ei en 1 ½ kop poedersuiker toe. Meng met een spatel of garde. Ga door met mengen met een stand mixer met garde-opzetstuk. Meng op hoge snelheid gedurende 3 minuten.
 3. Na 3 minuten mengen, roer je het beslag met een spatel om ervoor te zorgen dat er geen suiker op de bodem van de mixer achterblijft.
 4. Meng nog eens 4 minuten op hoge snelheid. Na in totaal 7 minuten zou het beslag in volume moeten toenemen, lichter van kleur moeten worden en wanneer je de garde optilt, zou het beslag een lijn moeten vormen die niet meteen wegloopt en even blijft staan. In dat geval is het beslag klaar.
 5. Verwarm de oven voor op 150°C. Doe het hele beslag in een spuitzak, knip het uiteinde van de zak af (indien van plastic) en vul de vormen voor iets meer dan de helft.
 6. Als de oven is voorverwarmd, plaats je de bakplaat in de oven en zet je de timer op 11 minuten. Ze moeten rijzen.
 7. Na 11 minuten (tenminste, dat was genoeg in mijn oven) verlaag je de temperatuur onmiddellijk naar 120°C en bak je nog eens 40 minuten. Zelfs na het verlagen van de temperatuur blijven ze rijzen.
 8. Haal de bakplaat uit de oven en laat de rakvičky 10 minuten in de vormen zitten.
 9. Wiebel aan de zijkanten van de vorm, draai ze om en haal elk eruit.
 10. Voeg ongezoete slagroom toe aan de bovenkant en geniet ervan.
 11. Wees voorzichtig bij het wassen van de vormen, de randen kunnen scherp zijn.

Tips:

 • Bewaar de rakvičky op een droge plaats, afgedekt in een plastic zak of een afgesloten bakje. De voorraadkast of het aanrecht werken prima. De rakvičky zouden ongeveer 2-3 weken moeten meegaan.
 • Voeg de slagroom toe vlak voor het opdienen. Ze zijn hol en sommige mensen vinden het lekker om ook slagroom aan de binnenkant te doen.


Video: uitleg hoe Rakvičky gemaakt moet worden

Over de schrijver
Ik ben Kristýna Koutná, geboren en getogen in het prachtige Brno, Tsjechië. Nu, vanuit mijn huis in Californië, deel ik met trots authentieke Tsjechische recepten met de wereld. Mijn missie is eenvoudig: het levend houden van de Tsjechische cultuur door middel van heerlijke gerechten. Of je nu uit Tsjechië komt, Tsjechische roots hebt of gewoon verliefd bent geworden op het eten, Czech Cookbook biedt traditionele recepten die je vrienden versteld zullen doen staan!
Reactie plaatsen