Vánočka - dé kerst klassieker uit de Tsjechische keuken

Vánočka - dé kerst klassieker uit de Tsjechische keuken

Vánočka is een echte kerst klassieker uit de Tsjechische keuken. Als sinds de 14e eeuw maakt Vánočka al deel uit van het Tsjechische kerstmenu. Krijg jij met kerst bezoek over de vloer? Maak deze heerlijke Vánočka en laat gasten kennismaken met de Tsjechische keuken. Neem voor meer Tsjechische recepten een kijkje op de website van CzechSpecials. Ingrediënten voor het deeg: 

 • 600 gram bloem
 • 140 gram suiker 
 • 250 milliliter warme volle melk 
 • 30 gram verse gist 
 • 1 ei 
 • 130 gram gesmolten boter 
 • 50 gram rozijnen  
 • 25 gram gehakte amandelen 
 • 1 theelepel zout 
 • Een snufje nootmuskaat 
 • Gemalen kruidnagel 
 • 1 theelepel geraspte citroenschil 

Ingrediënten voor de topping 

 • 1 ei 
 • 1 eetlepel water 
 • 50 gram schijfjes amandelen 

Bereiding:

Stap 1: We beginnen met het maken van zuurdesem met de gist en 50 gram suiker. Meng eerst de gist en suiker tot een glad mengsel, voeg daarna 100 milliliter warme melk toe en laat de gist rijzen. 

Stap 2: Neem een kom en voeg het ei, 90 gram suiker en 120 gram gesmolten boter en meng het geheel door elkaar. Zodra alles goed gemengd is voeg je de gehakte amandelen, rozijnen, zout, nootmuskaat, gemalen kruidnagel en geraspte citroenschil toe. Mix het geheel nogmaals door elkaar. 

Stap 3: Wissel voor deze stap de mixer om voor deeghaken. Voeg de rest van de warme melk en het in stap 1 gemaakte gist toe. Vervolgens voeg je ook in kleine hoeveelheden tegelijk de bloem toe. 

Stap 4: Neem het deeg uit de kom en kneed het met de hand verder tot een soepel en elastisch deeg. Kneed het deeg net zo lang tot het niet aan de muren plakt. Is het deeg te dun? Voeg dan extra bloem toe. Is het deeg te stijf? Meng dan een beetje extra melk door het deeg heen. 

Stap 5: Laat het geknede deeg in een afgedekte kom 1 uur rijzen. 

Stap 6: Kneed na een uur rijzen het deeg nogmaals door. Laat het deeg hierna wederom een uur in een afgedekte kom rijzen. 

Stap 7: Nadat het deeg gerezen is, verdeel je het deeg in 9 gelijke delen. Maak hiervan langgerekte rollen van ongeveer dezelfde lengte. 

Stap 8: Nu kan het vlechten van het deeg beginnen. Start met vier rollen en vlecht deze over elkaar heen. Neem vervolgens drie rollen en vlecht ook deze over elkaar heen. Herhaal dit vervolgens ook met de laatste twee rollen. Neem voor extra uitleg over het vlechten van het deeg een kijkje in onderstaande video. 

Stap 9: Pak een bakplaat, en bedek deze met bakpapier. Plet de vlechten gemaakt van drie én vier rollen een beetje met een deegroller. Leg vervolgens eerst de vlecht van vier rollen neer op de bakplaat. Leg hierboven op de vlecht van drie rollen. Leg als laatste de vlecht met twee rollen bovenop. Om er zeker van te zijn dat de vlechten op elkaar blijven kun je hier drie satéprikkers in doen. 

Stap 10: Bedek het brood met een theedoek en laat het vervolgens ongeveer 45 minuten rijzen op de bakplaat. 

Stap 11: Verwarm aan het eind van de 45 minuten rijzen, de oven voor op 160 graden. 

Stap 12: Klop vervolgens 1 ei los, en meng dit met 1 eetlepel water. Bestrijk het brood met dit mengsel en bestrooi het brood met de amandelschaafsel. 

Stap 13: Bak het brood gedurende 45 minuten op 160 graden. 

Tip: Bestrooi voor het sneeuweffect het brood na het bakken met poedersuiker. 


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen