De Keltische Bojers (Boii) van Bohemen

De Bojers (Boii) waren een oude Keltische stam die leefde in de regio Bohemen, gelegen in wat nu de Tsjechische Republiek is, van de ijzertijd tot in de Romeinse tijd. Ze staan bekend om hun rijke culturele erfgoed en belangrijke rol in het vormgeven van de geschiedenis van Bohemen. Of je nu een geschiedenis fanaat bent, een liefhebber van oude culturen, of gewoon meer wilt weten over het rijke erfgoed van Bohemen, het verkennen van de erfenis van de Bojers is een essentieel onderdeel van het begrijpen van de geschiedenis van deze fascinerende regio. De naam Bohemen is afkomstig van het Keltische woord “Boiohaemum”, wat “de woonplaats van het Boii-volk” betekent. In het Nederlands noemen wij het Boii-volk ook wel Bojers. Deze Keltische gemeenschap vestigde zich lang voor de komst van de Slavische mensen in Midden-Europa.

De Kelten waren aanwezig in Bohemen voordat ze in Groot-Brittannië, Engeland aankwamen. Ze vestigden zich al in de 8e eeuw voor Christus in Bohemen. Er is niet veel bewijs van hun bestaan overgebleven, aangezien zij merendeel boeren waren. Maar er zijn toch overblijfselen van vroege nederzettingen en vestingwerken ontdekt. Ook verbluffende artefacten zijn gevonden, zoals de kalkstenen kop van Msecke Zebrovice. 

Het Keltische hoofd van Msecke Zebrovice

Het Keltische hoofd van Msecke Zebrovice is het beroemdste artefact dat in Bohemen is gevonden en komt veel voor in publicaties over de Kelten. Gemaakt van kalksteen, wordt het beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Keltische kunst.

Het Keltische hoofd van Msecke Zebrovice, Foto: Kytka Hilmar- Jezek

De Bojers (Het Boii-volk)

De Bojers waren een groep krijgers en werden in hun tijd beschouwd als één van de machtigste stammen in Europa. Ze waren fel in de strijd en stonden bekend om hun moed en kracht. Het woord "boii", betekent "krijger" in de Keltische taal. Soms gingen ze ten strijde met enkel wapens en schilden en verder geen beschermende helmen (of zelfs kleding).

De Bojers waren één van de eerste stammen die zich vestigden in de regio Bohemen, en ze vestigden zich al snel als een machtige en invloedrijke kracht. Ze handelden met andere stammen en stonden bekend om hun welvaart en rijkdom. De Bojers stonden ook bekend om hun kracht in metaalbewerking en hun smeden stonden bekend om hun vermogen om fijne wapens en gereedschappen te maken.

In het begin van de 1e eeuw voor Christus werd de Boii-stam veroverd door het Romeinse Rijk. Hun cultureel erfgoed leefde echter voort en de afstammelingen van de stam bleven een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van Bohemen. De Bojers worden herinnerd vanwege hun bijdragen aan het rijke culturele erfgoed van de regio, en hun nalatenschap is nog steeds te zien in de vele historische bezienswaardigheden, monumenten en artefacten die in Bohemen zijn overgebleven.

Video van de oude Keltische landen

Locaties en vindplaatsen van de Bojers

Enkele van de bekende locaties en vindplaatsen van de Bojers zijn onder andere:

  1. Čáslav-Budčeves;
  2. Němčice | Tábor;
  3. Strážovice;
  4. Chotoviny.

Čáslav-Budčeves

Dit is een van de grootste bekende Bojers-nederzettingen in Bohemen. Tegenwoordig is het een archeologische vindplaats die toegankelijk is voor bezoekers.

De locatie ligt op een heuvel in de buurt van de moderne stad Čáslav en staat bekend om zijn goed bewaarde Keltische vestingwerken en wallen. De vindplaats werd gebruikt als verdedigingsstructuur en was waarschijnlijk een politiek en cultureel centrum voor de Bojers.

Tegenwoordig is Čáslav-Budčeves een populaire toeristische bestemming en een beschermd monument. Er zijn informatieborden en tentoonstellingen op het terrein die informatie geven over de geschiedenis van de Bojers en de betekenis van de locatie. Bezoekers kunnen langs de wallen wandelen en de overblijfselen van de vestingwerken en structuren verkennen.

Naast het historische belang biedt Čáslav-Budčeves ook een prachtig uitzicht op het omliggende platteland en is het een populaire plek om te wandelen en te picknicken.

Němčice bij Tábor

Dit is een andere bekende Bojer-nederzetting, die in de buurt van de stad Tábor ligt. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en kunnen bezoekers de overblijfselen van de oude nederzetting zien, evenals een tentoonstelling over het Boii-volk.

De Bojers-nederzetting nabij de stad Tábor is een plaats van historische betekenis, aangezien wordt aangenomen dat het een van de belangrijkste centra van de Bojers is. Hun aanwezigheid in Tábor en omgeving speelde een sleutelrol bij het vormgeven van de vroege geschiedenis van de regio.

Tegenwoordig is de locatie van de Bojers-nederzetting in de buurt van Tábor een populaire bestemming voor toeristen en liefhebbers van geschiedenis en biedt het een kijkje in het verre verleden en het rijke culturele erfgoed van de Tsjechische Republiek. Verschillende goed bewaarde archeologische overblijfselen op de locatie, waaronder oude vestingwerken, woongebouwen en andere bouwwerken, geven een uniek inzicht in het dagelijks leven van de Boii-bevolking. Naast de historische betekenis van de site, is de omgeving ook een populaire bestemming voor buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen. Het biedt een prachtig uitzicht op het omringende landschap.

Němčice is een klein dorp. Het staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en historische betekenis. Het dorp is gesticht in de 14e eeuw en heeft verschillende gotische en renaissancistische gebouwen, waaronder een kasteel en een kerk. Tegenwoordig is Němčice een populaire toeristenbestemming, die bezoekers aantrekt met zijn vredige landschap en mooie uitzichten. Bezoekers kunnen door het dorp wandelen en de prachtige oude gebouwen en historische monumenten bewonderen. Daarnaast worden er het hele jaar door verschillende evenementen en festivals gehouden in Němčice, waaronder een middeleeuws festival, waar bezoekers een glimp van het leven in de middeleeuwen kunnen opvangen.

Strážovice

Dit is een andere bekende Bojers-nederzetting, die in de buurt van de stad České Budějovice ligt. Tegenwoordig is het een populaire toeristische attractie en kunnen bezoekers de overblijfselen van de oude nederzetting zien, evenals een tentoonstelling over de Bojers

De Bojers-nederzetting bij Strážovice werd ooit bewoond door het Boii-volk. Het gebied is uitgebreid bestudeerd door archeologen die bewijs hebben gevonden van de aanwezigheid van de stam in de vorm van stukken aardewerk en metalen voorwerpen. Sommige van deze artefacten worden tentoongesteld in lokale musea en geven een kijkje in het dagelijkse leven van de Bojers in de regio.

Chotoviny

Dit is een andere bekende Boii-nederzetting, die in de buurt van de stad Písek ligt. Tegenwoordig is ook deze locatie een populaire toeristische attractie. In het verleden werd aangenomen dat dit gebied een nederzetting was van het Boii-volk. Ondertussen het bewijs dat de Bojers hier werkelijk hebben gewoond dusdanig klein, dat men het niet meer zeker weet. Toch is de locatie nog steeds belangrijk vanwege het rijke culturele en historische erfgoed. 

Het dorp ligt aan de oevers van de rivier de Ottava en wordt omgeven door glooiende heuvels en weelderige bossen, waardoor het een populaire bestemming is voor buitenactiviteiten zoals wandelen en vissen. Ondanks zijn kleine omvang staat Chotoviny bekend om zijn levendige gemeenschap en traditionele festivals, die bezoekers van heinde en verre trekken.

Deze locaties bieden een uitstekende gelegenheid om meer te weten te komen over het Bojer-volk en hun manier van leven, evenals de archeologie van Bohemen tijdens de ijzertijd en het vroege Romeinse rijk. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de levensstijl, technologie en cultuur van het Bojer-volk door middel van verschillende tentoonstellingen, rondleidingen en interactieve activiteiten.

Map met verblijfslocatie Bojers Foto: Kytka Hilmar- Jezek

Bojers (Boii) en de literatuur

Naast hun bijdragen aan het culturele erfgoed van de regio, hebben de Bojers ook hun stempel gedrukt op de wereld van de literatuur. De Bojers worden in veel oude teksten genoemd. Ik zal er een aantal benoemen. 

Julius Caesar The Gallic Wars

Julius Caesar - The Gallic Wars

Julius Caesar schreef over het Boii-volk in zijn beroemde boek The Gallic Wars. Volgens Caesar waren de Bojers één van de machtigste stammen in het oude Gallië en stonden ze bekend om hun militaire bekwaamheid.

Ook volgens zijn boek leefden ze in het huidige Bohemen en maakten deel uit van de Keltische cultuur. Caesar beschreef de Bojers als groot en goed gebouwd, met lang haar, baarden en tatoeages die hun lichaam bedekten. Hij schreef dat ze onbevreesd waren in de strijd en met grote moed vochten.

Hoewel de Bojers uiteindelijk door de Romeinen werden veroverd, hebben ze een blijvende invloed op de regio achtergelaten en worden ze herinnerd als een belangrijk onderdeel van de oude Keltische cultuur.

Strabo - Geography

Strabo, de Griekse historicus en geograaf schreef over het Boii-volk in zijn monumentale werk Geography.

Daarin noemde hij de Bojers een Keltische stam die leefde in de regio Bohemen en Moravië.

Hij beschreef hun nederzettingen en stammen, evenals hun politieke en militaire macht.

Strabo noemde ook de militaire heldendaden van de Bojers, inclusief hun strijd tegen het Romeinse rijk en hun migratie naar Italië, waar ze uiteindelijk een van de grootste en machtigste Keltische stammen in de regio werden. Strabo's verslag van de Bojers is één van de vroegste en meest uitgebreide beschrijvingen van dit oude Keltische volk en het blijft een belangrijke bron van informatie voor historici en archeologen die de Bojers en hun beschaving bestuderen.

Polybius - The Histories

Polybius, een Griekse historicus uit de Hellenistische periode, schreef over de Bojers, een Keltische stam die in de oudheid in Midden-Europa leefde. In zijn historische werk beschreef hij de Bojers als een machtig en oorlogszuchtig volk dat bekend stond om hun moed in de strijd.

Hij zei ook dat de Bojers één van de stammen waren die de stabiliteit van de Romeinse Republiek bedreigden, aangezien ze vaak betrokken waren bij invallen en schermutselingen met de Romeinen langs de grens.

Polybius vermeldde echter ook dat de Bojers uiteindelijk een vazalstaat van Rome werden en hun vijandige acties staakten.

Het historische werk van Polybius heet The Histories. Het is een veelomvattende geschiedenis van de opkomst van het Romeinse Rijk, die de periode van 264 v.Chr. tot 146 v.Chr. Het werk geeft een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die hebben geleid tot de vorming van het Romeinse rijk, waaronder de Punische oorlogen, de politiek van de Romeinse Republiek en de uitbreiding van de Romeinse macht in de mediterrane wereld.

Polybius' "The Histories" wordt beschouwd als één van de belangrijkste werken uit de oude geschiedenis en is een baanbrekende bron voor het begrijpen van de oude wereld.

Plautus verwijst naar de Bojers in Captivi: "Maar nu is hij geen Siciliaan - hij is een Boius, hij heeft een Boia-vrouw."

Livius - Histirt of Rome (deel 21)

In deel 21 van zijn History of Rome beweert Livius (59 v.Chr. – 17 n.Chr.) dat het een Boio-man was die aanbood Hannibal de weg over de Alpen te wijzen.


'Toen, nadat de actie zo had plaatsgevonden, zijn eigen mannen terugkeerden naar elke generaal, kon Scipio geen vast plan van aanpak aannemen, behalve dat hij zijn maatregelen zou nemen op basis van de plannen en ondernemingen van de vijand: en Hannibal, onzeker of hij dat zou doen vervolg de mars die hij was begonnen naar Italië, of vecht met het Romeinse leger dat zich voor het eerst had gepresenteerd, de komst van ambassadeurs van de Boii, en van een kleine prins genaamd Magalus, afgeleid van een onmiddellijk gevecht; die verklaarden dat zij de gidsen van zijn reis en de metgezellen van zijn gevaren zouden zijn, gaven als hun mening dat Italië met alle kracht van de oorlog moest worden aangevallen, aangezien zijn kracht nergens eerder was aangetast.’


Bojerse munten als geschreven bron

In de eerste eeuw voor Christus sloegen de Bojers die in een oppidum van Bratislava woonden Biatecs, munten van hoge kwaliteit met inscripties (waarschijnlijk de namen van koningen) in Latijnse letters. Dit is de enige "geschreven bron" die door de Bojers zelf is verstrekt. Biatec was de naam van een persoon, vermoedelijk een koning, die verscheen op de Keltische munten geslagen door de Bojers in Bratislava (de hoofdstad van Slowakije) in de 1e eeuw voor Christus. Het woord Biatec (of Biatex) wordt ook gebruikt als de naam van die munten. Biatecs, gemaakt van hoogwaardig zilver en goud, zijn voorzien van inscripties in Latijnse hoofdletters. Van de 14 verschillende inscripties (bijvoorbeeld Nonnos, Busu, Bussumarua, Titto) komt Biatec het vaakst voor.

De inscripties vertegenwoordigen het oudst bekende gebruik van schrijven in Slowakije en de aangrenzende gebieden. De munten hebben een diameter van 25 millimeter en een gewicht van 16,5-17 gram. De voorzijde toont meestal verschillende afbeeldingen van een hoofd of een paar hoofden. Op de keerzijde is meestal een ruiter afgebeeld, maar er komen ook verschillende mythologische en echte dieren voor.

Originele Biatecmunt Foto: Kytka Hilmar-Jezek

Video over de Bojers


Bronvermeldingen over de Bojers

Er kunnen foto's of tekeningen zijn van Boii-nederzettingen in Bohemen in verschillende boeken, archieven en musea gewijd aan de geschiedenis en archeologie van de regio. Sommige musea die mogelijk informatie hebben over het Boii-volk en hun nederzettingen in Bohemen, zijn onder andere:

  1. Het Nationaal Museum in Praag 
  2. Het Archeologisch Instituut van de Tsjechische Academie van Wetenschappen. 

Het is echter belangrijk op te merken dat er beperkte overgebleven informatiebronnen zijn over het fysieke uiterlijk van het Boii-volk en het meeste van wat er over hen bekend is, is gebaseerd op schriftelijke verslagen en archeologisch bewijs.

Tegenwoordig worden de Bojers herinnerd als één van de belangrijkste stammen in de geschiedenis van Bohemen. Hun rijke culturele erfgoed, kracht met betrekking tot metaalbewerking en felle moed blijven mensen over de hele wereld inspireren en dienen als een bewijs van de kracht en invloed van het Keltische Boii-volk.

Over de schrijver
Ik ben geboren in Praag, maar als kind al naar Amerika verhuisd. Toch blijf ik mij verbonden voelen met mijn vaderland (Má Vlast!). Op mijn website, tresbohemes.com, schrijf ik samen met mijn twee dochters over de geschiedenis, mythes en de cultuur van Tsjechië. Eigenlijk over alles dat hedendaags Tsjechië heeft gevormd. Inside-information, maar geschreven vanuit Amerika!
Reactie plaatsen