In het noorden van Tsjechië bevindt zich het Ertsgebergte. Of het nu winter of zomer is, deze regio heeft alles te bieden wat je je voor een geslaagde vakantie maar kunt wensen. De fascinerende geschiedenis van het mijnbouwverleden, pittoreske mijnbouwdorpjes, volop mogelijkheden om actief bezig te zijn én te ontspannen… Dit gebied is kortom de perfecte basis voor een heerlijke vakantie.
Ertsvoorziening
Het Ertsgebergte (‘Krušné hory’ in het Tsjechisch) bevindt zich op de grens tussen Tsjechië en Duitsland, strekt zich uit over zo’n 150 kilometer lengte en is gemiddeld zo’n veertig kilometer breed. Het gebergte kent flinke toppen, waarvan de Klínovec (1244 meter) en de Fichtelberg (1215 meter) de hoogste zijn.
In de middeleeuwen was dit een zeer bosrijk gebied, dat nauwelijks werd bewoond. Dit hing onder meer samen met het klimaat en het relatief korte groeiseizoen. De winning van erts (tin en zilver) bracht hier in de vijftiende eeuw verandering in. In de zestiende eeuw vormde het Ertsgebergte het kloppende hart van de mijnbouw in Midden-Europa. Nieuwe ertsvondsten trokken steeds meer mensen aan en het gebied raakte dichter bevolkt.
Alternatieve inkomstenbronnen
Van het in de regio gewonnen zilver werden munten geslagen. In Sint-Joachimsthal werden de zogeheten Joachimsthaler munten vervaardigd. Deze werden wijd en zijd bekend als ‘Thaler’ – een naam die naar verluidt de oorsprong vormt van de naam ‘dollar’.
In de zeventiende eeuw leken de mijnen uitgeput. De mijnbouw kwam grotendeels tot stilstand en de bevolking moest op zoek naar andere inkomstenbronnen. De landbouw leverde weinig op en bosbouw was weinig lucratief nu de mijnbouw minder intensief was. Een deel van de bevolking werkte in de textiel; nu kwam ook de productie van speelgoed en andere producten van hout op gang, met name in het oostelijk deel van het gebergte.
Herleving van de mijnbouw
De mijnbouw herleefde vervolgens met de vondst van kobalt en uranium. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam aan deze opleving echter een einde. Gedurende de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd de mijnbouw weer belangrijker vanwege de grondstoffenvoorziening. Na 1930 stond uranium weer in de belangstelling; ditmaal voor militaire doeleinden.
De mijnbouw die in 1168 in Freiberg ontstond, kwam uiteindelijk achthonderd jaar later, in 1968, tot stilstand. In Ehrenfriedersdorf en Altenberg ging de tinmijnbouw door tot 1991. Vandaag de dag is het juist dit lange mijnbouwverleden dat het Ertsgebergte tot een aantrekkelijke vakantiebestemming maakt.
Skiën en ontspannen
In de regio vind je vele verwijzingen naar de ooit florerende mijnbouw. Zo zijn er de kenmerkende mijnbouwdorpen en mijnbouwmusea; een bezoek aan een mijn mag tijdens je vakantie in dit gebied natuurlijk niet ontbreken! Verder vind je er diverse kastelen en is er voldoende natuur voor heerlijke wandelingen. Met hellingen tot maar liefst veertien procent komen ook wielrenners hier aan hun trekken. Tijdens de adventsperiode kun je bovendien terecht op een van de befaamde kerstmarkten van de regio.
Ook wintersport behoort hier tot de mogelijkheden; met name het gebied rondom de Fichtelberg en het Oberwiesenthal (Interskiregio Fichtelberg-Klínovec) lenen zich uitstekend voor sportieve winterse activiteiten. En als je lekker bij wilt komen van je avonturen in de sneeuw, heb je hier ook nog eens volop wellnessmogelijkheden. Reken maar dat je vakantie hier een succes wordt!
Jos en corrie
op 18 May 2018