Geniet van de schoonheid van Art Nouveau in Tsjechië
in Praag
3 min. leestijd

Geniet van de schoonheid van Art Nouveau in Tsjechië

Art Nouveau (in het Duits: Jugenstil) ontstond aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw uit de wens om ambacht en kunst te laten samenvloeien tot één harmonieus en compleet kunstwerk. Dit resulteerde in prachtige gebouwen en woningen, waarin alles van de gevel tot de meubels en het servies op elkaar was afgestemd.


Kenmerken van Art Nouveau

Art Nouveau-architectuur is vrij eenvoudig te herkennen, bijvoorbeeld aan harmonieus met elkaar verweven bloemen op de gevel, meestal in combinatie met afbeeldingen van mooie vrouwen. Ook nu nog spelen deze Art Nouveau-gebouwen in veel Tsjechische steden een belangrijke rol. De elegante paleizen en hotels zijn de pareltjes van de moderne Tsjechische architectuur, maar ook de prachtige schilderijen en sieraden maken onlosmakelijk deel uit van de Tsjechische cultuur. Het is zeker de moeite waard om ze op te zoeken, te bewonderen en te ontdekken welke verhalen erachter schuilgaan.

Art Nouveau in Praag en andere Tsjechische steden

grand hotel europa praag art nouveau

Grand Hotel Europa in Praag, foto: Pavel Hroch, CzechTourism

Echte kunststukjes in Praag zijn bijvoorbeeld het Obecní dům (Representatiehuis) en het Centraal Station met het café van Josef Fanta. Ook aan Na příkopě en Národní třída staan diverse Art Nouveau-gebouwen. Vlak bij de Praagse burcht staat de unieke Villa Bílek, die een roggeveld voorstelt. Wil je jezelf echt helemaal onderdompelen in deze elegante stijl? Boek dan een kamer of drink een glas wijn in één van de Art Nouveau-hotels, zoals Hotel Paříž of Hotel Evropa op het Wenceslasplein.

Ook in andere Tsjechische steden zijn hoogstandjes van Art Nouveau te bewonderen: Jurkovič Villa en het woonblok Tivoli in Brno zijn daar spectaculaire voorbeelden van. Dat geldt ook voor Národní dům in Prostějov en de gebouwen op de linkeroever van de rivier de Elbe in Hradec Králové. 

De meesterwerken van Alfons Mucha 

Om Art Nouveau als stijl nog beter te begrijpen, mag je de fascinerende schilderijen van de wereldberoemde Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha (1860-1939) niet overslaan. Mucha was een van de belangrijkste Art Nouveau-kunstenaars en zijn belangrijkste werk is het Slavisch Epos: een serie van meer dan twintig monumentale, levensgrote schilderijen, geïnspireerd door de Slavische mythologie en de geschiedenis van de Tsjechische natie. Hier heeft Mucha meer dan twintig jaar aan gewerkt. Zijn werken zijn te bewonderen in een naar hem vernoemd museum aan Panská Ulice in het centrum van Praag, en in Veletržní Palác, een van de expositieruimtes van de Nationale Galerie, waar hij het werk in 1928 voor het eerst aan het publiek toonde.

Tentoonstelling van Art Nouveau: Vital Art 1900

Obecní dům Praag art nouveau

Obecní dům, foto: Pavel Hroch, CzechTourism

Deze langlopende tentoonstelling in Obecní dům bevat creaties uit de Europese en Tsjechische Art Nouveau van rond het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De werken zijn afkomstig uit de collecties van het Museum van Decoratieve Kunsten in Praag en van de beroemde wereldtentoonstelling in Parijs in 1900, toen Art Nouveau op haar hoogtepunt was. 

Frans Restaurant in Art Nouveau-stijl in het Obecní dům in Praag

Hou je van Art Nouveau? Dat is het een unieke ervaring om het chique Franse restaurant binnen te stappen dat gevestigd is in de rechtervleugel van Obecní dům. Het unieke interieur is in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven, maar het eten dat er geserveerd wordt is helemaal van onze tijd. Die hoge kwaliteit van de gerechten en het ‘once-in-a-lifetime’-gevoel hebben het restaurant erg populair gemaakt bij bezoekers van Praag. Behalve van het prachtige Art Nouveau-decor kunnen bezoekers van het restaurant tijdens de maaltijd genieten van jazz en pianomuziek.

Art Nouveau-rondleiding door Praag

Enthousiast? Ga dan zelf Art Nouveau bekijken in Praag. Laat u door Artus rondleiden langs bekende en onbekende Art Nouveau-gebouwen. Artus is een gecertificeerd gids met een passie voor architectuur. Hij groeide op in Znojmo, ging op zijn elfde naar Nederland, studeerde daar rechten en is sinds 2010 terug in Praag om verder te studeren. Zijn huidige studie financiert hij door het geven van rondleidingen door Praag.

Artus K

Artus K

Artus licht alvast een tipje van de sluier op: “Art Nouveau en Art Deco speelden een belangrijke rol in de verandering die Praag in die tijd doormaakte. In een paar decennia veranderde Praag van een klein stadje in een Europese metropool. Die verandering trok veel investeerders en kunstenaars aan. Samen creëerden ze een onvergetelijke schoonheid. Tijdens de rondleiding neem ik u mee naar de bekendste meesterwerken uit de Art Nouveau en Art Deco om u het verhaal erachter te vertellen. Maar we komen ook op plekken die in geen enkele gids te vinden zijn, maar die wel geliefd zijn bij de plaatselijke bevolking.”

Meer info over een rondleiding door Artus in Praag, klik hier.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen