Tsjechië, Praag en Karel IV
in Praag
5 min. leestijd

Tsjechië, Praag en Karel IV

Tsjechië, Praag en Karel IV, Karel IV werd in 1316 geboren. Hij was koning van Bohemen en Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Zijn 700ste geboortedag wordt dit jaar gevierd. Karel IV is één van de belangrijkste figuren uit de Europese geschiedenis. Hij heeft grote invloed gehad in Tsjechië en in Praag…….. Zo stichtte hij in 1348 de Universiteit van Praag. In de stad Praag zijn er nog steeds plaatsen die aan Karel IV herinneren. In dit artikel zet ik er een paar een rij die interessant zijn voor u om te bezoeken.

Karelsbrug: De oudste brug van Praag

In Praag vind je de wereld beroemde Karelsbrug, vernoemd naar Keizer Karel IV, die de rivier de Moldau overspant. Voor de bouw van de brug hebben astrologen de beste tijd berekend. Een reeks stijgende en dalende oneven getallen die voor een unieke tijdsnotering zorgen: 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Dit verwijst naar het jaar 1357, de 9e dag van de 7e maand om 05:31. De eerste steen werd door Keizer Karel IV gelegd.

De brug wordt ondersteund door 16 pilaren en is 518 meter lang en bijna 10 meter breed. De legende vertelt dat de mortel die gebruikt is om de zandstenen blokken met elkaar te verbinden een extra toevoeging kreeg van melk en wijn. Het eiwit uit de melk zorgde voor een grotere stevigheid van de mortel en uiteindelijk het bouwwerk.

30 barokke standbeelden versieren de brug, die alleen toegankelijk is voor voetgangers. Overdag is er een gezellige drukte. Je vindt er dan veel toeristische attracties en straatmuzikanten die de voetgangers verblijden met vermaak en muziek. ’s Avonds zorgt de verlichting voor een sfeervolle wandeling, die ook zeker aan te raden is.

Karlsbrücke, Foto: DaLiu, VisitCzechia

Praagse Burcht en St. Vituskathedraal

Karel IV zorgde ervoor dat het complex van de Praagse Burcht en het Oude Koninklijke Paleis werden hersteld in zijn voormalige glorie. In zijn opdracht startte men met de bouw van de St. Vituskathedraal. Tegelijkertijd liet de koning een nieuw koninklijk graf bouwen en liet daar de stoffelijke resten van de Tsjechische koningen en belangrijke religieuze personen naar toe brengen.

De kapel van St. Wenceslas wordt beschouwd als de ziel van de kathedraal. De kapel is met halfedelstenen versierd en binnen in is een ruimte waar de Tsjechische kroonjuwelen worden bewaard: een kroon, een scepter en een rijksappel.

De burcht zelf is het grootste gesloten paleizencomplex ter wereld. De voorzijde is een halve kilometer lang. De burcht zelf is de grootste burcht ter wereld met een oppervlakte van 7, 5 ha. Binnen de muren van de burcht is allerlei moois te vinden dat zeker de moeite van een bezichtiging waard is. Het Gouden straatje met kleine gekleurde huisjes waar alchemisten, boogschutters, dichters en venters woonden. De naam is ontstaan dankzij de alchemisten, waarvan gedacht werd dat zij goud konden maken is eveneens het bezoeken waard. De tuinen die de burcht omgeven zijn een lust voor het oog. Zo zijn er de Koninklijke tuinen ten noorden van de burcht, de Zuidelijke tuinenen en de tuinen op de Wallen.

Vergeet ook niet het mozaïek aan de bovenzijde van de Gouden Poort te bewonderen, direct naast de ingang van de zuidelijke toren.

Prag Burg, Foto: Sergey Dzyuba

De Karelsuniversiteit  en de Nieuwe Stad

Karel IV begon in 1348 met de bouw van de Nieuwe Stad van Praag. Het centrum van de Nieuwe Stad werd het huidige Karelsplein.

De koning had een gebied van 3,5 vierkante kilometer in gedachten. Dat was 3 keer zo groot als de oude stadswijken samen. Er kwamen 3 grote marktpleinen, het huidige Charles plein, Wenceslas plein en Senovážné  plein. Ook kwam er een netwerk van boulevards. In april 1348 richtte Karel IV de eerste Universiteit op in Centraal-Europa, de beroemde Karelsuniversiteit. Het Carolinum is nu nog steeds in gebruik voor onder andere diploma uitreikingen. Het Carolinum is het oudste universiteitsgebouw en is het hart van dit grote complex in de oude stad.  Naast diploma uitreikingen vinden er ook tentoonstellingen en concerten plaats.

Studenten van over de hele wereld komen naar de universiteit. Vooral de Summerschool is onder internationale studenten populair.

Karel IV geboorteplaats: Het Huis met de Stenen Bel

In 1316 werd Karel geboren in het hart van het historisch centrum van Praag. Aan het Oude Stadsplein staat een prachtig gotische huis met een teken op de hoek. Dit huis is bekend als het Huis met de Stenen Bel.

Dit huis was in bezit van de ouders van Karel IV, Jan van Luxemburg (ook bekend als Jan de Blinde) en Eliška Přemyslovna. Zij woonden hier omdat de Praagse Burcht na een brand onbewoonbaar was geworden. Karel IV werd hier geboren op 14 mei 1316.

Stenen bel, foto: Zdenek Thoma, VisitCzechia

Burcht Karlštejn

kasteel karlstejn Tsjechie

Karlštejn, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Dertig kilometer ten zuidwesten van Praag ligt de Karlštejn burcht. Deze burcht is in opdracht van Karel IV gebouwd om de koninklijke schatten, heilige relikwieëen en de Tsjechische kroonjuwelen te bewaren.

Karel IV wilde persoonlijk toezicht houden en gaf de kostbaarheden een plek onder de vergulde koepel van de Kapel van het Heilige Kruis. Dit magische kasteel is prachtig gerestaureerd en nog altijd populair. `s Zomers is dit een van de meest bezochte kastelen van Tsjechië.

Karlsbad (Karlovy Vary)

De geneeskrachtige bronnen geven de naam aan deze prachtige stad. De bronnen zijn de basis voor de vele kuurbaden die er in de stad te vinden zijn. Vele beroemdheden zijn hier al wezen kuren.

Karlsbad is een prachtige stad om een dagje te slenteren. De locatie was al bekend om de geneeskrachtige bronnen. In 1370 werd door Karel IV de koninklijke stad gesticht met als naam: Karlsbad.

De klassieke sfeer van luxe en welvaart is nog altijd aanwezig, evenals de prachtige gevels en luxe hotels met sfeervolle terrassen. Wist je dat het Pupp Hotel de locatie is geweest voor de Jamesbond film Casino Royal?

Karlovy Vary, foto: Zdeněk Matyáš, VisitCzechia

Standbeeld op het Křižovnické-plein

De Karlsbrug in Praag wordt ontsloten door een brugtoren. Op steenworp afstand staat een monument van Karel IV ter gelegenheid van het vijfhonderdjarige bestaan van de Karelsuniversiteit. Dit beeld is in 1848 geplaatst. De keizer steunt met één hand op zijn zwaard en in de andere hand heeft hij het stichtingsdocument van de universiteit vast.

Václavské Náměstí, foto: Kadan Václavské, Visit Czechia

Karel IV tentoonstelling

Karel IV had een grote voorliefde voor beeldende kunst en architectuur. Om die voorliefde te benadrukken is er van half mei tot eind september een tentoonstelling ter ere van Karel IV. De tentoonstelling kunt u bezoeken in de Nationale Galerie in Praag, de Rijschool van Wallenstein op de Male Strane.

Invloed van Karel IV

Met deze bezienswaardigheden in en rondom Praag wordt het duidelijk wat voor invloed de vorst en keizer Karel IV heeft gehad op Praag en op Tsjechië. Met zijn voorliefde voor kunst en architectuur heeft hij ervoor gezorgd dat Praag de stad is geworden die het nu is. Hij bouwde, restaureerde en stichtte.

Ben je in Praag? Dan mogen deze bezienswaardigheden niet ontbreken op je lijstje.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Philippe Deswarte
Door

Philippe Deswarte

op 19 Feb 2019

Hele fijne en interessante informatie over het vadertje van Tsjechie, zoals de Tsjechen wel eens plegen te zeggen! Alle informatie over Praag en Tsjechie is van harte welkom!

Reactie plaatsen