Moravië in Tsjechië
Tsjechië bestaat van historie uit drie landen. Bohemen, Tsjechisch-Silezië en ook Moravië. Moravië ligt in het oosten en zuidoosten van Tsjechië en verbindt de Bohemen met Tsjechisch-Silezië. Het gebied heet Moravië, omdat het vernoemd is naar de rivier Morava, die van Noord-Moravië naar Zuid-Moravië trekt.
Vandaag de dag is Moravië een regio in Tsjechië en maakt ook Silezië deel uit van deze regio. Tsjechië kent nu twee streken: de Bohemen en Moravië.
De geschiedenis van Moravië
Moravië heeft een lange en kleurrijke geschiedenis. Het werd voor het eerst bewoond door de Kelten in de 5e eeuw voor Christus, gevolgd door de Romeinen in de 1e eeuw na Christus.
In de negende eeuw was Moravië een hertogdom. Dit houdt simpelweg in dat het gebied bestuurd werd door een hertog. Een hertog oefende een provinciaal bestuur uit en deed dit direct onder de koning. Het hertogdom van Moravië was de kern van het Groot-Moravische rijk, dat later is gevallen door inval van de Hongaren.
In 1918 werden de regio’s opgenomen in Tsjechoslowakije (Československo).
Pas in 1928 zijn Moravië en Silezië samengevoegd tot één landsdeel. Weer later, in 1948, werden de landen geheel opgeheven en nu zijn het regio’s, die allemaal vallen onder het (Moravisch) Tsjechië, dat nu in de volksmond Moravië-Silezië heet. Silezië hoort met name bij het noordelijke deel van Moravië.
Onderverdeling van Moravië
Moravië is onderverdeeld in vier streken. Oost, Noord en Zuid-Moravië. Ook Silezië valt tegenwoordig onder Moravisch grondgebied. Zelfs Centraal-Bohemen ligt gedeeltelijk in Moravië.
Zuid-Moravië
Zuid-Moravië staat er om bekend de meest vruchtbare regio van heel Tsjechië te zijn. Daarnaast is hier ook de alleroudste nederzetting op Tsjechisch grondgebied te vinden. Zuid-Moravië wordt veel geassocieerd met wijn, warm weer en wijn-treks. De regio ligt aan de grens van Oostenrijk en Slowakije, waardoor het een superlocatie is voor fietsroutes.
Bekende plaatsen in Zuid-Moravië
- Brno
- Boskovice
- Blansko
- Ivancice (de geboorteplaats van Alfons Mucha!)
- Moravský Krumlov
- Znojmo
Oost-Moravië
Oost-Moravië staat erom bekend de streek van de volkstradities te zijn. Hier vind je veel folklore, prachtige wijngaarden en oude monumenten. Deze sprookjesachtige regio kent pelgrimsroutes met prachtige kerken en kathedralen. Hier vind je ook het Walachijse gebergte.
In Oost-Moravië bestaat uit de streken:
- Slovácko
- Valassko
- Kromerizsko
- Zlínsko
- Luhacovicko
Noord-Moravië en Silezië
Waar Silezië vroeger een eigen land was, is het vandaag de dag samen verweven met Noord-Moravië. De noordelijke streek van Moravië stond vroeger met name bekend als de industriestreek van Tsjechië. Tegenwoordig heeft Tsjechië veel vervuilende rookpluimen van de mijnbouw opgeruimd, waardoor de grootste stad, Ostrava, steeds meer door toeristen wordt bezocht. Er worden steeds meer festivals georganiseerd in deze evenementenstad.
Natuur in Noord-Moravië
Noord-Moravië kent veel onaangetaste natuur. Ze hebben het Jeseník gebergte in het noordwesten van Moravië, met watervallen, wouden, rotsen en hoge bergen. Hier vind je veel schone lucht, kuuroorden en minerale bronnen.
Ook het Beskiden gebergte, oftewel het Walachijse gebergte, vind je hier. Dit gebergte kent allerlei verhalen en legendes. Hier vind je het boomkroonpad van Pustevny, maar ook sprookjesachtige berghutten en wandelroutes.
Centraal-Moravië
Deze noordwestelijke regio in Moravië omvat grotendeels de regio Olomoucky kraj. De regio is vernoemd naar de hoofdstad van Centraal-Moravië: Olomouc. Voorheen was Olomouc de hoofdstad van heel Moravië, maar in 1641 is dit overgenomen door Brno. Olomouc was namelijk grotendeels verwoest door de Zweden.
De huidige Tsjechische regio’s (kraj) in Moravië
Maar één Tsjechische regio ligt volledig in Moravië. Deze regio heet Zlinský kraj. Andere regio’s vallen niet enkel in Moravië, maar ook in Tsjechisch-Silezië (dat deel uitmaakt van Noord-Moravië) of de Bohemen.
Andere regio’s die gedeeltelijk in Moravië liggen zijn:
- Vysocina kraj;
- Olomoucky kraj;
- Jihocesky kraj;
- Pardubicky kraj.
Materieel UNESCO in Moravië
Moravië kent twee UNESCO-monumenten:
- Kroměříž
- De zuil van de Heilige drie-eenheid in Olomouc
Kroměříž
Kroměříž is een stad in Tsjechië waarvan je direct begrijpt dat ze op de UNESCO-werelderfgoedlijst zijn gekomen. De stad kent prachtige gebouwen, huizen en ook het monumentale chateau dat gebouwd is voor Bischop Charles II van Lichtenstein-Castelcom in het einde van de zeventiende eeuw.
De Zuil van de Heilige drie-eenheid
Deze zuil van 35 meter hoog is versierd met allerlei religieuze sculpturen. Het is gemaakt door de Moravische kunstenaar Ondrej Zahner en vormt het hoogtepunt van de Centraal-Europese Barok.
Immaterieel UNESCO in Moravië
Immaterieel UNESCO-werelderfgoed vind je ook in Moravië:
- De rit der koningen;
- Blauwdruk print;
- De Moravische dans Verbunk;
Moravische Slivovice
Waar Slivovice bekend is door heel Tsjechië, ziet Moravië de brandewijn als nationale drank. Slivovice wordt gemaakt van pruimen en heeft tot wel 47% alcohol. De drank is doorzichtig, of goudgeel. Veel Tsjechen drinken in de ochtend een glaasje Slivovice bij het opstaan. Families maken daarom ook wel hun eigen versie van de drank. Ze fermenteren de pruimen zelf, of brengen ze naar lokale distilleerderijen. Zelfgemaakte Slivovice is vaak net iets sterker dan de gekochte versie. De percentages lopen zomaar boven de 50% alcohol.
Of je nu een gepassioneerde cultuurliefhebber bent, een fervent natuurfanaat of een gastronomische avonturier, Moravië zal zeker aan al je verwachtingen voldoen en je zelfs nog verrassen met wat het te bieden heeft. Moravië is een bestemming die je moet hebben gezien en ervaren. Of je nu alleen reist, met je partner, vrienden of familie, Moravië biedt voor iedereen wat wils en laat een onuitwisbare indruk achter. Maak je klaar om verliefd te worden op de charme van Moravië en alles wat deze prachtige regio te bieden heeft.
Dus, waar wacht je nog op? Zet deze bestemming hoog op je lijstje voor je volgende reis en dompel jezelf onder in de prachtige regio van Moravië.