Walachije
Regio's in Tsjechië
Veronika Hoďáková
Regio's in Tsjechië
04/07/2023
5 min
0

Walachije in Tsjechië

04/07/2023
5 min
0

Walachije (Valašské kralovství) is een historische regio in het oosten van Tsjechië, gelegen in de regio Moravië-Silezië. Het gebied staat bekend om zijn traditionele ambachten, rijke geschiedenis en prachtige natuur, waaronder de Beskiden, een bergketen die door Walachije loopt. De Beskiden zijn populair onder wandelaars, fietsers en wintersportliefhebbers.

In dit blogbericht laten we je graag kennismaken met Walachije, een regio in het oosten van Tsjechië die bekend staat om zijn rijke cultuur, prachtige natuur en heerlijke culinaire specialiteiten. We zullen niet alleen de interessante bezienswaardigheden bespreken, maar ook uitgebreid ingaan op de lokale gastronomie. Je zult ontdekken waarom Walachije zo'n bijzondere plek is om te bezoeken en waarom het zeker de moeite waard is om deze regio te verkennen. Van middeleeuwse kastelen tot de adembenemende Radhošť -berg, er valt genoeg te zien en te beleven in Walachije!


Het kasteel in Hukvaldy

Het kasteel in Hukvaldy is een historisch kasteel gelegen in de Tsjechische regio Moravië-Silezië, oftewel Walachije, dat vooral bekend is vanwege zijn verbinding met de beroemde componist Leos Janacek. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft door de jaren heen verschillende eigenaren gehad.

In 1855 werd het kasteel gekocht door de vader van Leos Janacek, die er samen met zijn familie ging wonen. De componist bracht hier een groot deel van zijn jeugd door en raakte geïnspireerd door de omgeving en het culturele erfgoed van Moravië.

Na de dood van Janacek werd het kasteel gerestaureerd en omgebouwd tot een museum ter nagedachtenis aan de componist. Tegenwoordig kun je er verschillende tentoonstellingen bezoeken over het leven en werk van Janacek, evenals concerten en andere culturele evenementen bijwonen.

Het kasteel zelf is ook zeker een bezoek waard, met zijn prachtige architectuur en uitzicht op het omliggende landschap. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd waarbij je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het gebouw en zijn invloed op de cultuur van Moravië.

Kortom, het kasteel in Hukvaldy is niet alleen een belangrijke historische bezienswaardigheid, maar ook een eerbetoon aan een van 's werelds grootste componisten. Het is zeker een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in muziekgeschiedenis of gewoon wil genieten van het prachtige landschap van Moravië-Silezië.

Kasteel Hukvaldy, Foto: Pecold, CzechTourism

Het openluchtmuseum van Rožnov pod Radhoštěm

Het openluchtmuseum van Rožnov pod Radhoštěm is een uniek museum dat is gewijd aan de traditionele architectuur en levenswijze van de regio Walachije. Het museum is gelegen in een bosrijke omgeving aan de voet van de berg Radhošť en beslaat een oppervlakte van ongeveer 50 hectare.

Het museum bestaat uit meer dan 140 gebouwen, waaronder boerderijen, molens, houtzagerijen, smederijen, kerken en andere historische bouwwerken die afkomstig zijn uit verschillende delen van Walachije. De gebouwen zijn gereconstrueerd en ingericht met traditionele meubels, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen om een beeld te geven van het leven en werken in de streek door de eeuwen heen.


In het museum worden regelmatig demonstraties gegeven van traditionele ambachten, zoals weven, houtsnijden en mandenvlechten. Ook worden er regelmatig folklore- en muziekoptredens gehouden en worden er verschillende evenementen georganiseerd, zoals de Walachijse kermis en de oogstfeesten.

Het openluchtmuseum van Rožnov pod Radhoštěm is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van de regio Walachije. Het biedt een fascinerende kijk op het verleden en is een geweldige manier om de traditionele levenswijze van de streek te ervaren.

In onderstaande foto zie je de prachtige, bruine kleur die typerend is voor deze regio.

Walachijse Architectuur, Foto: Bjalek Michal

Radhošť berg

De Radhošť berg is een berg gelegen in de Beskiden in het oosten van Tsjechië, in de regio Moravië. De berg is 1129 meter hoog en is daarmee een van de hoogste toppen van de Beskiden. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en biedt een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en het Walachijse platteland.

De Radhošť berg heeft ook een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van de regio Walachije. Volgens de legende zou de heidense god Radegast op de top van de berg hebben gewoond en zou hij er door de lokale bevolking vereerd zijn. In de middeleeuwen werd op de top van de berg een kapel gebouwd ter ere van de heilige Cyrillus en Methodius, de patroonheiligen van de Slavische volken.

Vandaag de dag staat op de top van de berg een monument ter ere van de Slavische apostelen. Het monument bestaat uit een houten beeld van Cyrillus en Methodius en een stenen altaar. Het is een belangrijke bedevaartplaats voor gelovigen en wordt regelmatig bezocht door pelgrims.

Naast het monument zijn er op de Radhošť berg ook diverse wandelroutes uitgezet, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. De bekendste route is de "Cyrillus en Methodius" wandelroute, die vanuit Rožnov pod Radhoštěm naar de top van de berg leidt.

BeskidenBeskiden, Foto: Viliam.M CzechTourism

Culinaire specialiteiten uit Walachije

Valašská šunka

Gerookte ham uit Valašské Meziříčí, ook wel bekend als Valašská šunka, is een bekend en geliefd streekproduct uit de regio Walachije in Tsjechië. Het is een gerookte ham die wordt bereid volgens een traditioneel recept dat al eeuwenlang wordt gebruikt.

De ham wordt gemaakt van varkensvlees dat wordt gepekeld in een mengsel van zout, suiker, knoflook en kruiden. Na het pekelen wordt het vlees gedroogd en gerookt boven een vuur van beukenhout. Het roken geeft de ham zijn kenmerkende smaak en aroma.

Gerookte ham uit Valašské Meziříčí is een beschermde geografische aanduiding in de Europese Unie, wat betekent dat alleen ham die volgens het traditionele recept en in de regio Walachije wordt geproduceerd, deze naam mag dragen. De ham is erg populair in Tsjechië en wordt zowel vers als gedroogd verkocht. Het wordt vaak geserveerd als onderdeel van een traditionele Walachijse maaltijd, samen met knoedels en zuurkool.

Walachijse Frgál

Walachijse Frgál (of Frigal) is een traditioneel gerecht uit de Walachijse regio van Tsjechië. Het is een hartige taart gemaakt van een gistdeeg met een vulling van platte kaas, aardappelen, spek en ui. Soms wordt het deeg ook gevuld met zuurkool of champignons.

Het deeg wordt meestal gemaakt met bloem, gist, melk, suiker en zout. Het wordt vervolgens uitgerold tot een dunne laag en gevuld met de kaasvulling en de andere ingrediënten. Daarna wordt het geheel in de oven gebakken totdat het deeg goudbruin en knapperig is.

Walachijse Frgál is een populair gerecht tijdens feestelijke gelegenheden en festivals in de regio Walachije en wordt vaak geserveerd met bier of wijn. Het is ook mogelijk om het gerecht te vinden in sommige Tsjechische restaurants in andere delen van het land.

FrgálWalachijse Frgál, Foto: Protisedicz, Expats.cz

Na het lezen van dit blogbericht weet je meer over dit prachtige gebied in het oosten van Tsjechië.  Heb je nog vragen of wil je meer informatie ontvangen over Walachije? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de comments of stuur ons een e-mail. We helpen je graag bij het plannen van jouw reis naar deze prachtige regio in Tsjechië.

Reacties
Categorieën