Telc, een sprookjesachtig mooie stad!
3 min. leestijd

Telc, een sprookjesachtig mooie stad!

Telc ligt in het zuiden van Tsjechië, op twee uur rijden van Praag. Als je ook maar enigszins de kans hebt, moet je dit stadje tijdens je verblijf in Tsjechië beslist bezoeken. Het is niet voor niets dat het complete historische hart van Telč op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Een bezoek aan deze sprookjesachtig mooie plaats is gegarandeerd een onvergetelijke ervaring!

Schilderachtig renaissancekasteel in Telc

Telc is zo schilderachtig mooi dat het bijna niet te omschrijven valt. Toch probeer ik je met dit artikel te laten zien waarom je Telč zeker op je lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden moet zetten. Dat werkt het beste aan de hand van een – denkbeeldige – rondwandeling die begint bij het renaissancekasteel van Telč. Niet alleen de buitenkant, maar zeker ook het interieur van dit kasteelcomplex is absoluut de moeite waard. Het is dan ook niet overdreven om beide rondleidingen te volgen, zodat je de grote zalen van het kasteel, waaronder de Gouden Zaal of de Afrikaanse zaal kunt bewonderen. Je zult je ogen uitkijken naar de pracht en praal in de woonvertrekken van de laatste eigenaren van deze bijzondere locatie. Ook de schitterende, oude kasteeltuinen zijn, onder meer vanwege hun honderden jaren oude bomen, een lust voor het oog. 

Italiaanse inspiratiebron

Kasteel-TelcKasteel Telc. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Het kasteel van Telč dankt haar huidige grandeur aan de Tsjechische aristocraat Zacharias van Hradec. Hij liet het sombere bouwwerk dat hij erfde in de zestiende eeuw verbouwen tot een toonbeeld van renaissancistische schoonheid en luxe. Zijn zeven maanden durende verblijf in het noorden van Italië was hierbij zijn grootste inspiratiebron. Hoe jong Zacharias van Hradec ook was, zijn verbintenis met de rijke en eveneens jonge Katherine von Wallenstein maakte dat hij zijn grootse woonwensen kon verwezenlijken. Hij zette dan ook de beste bouwvakkers, metselaars en stukadoors van zijn tijd aan het werk om het toen nog gotische kasteel een metamorfose te laten ondergaan. Het weelderige en comfortabele kasteel, dat terecht gezien wordt als een van de parels van de Tsjechische renaissance-architectuur, was het resultaat van zijn inspanningen.

Genieten op een terrasje in Telc

Telc tsjechiePlein van Telc, foto: Ladislav Renner, Czech Tourism

Via de indrukwekkende kasteeltuinen loop je door naar het al even imposante Zacharias van Hradec-plein. Hier is goed te zien waarom Telč door velen wordt beschouwd als de mooiste middeleeuwse stad in Tsjechië. Op dit langwerpige plein, dat omgeven wordt door liefdevol gerestaureerde pastelkleurige huisjes, waan je je echt in een sprookje van Hans Christian Andersen. Rondom dit prachtige plein vind je diverse leuke winkeltjes. Natuurlijk strijk je even neer op een van de gezellige terrasjes om de sfeer van dit unieke renaissancistische en barokke plein in alle rust op je in te laten werken. En als je een hapje wilt eten, kun je kiezen welk aan het plein gelegen restaurant je het meeste aanspreekt!

Romantisch boottochtje

Wil je na je bezoek aan het kasteel en het plein de stad nog wat beter leren kennen, dan is een boottochtje op het Štěpnický-meer een aanrader. De vele vijvers rondom Telč hadden ooit een functie in de verdediging van het stadje. Nu geven deze meertjes de stad een nog lieflijker aanblik én kun je op het Štěpnický-meer terecht voor een romantisch boottochtje.

Al met al nodigt het fraaie, goed bewaarde Telč je op ontelbaar veel manieren uit tot ontdekken, genieten en ontspannen. Gelegen op zo’n 160 kilometer van Praag bereik je de stad per auto in twee uur, met een rechtstreekse busverbinding vanaf Praag ben je er in drie uur.  Als je ’s ochtends vertrekt, zit je dus rond koffietijd al op een van de terrasjes op het magnifieke marktplein van Telč!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen-Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen