Tips om te zwemmen in Tsjechische Hooglanden, Vysocina

Tips om te zwemmen in Tsjechische Hooglanden, Vysocina

Tsjechië bevindt zich in het binnenland en heeft door zijn locatie een klimaat dat enigszins continentaal is, (oftewel: een landklimaat). In de zomer kunnen de temperaturen flink variëren, maar over het algemeen liggen ze tussen de  20°C en 25°C.

In hoogzomer en warme periodes, kunnen de temperaturen hoge pieken bereiken. Ze lopen soms wel op tot boven de 30°C!

Zelf ging ik als kind vaak naar Tsjechië. Wij kampeerden bij campings met “water”, in de breedste zin. Visvijvers, stuwmeren, beekjes, of zelfs campingzwembaden. Vaak zochten we zelfs één of twéé keer per vakantie een groot zwembad op. Het liefste één met ingewikkelde glijbanen, Zmrzlina-kraampjes (ijs!) en uiteraard buiten. Niet overdekt!

(Bij dit soort meertjes zwom ik altijd!)

Maar, waar wij zwommen op de meest vreemde, onbekende plekken, ben ik ook veel waterslangen, grote vissen, drekkerige meertjes en gladde bemoste stenen tegengekomen die meer dan eens mijn tenen opensneden. Uiteraard word je daar (zelfs als kind) hard van, maar een goede voorbereiding kan soms het halve werk zijn om niet alleen voor jezelf, maar ook voor de kinderen, de leukste (en veiligste!) vakantie te plannen.

Om je daarmee te helpen geef ik je nu een lijst met allerlei zwemmogelijkheden in de regio Vysocina. Deze regio, die ook wel bekend staat als de Tsjechische Hooglanden, is een eigen regio die grenst aan Zuid-Moravië, Oost-Bohemen, Centraal-Bohemen én Zuid-Bohemen. Het landschap van deze prachtige regio is overwegend heuvelachtig, bergachtig en er zijn talrijke valleien, rivieren en stuwmeren die het de ideale locatie maken voor de zomervakantie.

Ik zal je, omdat we van diversiteit houden, niet alleen leuke zwembaden en waterparadijzen geven, maar ook biotopen, rivieren, meren en zelfs steengroeven.

Vysocina

Zwemmen in Aquapark Laguna Trebic

Met het gevaar om groots te beginnen, wil ik toch eerst het Aquapark Laguna in Trebic benoemen. In dit grote park vind je waterglijbanen, whirlpools, stromingen, waterspuiten, een bubbelbad en bovenop alles... ontspanning en wellness.

Dit park heeft zowel binnen-, als buitenzwembaden.

LagunaLaguna, Foto: Lagunatrebic.cz

Zwemmen in de ondergelopen steengroeve van Horní Cerekev

In Pelhřimovsk ligt de overstroomde steengroeve van Horní Cerekva. Deze groeve ligt net buiten de stad, aan de rechterkant van de weg richting Telč. De groeve werd pas rond 1980 overstroomd en biedt één van de schoonste wateren om te zwemmen in de hele Vysocina-regio. Perfect voor een natuurbeleving.


In deze groeve leven meerdere vissoorten en het allerleukste: op de bodem spot je hier een houten haai, van wel vijf meter lang. Veel duikers komen naar deze groeve toe en hebben trappen naar het water (en ook een pier!) gebouwd.

lom cerekevHouten Haai, Foto: Lomcerekev.cz

Het meer in Ždárské vrchy, Velké Dářko

Velké Dářko is het beroemdste meer van Ždárské vrchy, in de Tsjechische Hooglanden. Dit meer biedt mogelijkheden tot windsurfen, boten huren en uiteraard ook om te zwemmen. Het heeft een oppervlakte van 206 ha en is daarmee het grootst in het de Tsjechische regio van Vysocina. Sommigen noemen het zelfs de “Zee van de Hooglanden,” maar ondanks de grote oppervlakte is het meer niet diep. De maximale diepte is slechts 4 meter, met een gemiddelde diepte van 1,5.

velke darkoVelke Darko, Foto: zdarskevrchy.cz

Zwemmen in een natuurlijk waterpark bij de Šiklov-molen

In het gebied van de westelijke stad Šiklův mlýn, bij Zvole nad Pernštejnem, vind je het kristalheldere water van een natuurlijk aquapark. Dit aquapark, dat ook bekend staat onder de naam van de stad, Šiklův mlýn, wordt voorzien van water uit een eigen geboorde bron. Deze zwembiotoop bestaat uit een eigen zwembassin en peuterbadje voor de kleinsten onder ons. Ook vind je hier een wilde rivier en een waterglijbaan. Het heeft een diep en ondiep gedeelte, buitendouches en zelfs kleedkamers.

Het water is bijna het hele zwembadseizoen doorzichtig, het is alkalisch van aard en zonder zichtbare vervuiling.

SiklandAquapark Sikland, Foto: Sikland.cz

Waterparadijs Jihlava

Het waterparadijs in Jihlava is het hele jaar geopend. Althans, het overdekte deel, dat plek biedt tot 240 personen. Het buitengedeelte is vele malen groter, omdat het een capaciteit heeft tot 2500 gasten.

Dit waterpark heeft meerdere waterattracties, waaronder een waterglijbaan van 100 meter. Verder vind je hier:

  1. Wildwater rivier
  2. Wandmassagejets
  3. Watervallen
  4. Waterspuwers
  5. Peuterbad
  6. Whirlpools, stoombaden
  7. Sauna
  8. Massages

Ook is er uiteraard een overdekt deel. Het oppervlakte van dit zwemparadijs is 400 m2. Er zijn zelfs banen voor beachvolleybal, tennis, korfbal en volleybal. Een hele dag vol zomerplezier en zwemmen, gegarandeerd!

JihlavaWaterparadijs Jihlava, Foto: Vodniraj.cz

Het zomerzwembad in Moravské Budejovice

In de zomer vind je in Moravské Budejovice een prachtig zomerzwembad van 2,5 hectare, waarvan anderhalve hectare grasland is. Dit zwembad heeft een kinderbad met waterglijbaan, een peuterbad en zelfs een kinderglijbaan. Er zijn beachvolleybalvelden, tennis of korfbalvelden en je kunt er zelfs kegelen en tafeltennissen.  Voor de kinderen is er een luchttrampoline en zijn er schommels.

Aangrenzend aan het zwembad is er een restaurant, een buffet en je kunt hier ook ligbedden of parasols huren. Je bereikt het zwembad vanuit het stadscentrum. Je passeert eerst het plein bij Billy’s, waar je rechtsaf gaat richting Jemnica. Vervolg de hoofdweg tot onderaan de heuvel, waar je rechtsaf slaat naar het zomerzwembad.

Pool BudejoviceMoravske Budejovice zomerzwembad, Foto: koupalistemb.cz

Uiteraard zijn er nog veel meer plekken om te zwemmen, zoals het natuurreservaat in de buurt van Lásná, of het zomerzwembad bij Bystřice nad Pernštejnem, maar ik heb je met liefde de leukste plekken benoemd. Ga jij op vakantie in de Vysocina regio van Tsjechië dit jaar en ben je benieuwd welke zwemmogelijkheden er in de buurt van jouw vakantiebestemming zijn? Stuur ons een mailtje en wij helpen je graag door je de leukste (of juist minst bekende) plekjes te geven.

En wil je juist dat wij een vakantiehuis voor je vinden? Stuur ons ook dan gerust een mailtje, dan kijken we samen welk vakantiehuis de ideale uitvalsbasis is voor jouw vakantie in Tsjechië!
Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen