De langste afdaling van Tsjechië

Een prachtige beschrijving van de sfeer van de wintersport in het plaatsje Rokytnice, Reuzengebergte, in het onderstaand artikel van Neeltje Huirne uit de Volkskrant van 21 november 2009. Er is één zwarte piste en aan après-ski doen ze niet. De bewoners van het Tsjechische Rokytnice weten waarom ze skiërs trekken: het is er buitengewoon goedkoop.

Plus mooi, plus rustig, voegt Neeltje Huirne eraan toe. Negentien is Stanja. Ze komt uit Praag en geeft skiles, elke kerst- en krokusvakantie. Om even weg te zijn uit de drukke hoofdstad. Stanja, jong en blond, in haar rode jas, witte broek en grijze muts, ziet er niet uit als een skilerares.

Ze ziet er niet als een skileraar

Ze lijkt een willekeurige toerist, aan niets is te zien dat ze bij een skischool hoort. Maar dat is binnenkort verleden tijd, vreest ze. De skileraren van andere scholen in Rokytnice nad Jizerou, in het Tsjechische Reuzengebergte, dragen al uniforme skipakken, met de naam van hun school groot op hun rug. Net als in de Alpen, waar je nergens meer anonieme skileraren tegenkomt. Want de toeristen verwachten dat. Ook in minder voor de hand liggende wintersportlanden als Tsjechië.

Nog niet zo lang geleden waren het vooral Tsjechen en een enkele Duitser die Stanja pizzapunten liet maken met hun ski’s, maar tegenwoordig heeft ze ook Nederlanders in haar klasje. Daar is ze trots op, maar ook wat verbaasd over.

Wat moeten Nederlanders in Tsjechië? ‘Jullie gingen toch altijd naar Oostenrijk of Zwitserland? Wat zoeken jullie hier? Het gebied is klein, de bergen zijn laag, en de accommodaties zijn vast niet zo chic als jullie gewend zijn.’

Toch is Stanja blij met de toestroom van de Nederlanders. Kan ze eens haar Engels oefenen tijdens de lessen. En Nederlanders zijn gezellige mensen; ze praten graag en veel. Je pikt ze er zo uit, in de rij voor de nieuwe vierpersoons stoeltjeslift. Ze lachen en maken herrie en zijn gekleed in de nieuwste skimode. Aan hun voeten geen Tsjechische veelgebruikte huurski’s, maar super-de-luxe eigen materiaal.

En ze dragen geen rugzakje. Want dat is ook zo fijn: Nederlanders lunchen op de piste gewoon in een van de restaurantjes, waar tussen de middag zwart gerokte obers af en aan lopen met grote borden vlees en friet. Dat zie je Duitsers en Tsjechen niet zo snel doen. Die eten buiten op een bankje hun eigen lunchpakket op.

Hier doen ze graag zaken met Nederlanders

Ook Petr, de kale verhuurder van kamers in een groot vrijstaand huis aan de hoofdweg van Rokytnice, doet graag zaken met Nederlanders. Hij verhuurt zijn kamers het liefst aan groepen studenten, die dan het hele huis, behalve zijn eigen keuken, tot hun beschikking krijgen.

In de kleine woonkamer, met het grote haardvuur, de kunstbloemen en de kerstlampjes, kunnen die dan volledig hun eigen gang gaan. Want ja, après-ski, daar doen ze nog niet aan in Rokytnice. Dat zou wel moeten, vindt Petr; dat levert het dorp tenminste iets op.

Met een schop op zijn schouder staat hij in de achtertuin. Hij is bezig met het bouwen van een sauna. Speciaal voor de wintersporters. Die nemen geen genoegen meer met een lekker bed en een goede maaltijd, weet hij. Ze willen meer.

Zijn sauna krijgt een dompelbad met vers water uit het bergbeekje, dat vanaf de helling zijn tuin in stroomt. Er komt een groot raam in, want de gebruikers moeten wel de hertjes kunnen zien, die als het schemert door de tuin huppelen.

Als de sauna af is, moet hij misschien een euro boven op de verhuurprijs doen. Dat staat hem niet zo aan, want hij weet precies waarom Nederlanders graag in Tsjechië komen skiën. ‘Het is hier goedkoop hè?’ Voorlopig vraagt hij daarom 18 euro per nacht, waarvoor hij ook elke dag een ontbijt en een diner met soep vooraf serveert. Want een beetje luxe mag best, vindt hij.

Lekker goedkoop, daar houden wij Nederlanders van

Het is goedkoop in Rokytnice. Voor de prijs van een skipas in Val Thorens, krijg je hier skiën, eten, drinken en slapen. Stanja hoopt dan ook vurig dat het einde van de recessie nog even op zich laat wachten. Ze is bang dat de toeristen dan Rokytnice de rug zullen toekeren en weer en masse richting de Alpen zullen reizen.

Skilift wintersport Tsjechië

foto: David Marvan, CzechTourism

Want Horni Domky, het skigebied van Rokytnice, is klein. Er ligt maar 19 kilometer aan piste op de Lysa Hora (1.312 meter) – de Kale Berg – waarvan 15 kilometer blauw.

De enige zwarte piste die er is, is slechts duizend meter lang. ‘Het is hier ideaal voor beginners en gezinnen’, zegt Stanja. ‘Maar de geoefende skiër of snowboarder heeft hier niet zoveel te zoeken, ook al heeft Horni Domky de langste afdaling van het land. Nou ja, rust is er genoeg.’ Het dorp bestaat uit één lange hoofdweg, leidend naar een grote parkeerplaats: het marktplein.  Met de supermarkt, een koffietent annex internetcafé en een restaurant aan de ene kant en twee hotels aan de andere.

Toevallig wordt hier ook nog geskied

De bloembakken aan de balkons zijn leeg, maar in de zomer ongetwijfeld gevuld met geraniums.  In het midden van het plein, staat een paal met een geel bord erop: de halte voor de pendelbus naar de skipiste.

Tot dusver is Rokytnice een gewoon dorp, waar toevallig ook nog geskied wordt. Maar Rokytnice krijgt langzaam door dat er iets moet gebeuren, wil het de toeristen behouden. Aan alles is te zien dat het gebied in ontwikkeling is. Aan het begin van de hoofdweg staat een van nieuwigheid glanzend bord: ‘Welkom in Rokytnice, met de langste afdaling van Tsjechië!’

Er is een nieuwe skilift en er hangen overal kastjes om de poortjes naar de liften automatisch te doen openen. Een van de hotels heeft zojuist een bowlingbaan aangelegd. Een virtuele, dat dan weer wel, maar het is een begin. En de supermarkt verkoopt pesto. En wie weet komt er ook wel een après-ski bar, hoopt Stanja. Ontmoet zij ook eens wat leeftijdsgenoten.

Maar ze heeft ook twijfels over de modernisering. Tuurlijk, voor de bewoners van het dorp is het fijn, want die zijn voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten van de wintersport. Maar kan zij haar leerlingen dan nog wel de mooie, stille plekjes van het gebied laten zien?

Waar je, als je niet oppast, pardoes tot je middel in de sneeuw staat? Waar je niets anders hoort dan het ruisen van de wind en het vallen van de sneeuwvlokken? Want die hoor je hier, als je je best doet. Waar moet zij dan haar hoofd leegmaken, even het drukke Praag achter zich laten?

En waar moeten de beginners dan hun net geleerde bochtjes draaien? Nu kunnen zij nog de gehele breedte van de piste gebruiken, zonder angst voor snelheidsduivels. Na een paar dagen al kunnen ze van de rode piste. Want, verklapt Stanja, ‘eigenlijk zijn alle afdalingen hier ongeveer van hetzelfde niveau, maar omdat de toeristen dat nou eenmaal verwachten, hebben wij er een blauw, rood of zwart bordje bij gezet.’

Wintersport-Tsjechie-skigebieden

Foto: David Marvan, CzechTourism

Langlaufers kunnen hier hun hart ophalen

Rokytnice Het skigebied bij Rokytnice nad Jizerou, midden in het Reuzengebergte, bestaat uit twee delen: het hoger gelegen Horny Domski en het lagere gebiedje Studenov, vlak bij het marktplein in het dorp.

Er is één grote stoeltjeslift en verder kun je omhoog met prima sleepliften. 

Andere gebieden De skigebieden in het Reuzengebergte zijn vooral heel geschikt voor gezinnen en gemiddelde skiërs. Ervaren skiërs en snowboarders hebben in Tsjechië weinig te zoeken, omdat de pistes niet erg moeilijk zijn en je nauwelijks off-piste kunt.

Langlaufers kunnen er echter hun hart ophalen: er zijn lange en prachtige loipes. Wie nog wil genieten van het ‘ouderwetse’ skiën in Tsjechië, moet snel zijn. De skigebieden in het Reuzengebergte zijn duidelijk in opkomst. Het duurt nog hooguit een jaar of vijf en dan zijn het volledig professionele skigebieden, met grote skischolen, veel après-skimogelijkheden en winkels, met bijbehorende hoge prijzen. Net als in de Alpen.

Andere populaire skigebieden in Tsjechië zijn Pec Pod Snezkou, in het oosten van het Reuzengebergte, dat met zijn 1.600 meter tevens het hoogste gebied is. Er zijn hier al wel mogelijkheden voor après-ski. Spinderluv Mlyn is het gebied dat bij Nederlanders het meest bekend is, maar ook hier geldt dat de pistes niet moeilijk en vrij kort zijn.

Materiaal en les Materiaal huren en les nemen kan op diverse plekken in Rokytnice nad Jizerou en op de skipistes. De skischolen zijn eenvoudig, net als de lessen. Die zijn voor volwassenen hetzelfde als voor kinderen, dus verwacht geen leuke spelletjes en wedstrijdjes. Privéles nemen kost weinig meer dan een groepsles.

Goedkoop Reizen naar Tsjechië

Wie echt goedkoop naar Tsjechië wil reizen, gaat liften. Laat je afzetten op grote tankstations langs de snelweg (nooit van de snelweg afgaan, want dan duurt het uren voor je weer op de goede weg bent) en zoek daar een mooie auto uit voor de volgende etappe. In Duitsland, maar ook in Oost-Europa, nemen mensen graag lifters mee. Regel hier snel een lift naar Tsjechië.

De eigen auto is een goed alternatief, zeker als je je eigen ski’s of snowboard meeneemt; het is negen uur rijden. Veel sneller is het vliegtuig. Ook dat kan met een kleine portemonnee. Vanaf Eindhoven vlieg je al vanaf 14 euro naar Praag en terug. Boek hier je ticket

Bron: De Volkskrant 21 november 2009.

Heb je nog tips om zo goedkoop mogelijk te reizen? Deel ze hieronder in de reacties op dit bericht…

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen