Luxe vakantiehuis in Tsjechië huren? Zeker doen!

Luxe vakantiehuis in Tsjechië huren? Zeker doen!

Vakantiehuis huren in Tsjechië. Steeds meer mensen ontdekken het plezier van een vakantiehuis huren in Tsjechië. Velen zijn na een eerste verblijf zo enthousiast dat ze meteen weer een vakantiehuis huren voor het volgende jaar. Gebieden als Oost-Bohemen, het Reuzengebergte of Lipno zijn dan ook ideaal voor een zomervakantie voor gezinnen met met kinderen, of voor de wintersport. Vooral een luxe vakantiehuis met privé-zwembad is erg populair. In deze blogpost beantwoord ik  een aantal vragen die mensen vaak stellen wanneer ze een vakantiewoning willen huren in Tsjechië.  

Welke bezienswaardigheden biedt Tsjechië?

De geschiedenis van Tsjechië is erg interessant en is eigenlijk veel meer gerelateerd aan West- dan Oost-Europa. Bohemen is onlosmakelijk verbonden met Pruisen, het Oostenrijks-Hongaarse rijk en Karel de Grote. De recente geschiedenis, met de Fluwelen Revolutie en Václav Havel, kennen de meesten van ons wel. De manier waarop Tsjechië zich na de val van het communisme heeft ontwikkeld, is bewonderenswaardig en maakt het land extra boeiend. Overal in het land kom je sporen van dit interessante verleden tegen. 

Kasteel Bítov zuid-moraviëKasteel Bítov, Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Al met al heeft Tsjechië een rijke cultuur en geschiedenis. Zo vind je alleen al meer dan tweehonderd kastelen in Tsjechië, elk met hun eigen verhaal. Veel ervan organiseren rondleidingen en in sommige gevallen kun je er zelfs overnachten.

Is er mooie natuur in Tsjechië?

Svatosske-skaly TsjechieSvatosske-skaly Tsjechië, foto: CzechTourism

Naast zijn cultuurhistorische rijkdom kenmerkt Tsjechië zich ook door een uitzonderlijke hoeveelheid natuurschoon. De natuur is misschien wel de grootste bezienswaardigheid van het land. Wist je dat de Tsjechische Republiek maar liefst vijf schitterende Nationale Parken telt? Waar je je vakantie in Tsjechië echter ook doorbrengt, de natuur is altijd dichtbij. Dit betekent dat er volop ruimte is voor alle outdoor activiteiten die je maar kunt bedenken. Ook zijn er talloze goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden aangelegd die terug zijn te vinden op handige routekaarten. 

Hoe is het weer in Tsjechië?

Het weer in Tsjechië draagt beslist bij aan het succes van je vakantie. Tsjechië heeft namelijk een gematigd landklimaat, wat vooral in de zomers goed merkbaar is: die zijn aangenaam warm, maar zeker niet extreem. De temperatuur ligt in Tsjechië gemiddeld drie graden hoger dan in Nederland, met een gemiddelde julitemperatuur van twintig graden (in de hoofdstad Praag is het hartje zomer zo’n 23 graden). 

Juni en september zijn ideale maanden voor een vakantie in Tsjechië: het is er dan vrijwel altijd heerlijk weer (het is niet voor niets dat er juist in deze maanden veel leuke festivals worden georganiseerd). De winters in Tsjechië zijn vergeleken met Nederland koud, wat uiteraard weer mooie wintersportmogelijkheden biedt.

Hoe vriendelijk zijn de Tsjechen?

Tsjechië heeft een vriendelijke, gastvrije bevolking. Veel Tsjechen zijn hoogopgeleid en spreken Duits en/of Engels. Ze zijn goed op de hoogte van de cultuur en geschiedenis van hun land en zijn er trots op. Een gesprek aangaan met de Tsjechen is dan ook zeker een aanrader – ze zullen je graag van alles vertellen. Je kunt zelf heel eenvoudig contact leggen door steeds als je ergens bent de weg te vragen; veel Tsjechen zullen erop staan je persoonlijk naar de plek te brengen waar je moet zijn!

Bier-TsjechieFoto: David Marvan, CzechTourism

Een van de redenen waarom Tsjechen zo vriendelijk zijn tegen toeristen, is dat ze zelf ook graag reizen. Lange tijd is dat vanwege het IJzeren Gordijn niet mogelijk geweest en konden ze alleen naar Oost-Europese bestemmingen. Nu zijn ze erg gericht op Midden- en West-Europa en op Amerika. Veel Tsjechen zijn ook ooit gevlucht en teruggekomen toen dat weer mogelijk was.

Biedt Tsjechië genoeg moderne voorzieningen?

Economisch gezien gaat het bijzonder goed in Tsjechië, het land maakt een flinke groei door. De inhaalslag van de afgelopen decennia zie je een-op-een terug in de luxe standaard van het land. Wil je een vakantiewoning in Tsjechië huren, dan hoeft het je tegenwoordig beslist niet aan comfort te ontbreken, dat laat ons vakantiewoningenaanbod wel zien!

Tsjechië kan inmiddels ook bogen op een goede infrastructuur. Op de autowegen is een tolvignet verplicht (dit kun je gewoon bij een tankstation kopen voordat je de snelweg op gaat). In de regio, bijvoorbeeld in het Reuzengebergte, is dit vignet niet nodig.

Ook als het om winkelen gaat, zijn alle moderne voorzieningen aanwezig. Ahold is marktleider in het land, wat betekent dat je gewoon lekker je boodschappen bij de ‘Albert’ (de Tsjechische uitvoering van de AH) kunt doen (of bij de Lidl, die ook ruim vertegenwoordigd is).

Tsjechië is naast dit alles een veilig land waar diefstal weinig voorkomt. Behalve in grote steden als Praag hoef je je fiets bijvoorbeeld niet eens op slot te zetten.

Is een vakantie in Tsjechië leuk voor kinderen?

Tsjechië is een geweldig vakantieland voor kinderen – en dat op nog geen duizend kilometer afstand van Nederland! Er is volop natuur om lekker actief in te zijn, bijvoorbeeld op de mountainbike, in de kano, tijdens de wintersport (met Nederlandstalige skiles) of in een van de vele klimparken. Ook dierentuinen, dinoparken en Western-dorpjes zijn leuke uitjes. De vele Tsjechische kastelen organiseren bovendien regelmatig interessante kinderactiviteiten.

vakantie met kinderen in TsjechieTouwklimpark, vakantie met kinderen in Tsjechië, foto: CzechTourism
De Tsjechen zijn echte familiemensen die kinderen graag leren over natuur en cultuur. Veel musea en attracties hebben dan ook een voordelige toegangskaart voor gezinnen. Je hoeft er dus niet over te twijfelen of Tsjechië geschikt is voor een vakantie met kinderen. Denk bijvoorbeeld eens aan het Reuzengebergte of Lipno. En als je kiest voor een vakantiehuis met zwembad, kan jullie vakantie in Tsjechië helemaal niet meer stuk.

Kan onze hond mee op vakantie naar Tsjechië?

Tsjechen zijn echte dierenliefhebbers en het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat ze gek zijn op honden. Gekscherend wordt weleens gezegd: “Als je naar een restaurant gaat, dan heeft je hond eerder iets te drinken dan jij zelf.” Je hond kan dus zeker mee tijdens je vakantie naar Tsjechië.

Wintersport-Tsjechie-skigebiedenWintersport Tsjechie, ideaal met kinderen, beste skigebieden. Foto: CzechTourism

Is Tsjechië ook geschikt voor de wintersport?

Tsjechië heeft prachtige wintersportgebieden, zoals het Reuzengebergte en Lipno. Een wintersportvakantie in Tsjechië is vaak relatief voordelig: een skipas is er bijvoorbeeld veel minder duur dan in ‘traditionele’ wintersportlanden. Een bijkomend voordeel van Lipno is dat de hogere bergen in Oostenrijk zo dichtbij zijn dat je ook daar prima een dagje kunt gaan skiën.

Heb je onze wintersportgids al gelezen? We hebben de beste skiresorts verzameld in een handig e-book.

Klik hier en download het boek gratis.

Heb je toch nog een vraag? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag!

Contactformulier

  •    

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen