Op de fiets vakantie vieren. Fiets van plek naar plek en stop onderweg waar je maar wilt. Bikepacking, oftewel een fietsvakantie waarbij je zelf je eigen spullen meeneemt, is een sportieve en duurzame manier voor een vakantie. In Tsjechië zijn er tal van fietsroutes die je kunt volgen. Onze tip voor een fietsvakantie in Tsjechië: De Elbe fietsroute.
Start in het Reuzengebergte of Praag
De Elbe is een 380 km lange rivier, die door het noordwestelijke deel van Tsjechië stroomt. De bron bevindt zich in het Reuzengebergte. Na het verlaten van de bergen stroomt de rivier een stukje naar het oosten, waarna het bij de stad Pardubice richting Praag gaat en hierna naar het noorden richting de Duitse grens. De Elberoute is een populaire fietsroute, omdat er weinig hoogteverschillen zijn en vanwege de goede bereikbaarheid. Fietsers kunnen de route starten in het Reuzengebergte, maar het is ook mogelijk om in Praag de fietsvakantie te beginnen.
Foto Czech Tourism - Petr Polák
Moldauroute: Van Praag naar Mělník
De Elbe stroomt niet door Praag, maar de Moldau wel. Deze rivier moet je voor 60 kilometer volgen om bij de Elbe te komen. Het pad van Praag naar Mělník is populair bij fietsers en inline-skaters en biedt mooie natuur en culturele bezienswaardigheden. In Praag fiets je door de wijk Troja waar een barok chateau is met daarachter wijngaarden, de botanische tuin en de dierentuin van Praag. Ook kom je langs chateau Nelazoheves en chateau Veltrusy. Veltrusy is omringd door een kasteeltuin waar je tal van romantische gebouwen kan vinden. De kasteeltuin van Veltrusy is een van de grootste van Tsjechië. Van mei tot oktober zijn er excursies door het bordeauxrode gebouw, waarbij barok de boventoon voert.
Waar de Moldau ophoudt
Al in de verte kun je Mělník zien liggen. Het stadje is gebouwd op een 215 meter hoge bergkam. De kalkhoudende zandsteengrond en de zonnige ligging zijn perfect om druiven te verbouwen. Dit wordt al sinds de middeleeuwen gedaan. In Mělník heb je tevens een geweldig uitzicht op de samenvloeiing van de Elbe en Moldau. In het gemoedelijke stadje zijn voldoende plekken om te overnachten en waar je je fiets veilig kan stallen. Deze accommodaties hebben het keurmerk Cyclist Welcome - in het Tsjechisch Cyklisté vítáni. Je kan ze herkennen door een groen bord met een lachende fiets.
Foto Czech Tourism - Shutterstock
Geschiedenis langs de rivier
De route langs de Elbe gaat verder richting Terzín. Een vestingstad, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als kamp voor Joden. Om hier te komen fiets je door een landschap van koolzaadvelden, hop en groenten. De naam "Tuin van Bohemen" wordt niet voor niets gebruikt voor deze streek. Op drie kilometer van Terezín ligt de plaats Litoměřice, die zich uitstekend leent als overnachtingsplek. De stad had een strategische ligging aan de Elbe en is door de eeuwen heen regelmatig verwoest en veroverd. Na de 17e eeuw groeide de stad gestaag en werden er talrijke barokke huizen en kerken gebouwd. In Litoměřice kun je de ondergrondse gangen en historische kelders bezoeken, het regionaal museum bekijken, het gerenoveerde kasteel zien, waar nu een wijnmuseum in is gevestigd en verschillende torens beklimmen. Bij Biskupský pivovar U sv. Štěpána serveren ze Tsjechische specialiteiten en lokaal bier gebrouwen met hop uit de streek.
Bergen in aantocht
De Elberoute wordt aangegeven met gele borden waar nummer twee op staat. Deze leiden je verder richting de Duitse grens. Het landschap verandert van vlak naar heuvelachtig, maar zolang je langs de rivier fiets hoef je geen heuvels te beklimmen. Dit is wel het geval als je de burcht Štrekov wilt bezoeken. Honderd meter boven de Elbe staat dit bouwwerk. Het is een voormalige douanepost. Lange tijd was de Elbe vallei de enige weg. Bij het kasteel zorgde men ervoor dat iedereen betaalde die passeerde. In de 16e eeuw kreeg de familie Lobkowicz het kasteel in handen. Nog steeds bezit de familie dit fraaie monument. Ze hebben zelfs een eigen biermerk, dat wordt geserveerd op het terras van kasteel Štrekov. Je hebt hier fantastisch uitzicht op de meanderende rivier en het Boheems Middelgebergte.
Foto Czech Tourism
Avontuur in en rondom Boheems Zwitserland
Na het passeren van de grote stad Ústí nad Labem arriveer je in Děčín. Outdoor liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er is een via ferrata, je kunt kanoën, wandelen en een leuke tour maken naar de rotsstad Tisá. Naar de Duitse grens is het slechts 15 km fietsen en dit stuk is prachtig. Om je heen liggen bosrijke heuvels met zandstenen rotsformaties. Hřensko is de toegangspoort tot Nationaal Park Boheems Zwitserland. Tijdens je fietsvakantie in Tsjechië mag een bezoek aan dit gebied niet ontbreken. Wandel door de Edmund en Divoká kloof, waar de rotsen begroeid zijn met mos en varens en waar de Kamenice rivier via kleine watervalletjes naar de Elbe stroomt. Groene bootjes, die worden voortgeduwd met een stok, brengen je verder door de kloof op de plekken waar wandelen onmogelijk is.
Tsjechisch natuurmonument
Het icoon van Boheems Zwitserland is de Pravčická brána. Een 16 meter hoge en 26 meter brede rotsbrug van zandsteen. Honderd jaar geleden was dit natuurlijke monument al een populaire plek voor kunstenaars, dichters en rijke toeristen. Er werd zelf een hotel en restaurant gebouwd in 1881 genaamd Valkennest. Het gebouw staat er nog steeds en is nu de plek waar je een ticket koopt voor toegang tot het uitzichtpunt over de Tsjechische rotsbrug.
Foto Czech Tourism - Ceske Stredohori Tourism
Eindigen in Dresden of fiets door
Na ruim 200 km fietsen vanuit Praag bereik je de Duitse stad Dresden. Het stadscentrum is compleet vernieuwd na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat de gebouwen nog geen honderd jaar oud zijn, heeft Dresden charme. Met het vliegtuig of trein kun je terug naar Nederland. Je kunt eventueel ook je fietsvakantie verlengen, naar Cuxhaven is het nog 800 km fietsen langs de Elbe.
Etappes
- Praag – Mělník: 59 km
- Mělník – Litoměřice: 52 km
- Litoměřice – Děčín: 51 km
- Děčín – Dresden: 68 km