De mooiste fietsroutes in Midden-Europa en Tsjechië

De mooiste fietsroutes in Midden-Europa en Tsjechië

De mooiste fietsroutes van Midden-Europa lopen door Tsjechië. Het Tsjechische landschap is fantastisch voor een fietsvakantie. Door de uitgestrekte bossen, pittoreske steden, langs de prachtige kastelen en oude burchten, over bergen en door dalen of langs de rivieren. Het Tsjechische landschap heeft zoveel variatie en biedt daardoor talloze mogelijkheden aan de fietsliefhebbers.

Om het netwerk van fietsroutes zo uitgebreid mogelijk te maken werkt Tsjechië samen met het net van Europese fietstrajecten Eurovelo en Greenways.
De meest populaire routes op een rijtje:

 Fietsroute IJzeren Gordijn

Fietsen in Moravie.

Fietsen in Moravie. Foto: David Marvan, Czech Tourism

De IJzeren Gordijn Route is in 2021 uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar! De jury  roemde de landschappelijke schoonheid langs de route en de rustieke dorpen en historsische steden. Dit is de langste Euro Velo Route (13) in Europa. De historische fietsroute laat je fietsen langs de grenzen van Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. In Tsjechië begint de route in Noord Westen langs de grens met Bavaria en door het natuurgebied Bohemer Woud. In het zuid-oosten van Tsjechië, via Moravië gaat de route verder naar Slowakije.
Haar totale lengte is 10.500 km, waarvan 770 km op Tsjechische grondgebied.
De route gaat door: Aš – Cheb – Rozvadov – Železná Ruda – Vyšší Brod
Website: www.ironcurtaintrail.eu

Fietsen langs de Moldau

De langste rivier van Tsjechie is de Moldau, in het Tsjechie genaamd de Vltava. Je kunt een prachtige fietstocht maken vanaf haar bron in het Boheems Woud, in het zuiden van Tsjechie. Via Český Krumlov, České Budějovice en Praag vloeit de rivier samen met de rivier de Elbe, bij de stad Mělník, boven Praag. De fietsroute maakt onderdeel van de internationale EuroVelo 7 (Sun route).
De route is 465 km lang en gaat door de volgende steden:
Kvilda – Český Krumlov- České Budějovice- Týn nad Vltavou- Orlík – Štěchovice – Praag – Kralupy nad Vltavou – Mělník
Website : www.vltavska-cyklostezka.cz

Langs de Elbe naar Duitsland

De Elbe Labe fietsroute door Tsjechie

De Elbe Labe fietsroute, foto M. Zernoseky, Czech Tourism.

Je kunt de rivier de Labe of Elbe volgen vanaf haar bron in het Reuzengebergte (bij Spindleruv Mlyn, populair onder de toeristen) naar de grens met Duitsland, bij Usti nad Laben, of verder naar de Noordzee bij de Duitse Cuxhaven.
De Labe of Elbe route loopt door de historische steden Mělník en Litoměřice, langs romantische kastelen in Velké Březno, Roudnice nad Labem en het voormalig concentratiekamp Terezin (vesting en museum). De route is Tsjechië is 370 km lang en de hele route tot aan Duitse Cuxhaven is 1230 km.
In Tsjechië gaat de Elbe route door:
Špindlerův Mlýn – Vrchlabí- Dvůr Králové- Jaroměř-Hradec Králové-Pardubice-Kolín-Nymburk-Mělník-Litměřice-Děčín-Dolní Žleb (aan de Duitse grens)
Website:   www.labska-stezka.cz     www.elberadweg.de

Een populaire versie is ook de route vanaf Praag naar Dresden.

Wijnroutes in Zuid-Moravië

Moravische wijnroute fietsen wijn moravië

Moravische wijnroute, foto: Petr Slavik, Czech Tourism

De combinatie van wijn en fietsen is heel populair in Tsjechië. Er is een netwerk van verschillende fietsroutes door het prachtige landschap in Moravië, langs de vele wijngaarden en wijnkelders. De Moravische wijnroute is bij uitstek geschikt voor de liefhebbers van wijn, lekker eten, prachtige zonovergoten landschappen, eeuwenoude wijngaarden én van rijke historie.
De routes zijn van verschillende niveaus, er zit dus voor iedereen wel wat bij.
Website: www.stezky.cz

Fietsroute Praag-Wenen

Deze populaire fietsroute, tussen twee historische Europese hoofdsteden Praag en Wenen laat je de prachtige natuurgebieden Podyjí (nationaal park aan de grens met Oostenrijk) en prachtige Pálava-gebergte, met vlakbij het grote park rond de kastelen van Lednice en Valtice(Unesco-lijst). Zien.
Ook het pittoreske Tábor en Jindřichův Hradec, langs het kasteel Vranov nad Dyjí De route is 320 km lang in Tsjechië met een totale lengte van 460 km.
In Tsjechië slingert de route door de volgende steden:
Praag- Průhonice-Velké Popovice- Týnec nad Sázavou-Kosova Hora- Červený Újezd – Tábor- Jindřichův Hradec – Vranov nad Dyjí – Valtice
Web: www.prahaviden.cz

Handige pagina’s:

eurovelo.cz
greenways.cz
cyklistevitani.cz

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen