De kastelen aan de rivier de Orlice in Oost Bohemen
4 min. leestijd

De kastelen aan de rivier de Orlice in Oost Bohemen

De kastelen aan de rivier de Orlice in Oost-Bohemen vormen samen een van de belangrijkste symbolen van het Adelaarsgebergte (Orlické hory). Je zou de rivier de Divoká Orlice wel de Tsjechische Loire kunnen noemen, want net als de beroemde Franse rivier is dit het domein van de oude aristocratie. De vele kastelen hier bieden stuk voor stuk een totaal andere ervaring. De kastelen en hun exposities zijn vanaf de herfst gesloten voor het publiek, maar de parken zijn het hele jaar door geopend en in veel gevallen worden de kastelen nog steeds bewoond door de families die ze van oudsher bezitten.

Kasteel Doudleby nad Orlicí

Doudleby nad Orlicí barok

Kasteel Doudleby nad Orlicí, foto: Czech Tourism

In 1590 werd hier de bouw van een renaissancekasteel voltooid, dat werd gebruikt als jachthuis. Tussen 1670 en 1690 werden ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de vroegbarokke stijl. Het gebouw kreeg een hoog dak met barokke wapenschilden en de buitenkant kreeg een gipslaag.

Architectonisch gezien is dit een zeer interessant kasteel. Het is een prachtig voorbeeld van de Renaissance met sgraffiti aan de buitenkant, op de binnenplaats en zelfs op de zeven meter hoge schoorstenen. De mooie plafondschildering is erg bijzonder en in drie kamers bevinden zich ‘emblemen’ met verborgen raadsels, waarvan de structuur doet denken aan die van sonnetten uit de Renaissance.

Om het kasteel zijn Engelse tuinen aangelegd. Bezoekers kunnen het kasteel bezichtigen, tentoonstellingen bezoeken, naar het plaatselijke Museum voor Natuurwetenschappen gaan, een verzameling kinderwagens bewonderen en wandelen door kinderboerderij ‘Babiččin dvoreček’. Het kasteel sluit in het najaar en is in oktober alleen in de weekenden geopend. Het aangrenzende park is het hele jaar geopend.

 

Het nieuwe kasteel van Kostelec nad Orlicí

Kasteel Kostelec nad Orilice

Kasteel Kostelec

Tussen 1829 en 1833 werd hier een kasteel gebouwd in de Empire-stijl. Dat gebeurde aan de hand van tekeningen van de Weense architect Heinrich Koch en in opdracht van graaf Josef Kinský, wiens familie het landgoed Kostelec sinds 1796 bezat. In 1948 werd het kasteel eigendom van de staat en werd het een onderzoeksinstituut voor de varkenshouderij.

In 1992 werd het teruggegeven aan de familie Kinský en sindsdien zijn zowel de buiten- als de binnenkant intensief gerestaureerd. In april 2012 werd in de prachtige kamers op de eerste verdieping van het kasteel een tentoonstelling voor het publiek geopend over leven in de Biedermeiertijd.

De rondleiding door het kasteel voert ook door de Spiegelzaal (Zrcadlový sál), die verder wordt gebruikt voor concerten en bruiloften. Op de tweede verdieping is Galerie Kinský gevestigd en op de begane grond een museum over de geschiedenis van Kostelec nad Orlicí.

Er is ook een natuurlijk aangelegd park – het enige park in het Adelaarsgebergte dat een beschermd natuurgebied is. In het binnengedeelte en op het terras van het rolstoeltoegankelijke kasteelcafé (Toniova Zámecká kavárna) kunnen bezoekers terecht voor een hapje en een drankje, maar er worden ook bruiloften, bedrijfs- en familiefeesten gehouden. Ook kinderen zijn hier van harte welkom: er is een binnenspeeltuin voor de kinderen, een kindermenu en een nieuwe buitenspeeltuin.

Het landgoed van de familie Kinský is ook de ideale plek voor cultuur, tentoonstellingen en evenementen. In oktober is het kasteel alleen in de weekenden geopend, maar het kasteelpark, het café en de speeltuin zijn elke dag open. Dit kasteel is ook een ideale tussenstop voor fietsers, want er loopt een fietspad langs de rand van het kasteelpark.


Kasteel Potštejn

Kasteel Potstejn, foto: Czech Tourism

Dit kasteel is uitgebreid gerenoveerd en steeds verder opengesteld voor het publiek. De rondleiding voert langs een prachtige bibliotheek met tegelkachels, een badkamer met muurschilderingen, de muzieksalon met waardevolle schilderijen en een piano, en de ‘gouden lounge’ met een prachtig uitzicht op het park.

Het barokke kasteel Potštejn heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden en culturele ervaringen. Zo is er de gewone rondleiding door de kasteelinterieurs, maar zijn er ook rondleidingen in barokke kostuums (‘Bubákov’ en ‘Pohádkov’) voor kinderen en volwassenen.

 

Kasteel Častolovice

Kasteel Častolovice

Kasteel Častolovice, foto: Jaroslav Kocourek, Czech Tourism

De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 13e eeuw, toen hier een waterfort stond. Častolovice werd later eigendom van verschillende eigenaars, van wie Jiří van Poděbrady de bekendste is. Jan Bedřich van Oppersdorf en zijn vrouw Magdaléna van Donin bouwden het waterfort tussen 1588 en 1615 om tot een renaissancekasteel.

Een deel van dat kasteel werd in de tweede helft van de 19e eeuw omgevormd naar de neogotische stijl. Ook werd er een Engels park aangelegd. Aan het begin van de 20e eeuw werden de neogotische elementen weer verwijderd om het kasteel zijn oorspronkelijke uitstraling terug te geven.

In 1940 werd het kasteel ingenomen door de Duitsers, waardoor de familie Sternberg in 1942 moest vertrekken. In 1992 werd het teruggegeven aan Diana Phipps Sternberg. Zij is na haar terugkeer onmiddellijk begonnen met het planten van bomen en struiken op de binnenplaats van het kasteel en in het park.

Inmiddels is er een wildpark met herten aangelegd, maar ook een rozentuin en een watertuin. Rondom het kasteel zijn ongeveer 150 soorten rozen geplant, waarnaar vooral in juni veel bezoekers komen kijken.

Op de grote binnenplaats staat een opvallende barokke fontein uit de 18e eeuw. In de volières zijn verschillende papegaaisoorten te zien. Er is ook een café-restaurant op de binnenplaats. De trots van het kasteel is de Ridderzaal (Rytířský sál), met zijn beschilderde vakwerkplafond.

Activiteiten Kasteel Častolovice

In het kasteel en in het park kunnen bruiloften, feesten en concerten worden georganiseerd. Een van de populairste plekken in het park is de ‘kasteeldierentuin’ (Zámecký zvěřinec), waar kinderen en volwassenen lama’s pony’s, Göttinger minivarkens, Kameroense geiten en andere dieren kunnen zien.

Wil u ook genieten van de kastelen aan de rivier de Orlice , kijk hier voor Vakantiehuizen in Oost Bohemen.

Download hier het E-Book over de Kastelen in Tsjechië

Burchten en Kastelen in Tsjechie

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
marja miltenburg
Door

marja miltenburg

op 15 Aug 2016

wij verblijven heel veel in Potsteijn, en ik kan bevestigen dat zowel het kasteel en de burcht de moeite waard zijn om te bezoeken. De streek en de omgeving nodigen erg uit tot wandelingen en fietstochten.

Reactie plaatsen