Dit recept voor Tsjechische knoflooksoep is licht en toch vullend genoeg om je tijdens het hoofdgerecht niet te veel te laten eten. Bovendien zit deze traditionele Tsjechische soep boordevol weerstandsverhogende, antivirale knoflook.
Het onderstaande recept is een eenvoudige versie van de lichte en heerlijke soep die bekendstaat als Česnečka en waar ik verliefd op werd in de Tsjechische Republiek. Voor een stevigere, maar nog steeds traditionele versie, kun je tijdens het koken een in blokjes gesneden aardappel toevoegen. Voeg voor een extra romige versie eventueel kookroom toe.
Ingrediënten:
Voor de croutons
- 1 snee stevig volkorenbrood, in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel gedroogde marjolein of oregano
- ½ theelepel zeezout
- ½ theelepel zwarte peper
Voor de soep
- ½ middelgrote ui, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel boter
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 2 kopjes kippen- of groentebouillon
- 1 middelgrote aardappel, in kleine stukjes gesneden (optioneel)
Voor de garnering
- 1 theelepel gehakte verse peterselie
- 1 teentje rauwe knoflook, gehakt (optioneel)
Bereiding:
- Verwarm om croutons te maken de oven voor op 180 graden. Verspreid de broodblokjes in een enkele laag op de bakplaat. Besprenkel gelijkmatig met olijfolie. Bestrooi met de kruiden, zout en peper en meng goed. Bak de blokjes ongeveer 15 minuten (roer ze tussentijds een of twee keer om) tot ze goudbruin zijn.
- Verwarm de boter in een pan en bak de ui op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten zacht. Voeg vier teentjes knoflook toe en bak twee tot drie minuten mee. Roer de bouillon erdoor en verwarm totdat deze net kookt. Voeg de optionele aardappel toe en laat mee sudderen tot deze zacht is.
- Verdeel de soep over twee kommen. Strooi over elke kom croutons, peterselie en, indien gewenst, wat rauwe knoflook. Dien de soep heet op.