Tsjechische Bramboráky

Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Ik was misschien een jaar of acht, zat bij een zwembad in Tsjechië en had zo actief met mijn broertje en zussen gespeeld, dat ik hongerig wat Kronen kreeg van mijn vader. Enthousiast liep in naar het cafeetje en bestelde ik friet. Althans, dat is wat ik dacht. Mijn teleurstelling was zo groot toen ik een bord met grote, ronde, vreemde pannenkoeken voorgeschoteld kreeg.

Maar… Ik had zo’n honger dat ik het toch maar proefde…

En sindsdien heb ik in Tsjechië niets anders meer besteld.

De Tsjechische Bramboráky maakte zo’n indruk op mij, dat ik tot op de dag van vandaag nog precies weet hoe het smaakte. Ik heb de naam onthouden en probeer nog vaak thuis zelf een variant te maken dat mij weer terug zal laten denken aan Tsjechië. Tot nu toe is het niet gelukt.

De ronde, knapperige pannenkoekjes waren gemaakt van geraspte aardappel. En ze werden geserveerd met een heerlijke, kruidige, kibbelingsaus. Althans, zo onthield mijn achtjarige-ik het. Een ravigotte, misschien wel remoulade. Witte saus met groene stukjes en knoflook-of-is-het-augurk-erdoorheen?

Vanuit CeskySight hebben wij allerlei bronnen met de leukste tips en toeristische informatie over Tsjechië. Thuis ben ik aan het koken geslagen. Een beetje brongebruik en een beetje jeugdherinnering. En dan heb ik nu hier een recept voor de meest indrukwekkende, life altering, aardappelpannenkoeken.

Zal het een versie op de Duitse rösti zijn? Wie weet 😉

CzechSpecialsBramboraky met ham en ui, Foto: CzechSpecials.czOm dit recept te maken heb je niet veel ingrediënten nodig. Voor vier porties gebruik je:

  • 0,5 kg. Aardappelen
  • 0,5 dcl. Melk
  • 100 gr. Bloem
  • 1 ei
  • 2 teentjes knoflook
  • Snufje zout en peper
  • Marjolein naar smaak
  • Frituurolie

En hoe maak je ze klaar? Dat is eigenlijk heel simpel.

Je raspt de geschilde en gewassen aardappelen fijn en laat het water dat uit de massa vrijkomt weglopen. Vervolgens voeg je melk, bloem, eieren, geperste knoflook, zout, marjolein en peper toe en kneed alles zorgvuldig met je vingers. Zorg ervoor dat het mengsel goed gemengd is.

Daarna verhit je de olie in een pan (of koekenpan zelfs) op middelhoog vuur. Bak de aardappelen aan beide kanten goudbruin. Laat de gebakken aardappelen uitlekken op een servet voordat je ze serveert.

Een makkelijke creatie dat voor levenslange herinneringen kan zorgen.

En wil je liever een filmpje kijken? Dit recept is dan misschien een beetje anders, omdat het door een ander is gemaakt, maar de Bramboraky is net zo smaakvol!


Over de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen