Tsjechisch Glas in Glass Onion: A Knives Out Mystery

Tsjechisch Glas in Glass Onion: A Knives Out Mystery

Met een luid kabaal en veel geweld vliegen de glasscherven je om de oren, tijdens één van de hoogtepunten uit de populaire en veelbesproken Netflix hit Knives Out: A Glass Onion Mystery. De prachtige glazen sculpturen en kunstwerken worden in een moment van woede verwoest door Janelle Monáe, die de rol van “Helen” in de film vertaald. Niet lang nadat zij de eerste kunstwerken tot stof heeft geslagen, verwoesten ook de andere acteurs stuk voor stuk de prachtigste glazen sculpturen. Binnen een mum van tijd zijn enkel de scherven nog over van deze unieke, handgemaakte kunstwerken.

Uniek? Handgemaakt? Dat klopt. Een klein Tsjechisch bedrijfje dat gelegen ligt in de geroemde kristal vallei, beter bekend onder de Engelse benaming Crystal Valley, heeft binnen dertig dagen zestig sculpturen geblazen en gecreëerd. Het klinkt dan vast niet ongeloofwaardig dat het gek was voor Jiří Pačinek en zijn gelijknamige zoon om ze op het doek weer kapot geslagen te zien worden…

“Het brak mijn hart”, heeft Jiří Pačinek gezegd tegen Novinky.cz. “Ik weet hoeveel moeite en tijd het kostte om de stukken te maken.”


Jiří Pačinek en Knives Out: A Glass Onion Mystery

Het Tsjechische glas uit deze film is geblazen door de meesterglasmaker Jiří Pačinek, die de kunstwerken heeft gecreëerd vanuit zijn bedrijf Pačinek Glass, dat in Kunratice u Cvikova ligt. Dit Noord-Boheemse dorp ligt vlakbij Nový Bor, in de buurt van Liberec. Dit gebied ligt in zg. Crystal Valley, een gebied in Noord-Bohemen, met allerlei unieke glasblazerijen die zich sinds 300 jaar specialiseren in de creatie van Tsjechisch glas.


En hoe heeft Netflix specifiek Jiří Pačinek gevonden? Waarom hij, van alle Tsjechische glasblazerijen? Een simpele Google search. ‘Czech Glass’ en Pačinek Glass was de eerste die reageerde. Hoe leuk kan het leven zijn!


De grafisch regisseur van de film, John Dexter, is zelf naar Tsjechië gevlogen en heeft Jiří Pačinek zijn aanwijzingen gegeven voor de bijzondere sculpturen. Het bedrijf, dat hevig leed onder de gevolgen van de Covid pandemie, greep de uitdaging met twee handen aan en binnen één maand hebben zes man zestig sculpturen aangeleverd.

Jiri Pacinek, Foto: ©Crystal Valley

Niet alle glazen kunstwerken zijn verwoest

Jiří wist eerst niet dat zijn sculpturen zouden worden verwoest. Pas toen het filmen van Glass Onion: A Knives Out Mystery begon, werden de kunstenaars op de hoogte gebracht van het plan dat de beelden werden verwoest. Het was de bedoeling dat alle zestig sculpturen kapot geslagen werden, maar omdat de regisseurs van de film de kunstwerken zo prachtig vonden, is “slechts” 40% kapotgeslagen. Van de andere 60 % zijn kopieën van hars gemaakt.

GlassPacinek Glass creaties, Foto: ©Crystal Valley

Pačinek Glass

Jiří Pačinek is een meester-glasblazer wiens werk verzamelaars en kunstliefhebbers in vervoering brengt. Hij begon zijn carrière in de jaren '90 en leerde van bekende legendes als Bořek Šípek, René Roubíček, Leon Applebaum en Louis Sakalowski. Zijn passie voor het maken van unieke ontwerpen drijft hem nog steeds tot perfectie in zijn eigen atelier en glasblazerij, die in 2007 hun deuren openden; een kans om individualiteit te creëren door vorm en kleur toe te passen op duurzame kunstwerken die blijven verbazen.

Met behulp van zijn uiteenlopende talenten creëerde hij decadente sculpturen en functionele glazen voorwerpen zoals vazen en schalen. Zijn voortreffelijk vervaardigde kunst kreeg in korte tijd erkenning bij verzamelaars, ontwerpstudio's en galeries. In 2015 werd de productie uitgebreid met de opening van een nieuwe studio in het dorp Kunratice.

In de afgelopen jaren heeft Jiří Pačinek een breed scala aan opmerkelijke glasobjecten gemaakt, die alom gewild zijn en ontdekt in particuliere collecties over de hele wereld. Zijn samenwerkingen met andere kunstenaars en ontwerpers zorgen ervoor dat deze werken zelfs een ereplaats innemen aan de muren van enkele illustere museumcollecties over de hele wereld. Bovendien maken zijn creaties deel uit van de prestigieuze permanente displays van gerenommeerde designbedrijven - een indrukwekkende prestatie.

PacinekPacinek Glass, Foto: ©Crystal Valley

De glazen tuin van Pačinek Glass

Pacinek Glass heeft zijn eigen tuin met allerlei prachtige glazen bloemen en natuurkunstwerken. Of je de tuin ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds bezichtigd… Op ieder moment van de dag ziet het er net weer een beetje anders uit. In de lente vliegen de vlinders van échte bloem naar glazen creatie, terwijl de glazen bloesems in de winter bedekts zijn met sneeuwkristallen of ijs.

Ieder jaar creëert Jiří Pačinek nieuwe glazen planten voor zijn tuin, die het hele jaar gratis te bezoeken is.

Glazen tuin, Pacinek Glass, Foto: ©Crystal ValleyGlazen tuin, Pacinek Glass, Foto: ©Crystal ValleyOver de schrijver
Ik heb de prachtigste baan ter wereld. Als Copywriter en Content Marketeer kan ik bij CeskySight mijn liefde voor het creëren van teksten en verhalen kwijt, terwijl ik nauw verbonden blijf met de klant zelf. Ik houd van het ontdekken van andere culturen en ben als moeder van twee (half) Griekse dochters, nooit uitgeleerd. Er valt zo veel te ontdekken en te zien dat de eindeloze bron als perfecte inspiratie dient voor mijn schrijverswerk!
Reactie plaatsen