Cultuur in Tsjechië
Jellie Banga
Cultuur in Tsjechië
12/05/2017
2 min
3

Kersttradities in Tsjechië

12/05/2017
2 min
3

Sinterklaas wordt net als in Oostenrijk en Duitsland op een traditionele manier gevierd. Sinterklaas wordt hoofdzakelijk gevierd met kleine (symbolische) cadeautjes voor kinderen, minder voor volwassenen. Bisschop Nicholas die een goed en vrijgevig man was en die in de 4de eeuw leefde, was een voorbeeld voor de huidige Santa Claus. De engel en de duivel die samen met de St Nicholas (Mikulas in het Tsjechisch) op deze avond door de straten loopt, geeft cadeautjes aan de kinderen. Bij een grote opgetuigde kerstboom (in het centrum van de stad) worden kerst en sinterklaas liedjes gezongen. De Tsjechische kinderen worden een beetje bang gemaakt, als ze niet naar hun ouders luisteren worden ze meegenomen door de duivel naar de hel.


Feest van St. Barbora  

Als je kersttakjes gaat plukken op deze dag en thuis in het water doet en ze op kerstdag (wat in Tsjechië uiteraard de 24 december is), gaan bloeien, betekent dat dat je veel geluk krijgt volgend jaar en dat al je dromen werkelijkheid worden.

Advent wordt gesymboliseerd door 4 kaarsen op een krans. Iedere week wordt een nieuwe kaars aangestoken tot het kerst is. Kerstdag is een dag waar er weinig gegeten wordt of zoals het geloof zegt dat je nauwelijks zou moeten eten om ‘s avonds een goud varkentje te kunnen zien. Het gouden varkentje brengt je geluk.

Kerst tradities

Maretak kerst Tsjechische kerstraditieFoto: Julie Vrabelova, CzechTourism

Maretak is onontbeerlijk in een huis van een Tsjech. Het wordt op de deur of onder een lamp gehangen. Iedere man heeft dan de gelegenheid om een vrouw onder ‘de mistletoe’ te kussen. Als je het lef hebt brengt het je geluk en liefde in het komend jaar.

De kerstboom

Kerstboom tsjechiëKerstboom, foto: Julie Vrabelova, CzechTourism

De kerstboom wordt pas op kerstavond verlicht. Vroeger werden appeltjes, noten en echte kaarsjes gebruikt. Later kwamen er de traditionele chocolaatjes, chocolade gelei en fondant bij om de kerstboom te versieren. Kinderen kunnen zo van de kerstboom snoepen. De kerstboom werd zelfs soms ondersteboven gehangen zodat al het kwaad uit het huis verdwijnt.

Karper en aardappelsalade

Karper kerst praagKarper voor kerst, foto: Julie Vrabelova, CzechTourism

Deze traditie is niet zo oud, zo’n 100 jaar. De meeste Tsjechen eten met kerst een karper in verschillende varianten (gefrituurd, gebakken, etc.). Vaak wordt er dan van de karper en de kop een vissoep gemaakt.

Koekjes

Dat is een traditie waar ook de omringende landen zoals Duitsland en Oostenrijk aan mee doen. 

Deze traditie wordt na de omwenteling helaas steeds minder aangehouden. Kerstkoekjes bakken neemt uiteraard veel tijd in beslag en je dient toch een wat ervaren kok te zijn om de perfecte deeg en koekjes te kunnen maken. De koekjes variëren van kruidkoekjes, koekjes met jam, vanille boogjes tot ongebakken of zonder-meel-koekjes. Ik kan wel zeggen dat mijn kerst niet doorgaat zonder zelf gebakken koekjes. Ik ben gelukkig (dankzij de recepten van mijn oma) een meester geworden in deze traditie. Heel veel mensen, vrienden en familie heb ik al jaren blij gemaakt met deze traditie.

Reacties
Categorieën