Dit wist je nog niet over Tsjechië!

Bekende gewoontes in Tsjechië

Bier is goedkoper dan water

Tsjechië staat bekend om haar bier. Dankzij de stad Pilsen en de beroemde gelijknamige brouwerij kennen we het woord pils. Er worden liters pils getapt omdat het natuurlijk heerlijk is, maar ook omdat bier in de kroeg goedkoper is dan water. Wat ga jij bestellen?

Sokken en sandalen

Sommige Tsjechen zijn zo gehecht  aan hun sokken en sandalen dat zij deze zelfs dragen als het een beetje regent.  Veel  inwoners van Tsjechië zijn geen liefhebber van gewone “schoenen” en trekken deze dan ook uit zodra het kan. Dit is de reden dat je weinig schoenwinkels in Praag zal vinden.  Wat voor soort schoenen draag jij het liefst?

Koolzaad velden

Neem de trein van Praag naar Bratislava en je ziet vele mooie gele koolzaad velden. Koolzaadolie werd heel lang gebruikt voor de openbare verlichting in Centraal- en Noord-Europa. Tegenwoordig wordt het gebruikt om bio-diesel te produceren. Heb jij de koolzaadvelden al gezien?

Monster in de badkuip

Karper kerst praag

Karper voor het kerstdiner, foto: Julie Vrabelova, Czech Tourism

Als de Kerstdagen naderen zal je op vele straathoeken tentjes tegenkomen waar ze grote karpers verkopen. Dan wordt er een karper gekocht en vervolgens in de badkuip gedaan, tot de Kerstdagen. Volgens de Tsjechen brengen deze bijzonder grote vissen geluk, maar zijn ze ook vast onderdeel van het Kerstmenu.

Keen is de nieuwe Nike

Keen is één van de populaire schoenmerken in Tsjechië. Zij fabriceren de standaard sportschoenen, aangevuld in de zomer door trekking sandalen. Beide schoenen staan goed bekend om hun comfort en duurzaamheid. Heb jij al een paar Keens in huis?

Tram etiquette

Over de tram etiquette in Tsjechië is zelfs een boek overgeschreven. In Tsjechië is de tram etiquette belangrijk en er zijn maar weinig landen bekend waar de mensen zo snel hun stoel afstaan aan ouderen of gehandicapten. Het gebeurt zelfs dat in een volle tram bijna niemand zal gaan zitten op een lege  ouderen/ gehandicapten plaats. Heb jij wel eens met de metro gereisd?

Schoenen op de stoep

In Tsjechië is het heel gebruikelijk dat je niet alleen je schoenen uitdoet als je bij iemand in huis bent, maar dat je je schoen ook daadwerkelijk buiten bij de deur uittrekt.  Een feestje bij iemand thuis is dan ook duidelijk te herkennen aan de berg schoenen buiten bij de deur. Heb jij al een berg schoenen ontdekt?

Tempeliers in de stad

U kunt vast het plaatje van de tempeliers op hun paard. De tijden zijn veranderd want ze nemen nu ook de metro. Kijk niet gek op als er een mooi verkleedde tempelier naast u zit in de bus. Het naspelen van de Middeleeuwen is in Tsjechië een sport en dit gebeurt veelal in de parken zoals Letna.  Ga jij in één van de openbare parken kijken naar het schouwspel?

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen