Eten en drinken op de Tsjechische kerstmarkt
2 min. leestijd

Eten en drinken op de Tsjechische kerstmarkt

Het seizoen van de kerstmarkten is begonnen. De pleinen in de Tsjechische steden zijn versierd met kerstverlichting en tientallen kraampjes bieden de mooiste en lekkerste dingen aan. Voor wie van winkelen houdt is een citytrip naar Tsjechië tijdens de weken voor kerst zeker een aanrader.

Op de kerstmarkt zijn er unieke kerstcadeaus, allerlei lekkere hapjes en kom je helemaal in de kerststemming. Elke kerstmarkt weerspiegelt de cultuur van de regio en dit merk je in de muziek, het eten en het drinken.

Kerstmarkt in OlomoucKerstmarkt in Olomouc, foto: Libor Svacek, CzechTourism

Vier lekkernijen die overal worden verkocht in Tsjechië en het proberen waard zijn op een rijtje:

  1. Geroosterde kastanjes: In Tsjechië is het populair om kastanjes te roosteren en op te eten. In een kartonnen bekertje of papieren zak worden de warme kastanjes verkocht en je ruikt ze al van verre.
  2. Trdelník: De geur van trdelník is sterker dan kastanjes en het smaakt nog lekkerder en zoeter. Niet proberen is eigenlijk zonde, want dit zoete brooddeeg is heerlijk! Het brooddeeg gaat om een ronde stok en wordt op deze manier gebakken. De traditionele topping is met suiker of kleine stukjes walnoot. Sinds kort kan het ook met nutella en kan de trdelník gevuld worden met ijs, nutella en nog veel meer andere zoetigheden.
  3. Langos: Dit is gefrituurd zout oliebollendeeg met kaas en knoflook. Het ziet er misschien wat minder aantrekkelijk uit, maar is geweldig als comfort food en voor de lekkere trek. Sommige mensen doen er ook ketchup op.
  4. Svařené víno (glühwein): Ook in Tsjechië wordt warme wijn gedronken. In vergelijking met Duitsland is deze drank niet alleen voor in de kerstperiode, maar wordt de wijn het gehele jaar gedronken.


Kerstmarkt in Plzen, foto: Libor Svacek, CzechTourism

Naast de kraampjes met eten worden er op de Tsjechische kerstmarkten allerlei producten verkocht, sommige verbonden aan kerst en andere niet. Traditionele Tsjechische souvenirs die op de kerstmarkt worden gekocht zijn:

  1. Boheems kristal: Boheems kristal is een begrip en iets waar de Tsjechen trots op zijn. Het glas schitterend als een diamant en zal prachtig staan op een gedekte tafel voor het kerstdiner. De prijzen kunnen verschillen net als de kwaliteit.
  2. Houten speelgoed: Treintjes, beestjes en puzzels van hout. De marionet poppen zijn het populairst en zijn ook prachtig om te zien. Echt vakmanschap en een heel leuk souvenir voor wie een cadeautje zoekt voor kinderen.
  3. Handgeschilderde kerstballen van Boheems glas: Wist je dat de meeste handgemaakte kerstballen in Tsjechië gemaakt worden? De kerstballenfabriek staat in Jičin en hier worden de mooiste creaties gemaakt. Op de kerstmarkt zullen er genoeg stalletjes staan die handgemaakte kerstballen verkopen. Let vooral op de details en de versieringen die op de ballen zijn geschilderd.
  4. Decoraties van stro: Dat je van stro de mooiste kunstwerken kan maken zal blijken op de markt. Van het goudkleurige materiaal worden versieringen voor de kerstboom gemaakt of ze zijn bedoeld om op te hangen aan de muur of aan de deur of neer te zetten op tafel.
  5. Producten van staal: Op de Tsjechische kerstmarkten staat er vaak een smid die allerlei dingen verkoopt van staal. Van deurbellen tot sieraden.
Kerstmarkt kerstFoto: Julie Vrábelová, CzechTourism

In diverse steden in Tsjechië is er een kerstmarkt, zoals in Pilsen, České Budějovice, Český Krumlov, Olomouc en natuurlijk Praag. Lees meer over de mooiste kerstmarkten van Tsjechië. 

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen