European Heritage Days  - Ontdek Tsjechisch Erfgoed

European Heritage Days - Ontdek Tsjechisch Erfgoed

Gedurende jouw vakantie in Tsjechië genieten van Tsjechisch erfgoed? Dat is extra leuk tijdens de European Heritage Days! Elk jaar, in de maand september, worden de Europese Erfgoeddagen gevierd, en dit is de uitgelezen kans om unieke bezienswaardigheden te ontdekken die anders voor het grote publiek verborgen blijven. Dus waar wacht je nog op? Laat je betoveren door het Tsjechische erfgoed tijdens jouw vakantie!

Een kijkje in de geschiedenis van de Europese Erfgoeddagen

De European Heritage Days, ook bekend als de Europese Erfgoeddagen, zijn uitgegroeid tot het grootste culturele evenement dat in heel Europe plaats vindt. Dit programma, dat jaarlijks in tientallen Europese landen gelijktijdig plaatsvindt, trekt jaarlijks ongeveer 20 miljoen enthousiaste  bezoekers. De geschiedenis van dit grootschalige evenement gaan terug naar 1985, toen het initiatief werd gelanceerd door de Raad van Europa, waarna in 1991 de Europese Unie zich bij dit initiatief aansloot. In Tsjechië worden de Europese Erfgoeddagen als sinds 1991 gevierd als nationaal evenement, waarbij elk jaar honderden monumenten hun deuren openen voor bezoekers.

Wat staat er op het programma?

Houd je ervan om verborgen pareltjes te ontdekken of zelfs plekken te verkennen die normaal gesproken gesloten zijn voor het grote publiek? Dan zijn de Europese Erfgoeddagen een ervaring die je niet wilt missen! Tijdens dit evenement openen de deuren van duizenden monumenten,European Heritage Days - Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska gebouwen en ruimtes, zelfs diegene die anders gesloten zouden blijven.

Het hoofddoel van de Europese Erfgoeddagen is de diversiteit van erfgoed toegankelijk te maken voor het grote publiek. Hierbij gaat het niet alleen om architectuur en archeologie, maar ook om technische monumenten, musea, galerijen en bibliotheken. Het evenement draagt een belangrijke boodschap – het betrekken van Europeanen bij de bescherming en het behoud van het culturele erfgoed voor toekomstige generaties.

Europees Erfgoed – Gratis toegankelijk

Ruim twee derde van de deelnemende bezienswaardigheden zullen gratis toegankelijk zijn. De plekken die niet gratis toegankelijk zijn hebben vaak een korting op entree óf bieden tijdens deze dagen een speciaal programma aan. Duik in de geschiedenis van Tsjechië terwijl je kastelen, chateaus, kloosters, musea en tuinen verkent. En alsof dat nog niet genoeg is, worden zelf industriële monumenten opengesteld, zoals fabrieken, molens en brouwerijen.

European Heritage Days 2023

In september komen de Europese Erfgoeddagen tot leven in de landen die zijn aangesloten bij de Europese Culturele Conventie. Elk jaar is er nieuw gemeenschappelijk thema voor alle deelnemende landen, die naar eigen tradities, cultuur en erfgoed aangepast kan worden. In 2023 draait alles om ‘Levend Erfgoed’, dat zich richt op de culturele gewoontes, kennis en vaardigheden die generaties lang doorgegeven zijn en nog steeds springlevend zijn. In 2023 kun je van 9 tot en met 17 september genieten van de Europese Erfgoeddagen, ook in Tsjechië! De nationale opening van het evenement zal plaatvinden in Poděbrady, Midden-Bohemen.

 

Bekroond Tsjechisch Erfgoed

Naast de opening van unieke monumenten, worden ook jaarlijks de European Heritage Awards/Euopa Nostra Awards uitgereikt. Deze awards zetten buitengewone prestaties op het gebied van cultureel erfgoedbehoud in de schijnwerpers. In 2022 viel hier het Tsjechische erfgoed, de stoombrouwerij Lobeč, in de prijzen. Dit is niet de eerste keer (en hopelijk ook niet de laatste keer) dat Tsjechië schittert in de European Heritage Awards. Eerder vielen ook het St. Wenceslas Rotunda in Praag en het barokke kasteel en de tuinen van Kuks in de prijzen.

Ben jij in september op vakantie in Tsjechië? Dan mag je zeker de European Heritage Days niet missen! Voor meer informatie over deelnemende monumenten en bezienswaardigheden kun je op de officiële website van de vereniging van historische nederzettingen van Bohemen, Moravië en Silezië terecht.

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen