Topklasse paarden in Kladruby nad Labem

Topklasse paarden in Kladruby nad Labem

Als je tijdens je vakantie in het oosten van Tsjechië bent, kan ik je een bezoek aan Kladruby nad Labem zeer aanbevelen. Hier vind je namelijk een paardenstoeterij die wereldwijd een van de oudste in zijn soort is. Zelfs als je niets met paarden hebt, beleef je beslist veel plezier aan een uitstapje naar deze plek. En ook voor kinderen valt hier genoeg te beleven om er een geslaagd tripje van te maken.


Monumentale stoeterij

De stoeterij in Kladruby is sinds 2002 in zijn geheel een nationaal cultureel monument – inclusief de basiskudde Kladruber Old White-paarden die je in Kladruby kunt bewonderen. De geschiedenis van deze stoeterij in Oost-Bohemen gaat ver terug in de tijd; in 1579 werd ze door keizer Rudolf II opgericht. Daarvoor was het in 1552 echter al keizer Maximiliaan II die in Kladruby met een aantal uit Spanje en Italië overgebrachte barokpaarden de basis legde voor de fokkerij die later wereldfaam zou genieten.

Koninklijke klasse

Hoewel Kladruby nad Labem zelf een zeer bescheiden plaatsje is dat nog geen zevenhonderd inwoners telt, heeft de stoeterij het wel op de kaart gezet, en dan met name in de wereld van de paardenmennerij. Van de oprichting in 1579 tot 1918 leverde de stoeterij namelijk de ceremoniële koetspaarden voor het vermaarde Huis Habsburg. Ook vandaag de dag maakt menig koningshuis gebruik van de kwaliteiten van de bijzondere paarden uit deze ‘stal’ van topklasse; de koningin van Denemarken laat haar koets bij bijzondere gelegenheden bijvoorbeeld voorttrekken door een zestal Kladrubers en in Zweden rijden de trompetters van de koninklijke bereden garde op deze edele viervoeters. 

Betrouwbaar ras

Uiteraard worden deze paarden ook in Tsjechië zelf regelmatig ingezet. Zo kun je ze tegenkomen tijdens diverse festiviteiten bij de Praagse Burcht. Ook de bereden politie van Praag, Ostrava en Pardubice maakt gebruik van de kenmerkende grijswitte paarden. Verder staan de Kladrubers bekend om hun kwaliteiten op het vlak van men- en dressuurwedstrijden. Hun kalme karakter maakt ze tot slot bijzonder geschikt voor zowel recreatieve vormen van paardrijden als voor hippotherapie (therapeutisch paardrijden).

Overigens kent het Kladruber-ras zowel (grijs)witte als zwarte paarden. Kladruby nad Labem zelf herbergt een kudde van zo’n 250 van de grijswitte Kladruber Old Whites. In het veertig kilometer naar het oosten gelegen Slatiňany wordt de zwarte variëteit gefokt op een stoeterij die ooit toebehoorde aan de prinselijke Auersperg-familie. 

Voor elk wat wils

Kladruber paarden Kladruby nad Labem TsjechiëKladruber paarden, foto: CzechTourism

Ben je geen paardenliefhebber? Ook dan is een tripje naar Kladruby nad Labem absoluut de moeite waard. De stoeterij maakt namelijk deel uit van een complex dat in historisch en architectonisch opzicht zeer interessant is. De prachtige klassieke stallen, het keizerlijke kasteel met bijgebouwen en de kerk zijn stuk voor stuk het bekijken waard. En dan vind je hier ook nog eens diverse exposities: historische rijtuigen, harnassen, de geschiedenis van de paardenfokkerij… En natuurlijk behoort een ritje met een koets ook tot de mogelijkheden!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen