De vijf leukste burchten en kastelen in Tsjechië om met kinderen te bezoeken!

De vijf leukste burchten en kastelen in Tsjechië om met kinderen te bezoeken!

Tsjechië is voor velen bekend als het land van de burchten en kastelen. En terecht! In de historische burchten en kastelen met ieder zijn eigen unieke verhaal, ga je voor even een stapje terug in de tijd. Fantaseren jouw kinderen ook over het zijn van een ridder of prinses? Wij nemen je graag mee naar de kastelen waar deze fantasie werkelijkheid kan worden!

1. Burcht Švihov

Treed in de voetsporen van Assepoester in waterburcht Švihov. Deze middeleeuwse burcht in de regio Pilsen, is namelijk het toneel geweest voor het Tsjechisch-Duitse sprookje, Assepoester. Waan je in een sprookje, tijdens een rondleiding die helemaal in het teken van Assepoester. Ben je niet helemaal gecharmeerd van sprookjes? Ook dan heeft de burcht interessante rondleidingen.

Zoals de naam waterburcht al aangeeft, is de burcht omringt door een gracht om zo de vijand tegen te kunnen houden. Tegenwoordig kan je zelf in een bootje over de grachten varen en meer te weten te komen over de grachten als verdediging van het kasteel. Wil je graag een rondleiding door de gehele burcht? Ook dat kan! Met een rondleiding vol interactieve elementen voor de kinderen én een vol diepgang voor volwassenen, is een bezoek aan burcht Švihov een uitje voor jong en oud! De rondleidingen door de waterburcht zijn te volgen in het Tsjechisch, Engels en Duits.


Foto: Burcht Švihov - Shutterstock - Richard Semik

2. Kasteel Loučeň

In het romantische barok kasteel Loučeň kijk je zowel binnen als buiten je ogen uit! Met diverse rondleidingen, van chocolade tours tot avondtochten, rondleidingen voor kinderen én klassieke rondleidingen is er voor elk wat wils! Helemaal leuk is dat de rondleidingen door niemand minder dan de gekostumeerde butler, prins óf prinses gegeven worden. Zo komen de spannende verhalen over het kasteel echt tot leven.

Geniet na een rondleiding in het kasteel Loučeň, van de frisse buitenlucht in de Engelse kasteeltuin. Met twaalf labyrinten en doolhoven op één plek is de historische kasteeltuin met zijn labyrintharium een uniek concept voor Midden-Europa! Van een buxus doolhof tot letter labyrint en zelfs een lichtlabyrint, de kinderen zullen zich niet vervelen. Maar wat is nou het verschil tussen een doolhof en een labyrint? Bij kasteel Loučeň kom je het te weten!

Het kasteel is gedurende het hele jaar geopend. Tickets voor het kasteel kunnen van te voren online gekocht worden, ben je er vroeg bij dan kunnen rondleidingen zelfs in het Engels of Duits gegeven worden.

Tip: Even een pauze tijdens je bezoek aan het kasteel? In de kasteeltuin kan je onder het genot van een heerlijke picknick even helemaal tot rust komen. Een picknickmand vol lekkers bestel je vooraf online.

3. Kasteelresort Dětenice

Waan je in de middeleeuwen tijdens een bezoek aan het kasteel Dětenice! In het kasteel kom je alles te weten over het leven in de middeleeuwen. Met klassieke rondleidingen door het kasteel maar ook een heksentour én een sprookjestocht is een bezoek geschikt voor jong en oud! Zoals de term kasteelresort al doet denken, vind je in Dětenice veel meer dan alleen het kasteel. Tijdens een bezoek aan de middeleeuwse taveerne en historische brouwerij proef je de middeleeuwen op karakteristieke wijze, eten met de handen dus. Heb je altijd al een ridder willen zijn? Neem dan in de zomermaanden ook zeker een kijkje bij de spectaculaire riddertoernooien.

4. Kasteel en stoeterij Kladruby

Gelegen op slechts een half uurtje rijden van dé paardenstad van Tsjechië, Pardubice, bevindt zich kasteel en stoeterij Kladruby. Deze historische stoeterij is één van de oudste, nog functionerende, stoeterijen ter wereld! Dit is dan ook de plek waar sinds 1579 het unieke Tsjechische paardenras Kladruber gefokt wordt. Inmiddels is de Kladruby het oudste paardenras van Tsjechië en worden ze nog steeds gebruikt voor diverse ceremoniële evenementen. Het is dan ook niet voor niets dat de Kladruby stoeterij sinds 2019 op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen!

Een rondleiding in het kasteel en de stoeterij neemt je mee langs de vertrekken van de keizer, het koetshuis, de stallen én de paardentuigen. Kortom, je komt alles te weten over het kasteel, de stoeterij én de paarden. Heb je altijd al eens willen weten en ervaren hoe de adel vroeger reisde? Dan is dit je kans! Gedurende een bezoek kan je namelijk in de simulator een ritje in een koets maken! De rondleidingen worden zowel in het Tsjechisch, Duits en Engels gegeven.


5. Kasteel Milotice

Heb je altijd al een prins of prinses willen zijn? Dat kan tijdens een bezoek aan kasteel Milotice! Hier heb je namelijk de kans om in de historische kelderdracht als echte prins of prinses over de binnenplaats van het kasteel, de Engelse kasteeltuin én oranjerieën te slenteren. Van de etiquette voor het dragen van een hoepelrok tot hoe pijnlijk het dragen van een korset is, je komt het allemaal te weten tijdens deze rondleiding. Natuurlijk wordt er naast de rondleiding in klederdracht ook een klassieke rondleiding gegeven. Tijdens deze klassieke rondleiding kijk je binnen in het barokke kasteel je ogen uit door de prachtige architectuur, maar ook krijg je een uniek kijkje in het leven van de laatste bewoners van het kasteel.

Foto: Kasteel Milotice -Schutterstock - Pecold Milotice


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen