De 5 mooiste bruggen van Praag
in Praag
4 min. leestijd

De 5 mooiste bruggen van Praag

Praag is een bekende stad, vol rijke historie, prachtige architectuur en indrukwekkende culturele bezienswaardigheden. De stad is eeuwenoud en kent allerlei bijnamen, waaronder de bekendste is: “De stad van de 100 torens.” Maar, naast zijn talloze torens, kent Praag ook allerlei bruggen.

Praag wordt door de rivier de Vltava (Moldau) doorsneden. Door deze brede, maar ook prachtige rivier, kent het allerlei indrukwekkende bruggen die soms al meer dan 100 jaar oud zijn. In dit blogbericht stellen wij je voor aan de vijf mooiste bruggen van Praag. Deze vijf Praagse bruggen zijn vrij te bezoeken en bieden een perfecte uitvalsbasis voor de prachtigste foto’s, met de Vltava op de achtergrond. 🌊📸

De Karelsbrug in Praag

Door te beginnen met de Karelsbrug lopen we het gevaar (te) groots te beginnen. Maar we kunnen niet over bruggen schrijven, zonder deze Koning der Praagse Bruggen te benoemen. De Karelsbrug is de oudste brug over de gehele Vltava (Moldau) en is vaak het eerste dat mensen voor zich zien als ze denken aan Praag. Daarnaast is het de oudste behouden Praagse brug (het komt namelijk uit het jaar 1357) en is ook de tweede oudste nog staande brug van Tsjechië. (De oudste is in Písek!). De Karelsbrug heeft prachtige gotische brugtoren en 30 barokke beelden.

De Karelsbrug is uitsluitend voor voetgangers te betreden en staat vaak vol met artiesten, schilders of karikaturisten die tekeningen en schilderijen verkopen voor slechts een paar Tsjechische Kronen (CZK). Het wandelen over de Karelsbrug wordt gezien als een ervaring op zich, of je nu een tekening laat maken van jezelf, of gewoon hand in hand met je geliefde wandelt: deze brug mag niet worden overgeslagen tijdens jouw bezoek aan Praag.

Charles BridgeKarelsbrug, Foto: Libor Sváček, VisitCzechia

Mánesův-brug in Praag

Naast de Karelsbrug kent Praag nog een paar bekende iconen die de stad vertegenwoordigen. Eén daarvan is de belangrijke Praagse (astronomische) klok, die is gemaakt door de Tsjechische schilder Josef Mánes, die (onder andere) daardoor zo’n prestige kreeg dat er een brug naar hem werd vernoemd: De Manesuv brug!

De Manesuv brug is een weg- en trambrug dat over de Vltava gaat. Het verbindt de Aleš-dijk en Rudolfinum met de Kleine Wijk van Tsjechië (Malá Strana). Oorspronkelijk heette deze brug de “Aartshertogbrug,” maar sinds 1920 is het omgedoopt tot de Manesuv brug.

Manesuv bridgeManesuv brug, Foto: Sabrina Sturm, VisitCzechia

De Troja-brug van Praag

Zonder twijfel de aller-elegantste brug van Tsjechië, is de Trojaanse brug van Praag. Niet alleen heeft deze prachtige brug “The European Steel Design Awards”, van 2015 gewonnen, maar het is ook één van de platste brugbogen van de wereld. Een unieke, wereldwijde prestatie waar de Tsjechen logischerwijs erg trots op zijn!

Deze “Trojabrug” (Trojský most in het Tsjechisch) gaat over de Vltava en is in gebruik sinds 2014. Het verbindt de Praagse wijken “Troja” en “Holešovice”.

Troja brug PraagTroja brug in Praag, Foto: Nadezka Murmakova, VisitCzechia

Art Nouveau in Praag met de Svatopluk Čech-brug

Ook al is de “Čechův most” (de Svatopluk Čech-brug) over de Vltava de kortste brug uit Praag, het is de grootste Art Nouveau-brug van Tsjechië. Art Nouveau, oftewel Jugendstil, was een artistieke beweging die aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw opkwam. Art Nouveau wordt vaak in één ademteug genoemd met Alfons Mucha, die ook in Tsjechië grote invloeden heeft gehad.

Deze Boheemse brug behoort tot de (door de staat beschermde) “Technische monumenten” van Tsjechië. Het heeft 4 bronzen beelden die fakkels en toortsen dragen en is vernoemd naar de Tsjechische auteur Svatopluk Čech, die is overleden in hetzelfde jaar dat de brug werd geopend.

De brug verbindt de Praagse Pařížská straat met Letná park en is een werkelijk indrukwekkend stuk Art Nouveau.

Bronzen beelden van de Cechuv-brug Foto: Raymond Johnston, Expats.cz

De Hlavék-brug, de breedste brug van Praag

Niet alleen is de Hlavék-brug de eerste betonnen brug van Praag, het is ook de breedste brug van Tsjechië. Het is gebouwd over de Vltava en was van oorsprong van hout. In 1912 is het vervangen door een betonnen versie.

Het leuke aan de Hlavék-brug, is dat het al sinds zijn bouw dezelfde naam draagt. Dit is door de tijd, zelfs tijdens de oorlogen, niet veranderd geweest. Het is vernoemd naar de bekende bouwer en filantroop Josef Hlávka en is de “Twaalfde Praagse brug”, over de Vltava (Moldau).

Hlavek bridgeHlavék-brug, Foto: VisitCzechia

 Ben je benieuwd naar andere bruggen in Tsjechië? Neem dan vooral een kijkje bij de Sky Bridge 721!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen