Franz Kafka en Praag

Ontdek het Praag van Franz Kafka. Praag is een van de meest bruisende steden van Europa maar ook de stad waar één van de meest belangrijke en invloedrijke auteurs van de afgelopen eeuw heeft gewoond; Franz Kafka! Slenter met ons door de nauwe straatje van de sfeervolle binnenstad en bezoek de gezellige pleintjes,cafés en historische bezienswaardigheden die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Franz Kafka.

Geschiedenis van Franz Kafka 

Franz Kafka is geboren op 3 juli 1883 in een Joods gezin. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een slechte verstandhouding met zijn vader Jacob, die hij later zou typeren als een dominante en zelfingenomen man. In 1906 behaalde hij zijn promotie tot doctor in de rechten. Kafka haalde weinig voldoening uit zijn werk maar ook op persoonlijk vlak ging het slecht, want hij was ongelukkig in de liefde en in 1917 werd hij erg ziek daarom ging hij al op erg jonge leeftijd met pensioen. Dit stelde hem in staat om zich volledig te wijden aan het schrijven. Dit deed hij ook zonder plezier, maar wel uit een intrinsieke motivatie. Kafka hoopte namelijk met het schrijven nog iets te kunnen maken van zijn leven, dat hij verder als een complete mislukking beschouwde. Uiteindelijk was hij over zijn schrijfkunsten echter ook niet tevreden. Franz Kafka overleed op 3 juni 1924 op 40-jarige leeftijd. Max Brod, zijn vriend publiceerde de geschriften na zijn dood en hierdoor werd de schrijver wereldberoemd, onder meer met de romans ‘Het Proces’ en ‘Het Slot’.

 

Beeld Franz Kafka in Praag

Beeld Franz Kafka, foto: Irena Brožová

De Joodse buurt

In het hart van Praag, aan de oevers van de Moldau, ligt Josefov. Deze Joodse buurt herbergt een luisterrijke geschiedenis en vormt het decor voor veel verhalen van de schrijver Franz Kafka, die deze wijk zijn thuis noemde. Neem de tijd voor een wandeling door de geplaveide straten en maak kennis met de cultuur, architectuur en de verhalen van de Praagse Joden. Franz Kafka bracht het grootste gedeelte van zijn leven door in Josefov. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27; enkele meters verderop herinnert een bijzonder bronzen standbeeld aan deze beroemde auteur. De maker van het beeld, Jaroslav Róna, heeft het korte verhaal ‘Beschrijving van een gevecht’ willen uitbeelden, waarin een vriendschappelijk gesprek tussen de verteller en een kennis uitmondt in een ruzie. Het verhaal van Kafka speelt zich grotendeels af aan de oevers van de Moldau. Op de schouders van de mysterieuze hoofdloze zwarte figuur is de schrijver zelf te herkennen.

De zes synagogen in Praag

De Joodse buurt is al sinds de 13de eeuw bewoond. In die tijd vestigden veel Joden zich in dit krappe stadsdeel – op het hoogtepunt van de toeloop woonden hier maar liefst 18 duizend mensen. Tegenwoordig is er nog maar een kleine Joodse gemeenschap te vinden in Josefov, maar proef je nog steeds de sfeer van toen. Hoewel de wijk grotendeels is vernieuwd in de 19de eeuw, bleven de belangrijkste gebouwen en monumenten intact. De zes synagogen, het Joodse Raadhuis en de Oude Joodse begraafplaats behoren tot de best bewaard gebleven Joodse monumenten van Europa. Nog altijd herinneren deze historische bouwwerken aan de tijd dat de Joodse cultuur hier floreerde.

Het gouden straatje van Franz Kafka

Gouden Straatje in Praag

Gouden Straatje, foto: Libor Sváček, CzechTourism

Wat je zeker niet mag vergeten is het gouden straatje! Zlata ulice, is een eeuwenoud straatje en één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De naam van het straatje duikt voor het eerst op in de 16e eeuw. De elf huisjes werden gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten. Later werd het straatje ook door andere kasteelbedienden bewoond. Tussen 1916 en 1917 werd huis nummer 22, van zijn zuster, bewoond door Franz Kafka. Het huis van Kafka is tegenwoordig een klein museum met boekwinkel.

Kafka’s hoofd als kunstwerk

Wanneer je door de mooie straten van Praag wandelt dan is een bezoek aan het beeld van David Cerny zeker de moeite waard. K voor Kafka is een sculptuur van 11 meter hoog en bestaat uit ronddraaiende schijven die wanneer ze op hun plaats vallen het hoofd van Kafka voorstellen. De Tsjechische kunstenaar David Cerny provoceert en choqueert graag en zijn werken staan op publieke plaatsen verspreid door Praag.

Al met al is Praag zeer de moeite waard. Wanneer je ook nog eens van geschiedenis en literatuur houdt dan kom je zeker niks tekort.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie van der Veen-Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen