Prague Food Tour

Tsjechië -  een land met een ruim aanbod aan culinaire hoogstandjes waar je smaakpapillen van gaan tintelen. Alhoewel de Tsjechische keuken voor velen bekend staat als zwaar en oubollig, ontdek je het land en zijn cultuur het beste door de typische gerechten te proeven. Afgelopen jaar hebben twee van onze collega’s met Prague Food Tour een onvergetelijke food tour door Praag mogen maken, en wat een feestje was dat! Daarom introduceren wij jullie in deze blog aan Prague Food Tour en zijn eigenaren, zodat jullie ook zelf deze culinaire ervaring kunnen beleven.

Over Prague Food Tour

George en Leona, Foto: https://prague-food-tour.com/ 

“Wij zijn George en Leona, eet- en reisliefhebbers die sterk geloven dat eten één van de beste manieren is om contact te maken met een nieuwe cultuur. Lokaal uit Praag, weten wij als geen ander de beste plekjes van Praag te vinden. We organiseren foodtours in Praag en streven ernaar dat onze gasten authentiek Tsjechisch eten van uitstekende kwaliteit ervaren en een beetje leren over de Tsjechische geschiedenis en cultuur tijdens een van onze tours. In 2014 is Prague Food Tours opgericht en we blijven persoonlijk onze gasten vol liefde en passie rondleiding langs de plekjes die wel zelf ook leuk vinden.

Naast de liefde en passie voor eten, is die er ook voor elkaar. Het leuke is, George en Leona kennen elkaar al sinds de kleuterschool. Dit én andere leuke verhalen hoor je allemaal tijdens een interactieve food tour!

Het doel van de culinaire ontdekkingsreis, is het ervaren van de authentieke keuken. Je proeft de Tsjechische cultuur via onafhankelijke, lokale hotspots. Ieder gerecht wordt met liefde bereidt en dat is duidelijk te zien. Je ervaart Praag op een manier dat de individuele toerist niet lukt, doordat je aan de hand wordt genomen langs afgelegen straatjes en kleine steegjes, om de ouderwetse restaurantjes te ontdekken. Je kunt er de meest prachtige foto’s maken.

Onze ervaring

Zoals reeds vermeld zijn Jellie en Lisa afgelopen jaar op pad geweest met George en Leona tijdens een Food Tour door Praag. Om een beeld te krijgen van een Food Tour delen wij graag onze ervaring.

Tijdens de Food Tour zijn we bij meerdere restaurants geweest, waar we veelal traditionele Tsjechische cuisine hebben mogen proeven. Stuk voor Stuk bij lokale horecabedrijfjes, waar bijpassende drankjes werden geschonken. Prague Food Tour biedt in de basis twee soorten rondleidingen aan, de Delicious Food Tour en de Scrumptious Food Tour. Zelf heeft onze collega Lisa, de Delicious Food Tour in het thema van kerst gevolgd. De drie kilometer lange rondleiding voelt als een gastronomische ontdekkingsreis tussen de goed verstopte stegen van de Oude Stad in Praag.

Bezochte restaurants 

 Tijdens de tour zijn we bij een vijftal restaurants geweest. Ieder restaurant had zijn eigen specialiteiten en bijzonderheden.

Eska:

Eska, foto: Jellie Banga

De eerste stop van de tour was bij het restaurant Eska. Eska is een restaurant met bakkerij, gelegen in de wijk Karlín. Dit restaurant staat bekend om dat zij oud met nieuw combineren. Het verhullen van het bekende, in iets unieks. De kaart is gebaseerd op de landelijke en traditionele Tsjechische keuken. Ze fermenteren, roosteren boven vuur en drogen veel van hun producten. Naast een bakkerij/restaurant kan je hier heerlijke regionale producten van lokale boeren zoals yoghurt kopen.

In het restaurant hebben we als ontbijt de volgende gerechten mogen proeven:

Fermentovaná pšenice, pošírované vejce, houby, pažitka/ Fermented red wheat, poached egg, mushrooms, chives / Gefermenteerde rode graan, gepocheerd ei, paddenstoelen, bieslook

Smaženka, Pražská šunka, zelenina, hořčice, cibule/ Egg fried bread, Prague ham, vegetable, mustard, onion / In ei gebakken brood, Praagse ham, groenten, mosterd, ui

Kolacherie:

Kolacherie, Kolache met blauwe bessen. Foto: Lisa Veensma


Na Eska zijn we verder gegaan naar het knusse bedrijf Kolacherie. Waar Frankrijk de croissants heeft en Engeland de cronuts, heeft Tsjechië de koláče, ofwel Kolache. Een rond gebakje, gemaakt van gegist deeg met fruit, klaprooszaadjes of gezoete kaas in het midden. Tsjechischer kun je het bijna niet krijgen.

Iedere Tsjech heeft een grootmoeder die de allerbeste Kolache kan maken. Maar volgens de Kolacherie wint hun oma het van alle anderen. Haar traditionele (en geheime!) recept wordt vandaag de dag nog gebruikt bij het maken van de gebakjes. De basis blijft van haar, maar wel experimenteren ze door nieuwe smaaksensaties te ontwikkelen. Naar eigen zeggen is oma een purist, terwijl het bedrijf zich wil focussen op de smaken van de toekomst. Dit herken je in hun jalapeño en worstenkolache. Een combinatie die vijftien jaar geleden niet voor te stellen was.

De Kolacherie gebruikt enkel lokale producten en ingrediënten. De gebakjes worden zonder conserveringsmiddelen van scratch gemaakt. Ook gebruiken ze geen toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, of palmolieën.

Op onze menukaart stonden de volgende Kolaches:

Koláč s čokoládou a citrónem/ Kolache with chocolate and lemon / Kolache met chocolade en citroen

Koláč s borůvkami/ Kolache with blueberries / Kolache met blauwe bessen

 

Sisters:

Na de heerlijke koláče zijn we te voet richting de bistro Sister vertrokken. De bistro Sisters maakt eclairs, broodjes, canapés, spreads, salades en gepotte producten aan. Iedere optie bieden ze ook glutenvrij aan.

Net als veel bedrijfjes in Praag (en eigenlijk overal in Tsjechië) is Sisters een kleinschalig familiebedrijf. Zij bieden een moderne vorm van de Tsjechische chlebíčky (broodjes) aan. Met Franse invloeden en gefocust op verse, gezonde producten.

Op het menu stonden twee canapés:

Chlebíček s vepřovou panenkou / Canapé with pork tenderloin / Canapé met varkenshaas

Chlebíček s bramborovým salátem/ Canapé with potatoe salad / Canapé met aardappelsalade

 

Perničkův sen:

Perničkův sen, foto: Lisa Veensma

Met een al bijna volle buik, ging de tour verder naar het bedrijf Perničkův sen. Het kleine bedrijf is een winkel dat zich specialiseert in gemberkoekjes, beter bekend als ginger bread. Ze maken de koekjes in de puurste vorm, en decoreren deze in de vrolijkste kleuren met de hand.

Naast het gemberkoekjes bakken ze bolletjes, cakes en worteltaart.

Perník/ Ginger bread / Gemberbrood

Sakrajda/ Ginger bread with plum marmalade / Gemberbrood met pruimenmarmelade

Linecké srdce / Linzer cookies / Linzenkoekjes

Vanilkový rohlíček/ Vanilla rolls / Vanillerolletjes

 

Café Imperial

Café Imperial, foto: Lisa Veensma

Last but not least kwamen we aan bij het indrukwekkende Café Imperial. Het gebouw waar dit café gevestigd is, is  bouwkundig juweel dat sinds 1914 gasten trekt met unieke, ceramische decoraties. De grandioze aankleding van het restaurant geeft een dure indruk, terwijl de prijzen betaalbaar blijven. Café Imperial biedt veel klassieke schotels aan.

Dit zie je ook terug in het gerecht dat we hebben mogen proeven:

Kulajda/Dill soup with poached egg and mushrooms / Dillesoep met gepocheerd ei en paddenstoelen

Kulajda zelf is een Tsjechische paddenstoelensoep op basis van dille en aardappels. Het gerecht wordt zachter gemaakt door een toevoeging van room en is lichtzuur van smaak. Van origine komt het gerecht uit het Reuzengebergte.

Kulajda, foto: Lisa Veensma

De ongeveer vier uur durende food tour, met een groep van maximaal 10 personen, bestond uit een wandeling van ongeveer drie kilometer door het prachtige Praag. Bij ieder gerecht wordt een bijpassen alcoholisch drankje aangeboden, maar ieder restaurant kent alcoholvrije opties. Heb je allergieën/dieet wensen? Ook hier kunnen George en Leona vaak rekening mee houden.

Aan het einde van de rondleiding waren we vol maar voldaan. Het was geweldig om nieuwe eten te proberen en het onbekende van Praag te leren van de deskundige gids. Als je geïnteresseerd bent in deelname aan een food tour, raden we  je zeker aan om een tour te bij Prague Food Tours boeken.

Ben je benieuwd naar meer restaurants in Praag? Kijk dan bij ons blogbericht, Restaurants in Praag met de mooiste interieurs

Meer informatie, zoals starttijden en prijzen, kun je vinden op de website van Prague Food Tour  

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen