Het Vriendschapspad van Tsjechië en Polen verkennen
5 min. leestijd

Het Vriendschapspad van Tsjechië en Polen verkennen

Het Pools-Tsjechische Vriendschapspad is een pad dat de twee landen met elkaar verbindt. Het 30 km lange pad langs de bergkam van het Reuzengebergte (Krkonoše) biedt adembenemende uitzichten, schilderachtige landschappen en een kans om je onder te dompelen in de cultuur terwijl je de grenzen overschrijdt. Wegwijzers markeren de weg met informatie over zowel Polen als Tsjechië, waardoor iedereen die de reis maakt inzicht krijgt in tradities en het regionale leven.

De route voert langs Sněžné jámy, Mužské kameny en Dívčí kameny naar Špindlerova-hut. Hier maakt het afslag naar Krkonoše-bergen, om vervolgens hogerop te gaan naar Snezka. Vanaf hier gaat het afdalen naar de Pomezní-hutten. Het is alleen mogelijk om te voet te reizen.

Het vriendschapspad is een gele bordenroute, die de westelijke en oostelijke Krkonoše -bergen verbindt. Het loopt meerdere keren langs of door de Tsjechisch-Poolse grens. De route begint in het westelijke deel van het Krkonoše, aan de splitsing onder Tvarožník (boven Vosecká hut). Vanaf hier kan worden gewandeld vanuit Harrachov of Rokytnice nad Jizerou, dat ongeveer 8 km verder ligt. Vele plaatsen in het Krkonoše bieden toegang tot de route als je niet alle stukken wilt lopen.

Het Vriendschapspad, Foto: Milan Drahonovsky, liberecky-kraj.cz

Sta in zowel Tsjechië als Polen

Het Pools-Tsjechische Vriendschapspad is een van de meest spectaculaire wandelroutes van Europa. De 30 km lange route begint in Szklarska Poreba in Polen en volgt een bergkamlijn langs het Reuzengebergte (Krkonoše) in Tsjechië tot aan de eindbestemming in Špindlerův Mlýn. Tijdens deze tocht kunnen wandelaars genieten van majestueuze uitzichten op bergmeren, rotsen en uitgestrekte weiden die zich onder hen uitstrekken.

HKRegionVriendschapspad, Foto: Jan Spelda, HKRegion.cz

Bijzondere Tsjechische rotsformaties

Een van de hoogtepunten van deze route is de beklimming van Sněžka (Sneeuwkop), die een indrukwekkende 1.602 m hoog is en wordt beschouwd als een van de mooiste toppen van Europa. Wandelaars krijgen ook de kans om twee unieke rotsformaties te bezoeken - Dívčí kameny (letterlijk vertaald "Damesrotsen") en Mužské kameny ("Herenrotsen") - die naar verluidt zijn geschapen door feeën die zowel mannen, als vrouwen, hun eigen speciale plek wilden geven voor ontspanning en bezinning.  Veel hikers combineren hun tocht met een bezoek aan de watervallen van Mumlava.

Bijzondere rotsformatie, Foto: Milan Drahonovsky, liberecky-kraj.cz

Uitzicht op het Reuzengebergte

Het wandelpad tussen Špindlerův Mlýn en het Poolse Karpacz, langs de Tsjechisch-Poolse grens, is een must voor elke natuurliefhebber. De 14 kilometer lange route leidt wandelaars door afwisselend terrein met prachtige uitzichten op bergmeren, rotsen en uitgestrekte weiden. Wie op zoek is naar wat extra avontuur kan Sněžka beklimmen - de hoogste top van Tsjechië. Het uitzicht vanaf de Snezka is erg geliefd bij fotografen.


De geschiedenis van het Vriendschapspad

Het pad langs de Pools-Tsjechische grens werd geopend op 16 juni 1961 om toerisme en onderlinge relaties te bevorderen. Je moest echter wel nog enkele formaliteiten vervullen, zoals een identiteitskaart en hotelregistratie, en het pad was niet toegankelijk voor toeristen buiten deze twee landen. In de jaren '70 en '80 ontmoetten dissidenten zoals Jacek Kuroń en Václav Havel elkaar op het pad. Het werd gesloten in 1981 vanwege de staat van beleg in Polen, maar heropend in 1984. Er waren echter wel geschillen over de route van het pad. Na de ontbinding van Tsjechoslowakije in 1993 veranderde de naam in de Pools-Tsjechische Vriendschapsweg en werden de regels versoepeld. Met de invoering van de Schengen-regels in 2007 werden alle grenscontroles afgeschaft, maar je moet nog wel altijd een geldig identiteitsbewijs bij je hebben als je de grens oversteekt.

HKRregionHet Vriendschapspad, Foto: Jan Spelda, HKRegion.cz

Bouda’s in het Reuzengebergte

De bouda's van het Reuzengebergte in Tsjechië zijn een uniek soort cultureel erfgoed. Letterlijk vertaald, betekent Boudy: Schuren. De bouda's (boudy) zijn in de loop der jaren beïnvloed door vele culturen die hun stempel hebben achtergelaten op de bouwkundige aspecten en de architectonische stijl. Tijdens de wandeltocht in het Reuzengebergte kom je langs allerlei soorten bouda; traditioneel Tsjechische huizen. Naast de Bouda vind je echter ook veel hotels of restaurants. Restaurants hebben bruisende terrassen of indrukwekkende uitzichten over de Tsjechische bergen. Hier kom je tot rust met een verfrissend flesje Mattoni bronwater, of een warm kopje koffie.

Krkonose.euMumlavska Bouda, Foto: Krkonose.eu en krkonosskeboudy.cz

Route van het Vriendschapspad

De route begint door van Dívčí lávky naar Špindlerova bouda (chalet) te hiken. Je bereikt de 170 jaar oude Špindlerova bouda door een groen gemarkeerde trek te volgen die vanuit Dívčí lávky trekt. Dit begin is ongeveer drie kilometer lang.

Daarna vervolg je de route door de rood gemarkeerde bordjes te volgen in westelijke richting. Zo trek je richting Petrova bouda, tot je het blauw gemarkeerde pad tegenkomt. Van Petrova bouda keer je terug naar de grenskam via het geel gemarkeerde pad en ga je verder op de rode. Onderweg kom je de Dívčí en Mužské kameny tegen. Je passeert twee gedenktekens, Kalman en Rys. Bij Rys verlaat je de Poolse grens en reis je naar de hoogste berg van westelijk Krkonoše, de Sněžka. Aan de rechterkant vind je Velká a malá Sněžná (Sněžné jámy), kleine sneeuwvalleitjes met gletsjermeren.

Na Sněžné jámytrek je door naar het Vosecká bouda (chalet) en kom je uiteindelijk de Mumlava watervallen tegen, die slechts 8 meter hoog zijn, maar het grootste watervolume van alle watervallen in Krkonošeheeft. Hier vind je de blauw gemarkeerde Harrachov- trek, waarmee je afdaalt naar het busstation. Je kunt ook het langere, rood gemarkeerde pad volgen naar Harrachov- Nový Svět.

Het vriendschapspad, Foto: Eva Hornová, liberecky-kraj.cz

De concrete route

Vosecká bouda - Svinske kameny - Ceska budka - Vysoka Plan - Snezne jamy - Černé sedlo - Muzske kameny - Divci kameny - Petrovy boudy - Spindlerova bouda - Pod Malym Sisakem - Poledni kamen - Obri sedlo - Snezka - Jelenka - Pomezni Boudy

Je kunt het pad ook bekijken op Mapy.cz!

Het Vriendschapspad, Foto: Eva Hornová, liberecky-kraj.cz

Het vriendschapspad biedt een onvergetelijke ervaring

Het Pools-Tsjechische Vriendschapspad biedt toeristen en reizigers een onvergetelijke ervaring van het verkennen van een uniek natuurlandschap vol adembenemende uitzichten en interessante bezienswaardigheden. Met charmante overnachtingsmogelijkheden in de buurt zorgt wandelen door deze idyllische omgeving voor een ongelooflijk lonende ervaring die je niet mag missen. Of je nu op zoek bent naar avontuur of gewoon wilt ontspannen en genieten van prachtige uitzichten - dit pad heeft voor elk wat wils!

Heb jij dit Vriendschapspad al eens bewandeld? En wat vond je ervan? Laat het ons weten in de comments!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen