Wie is de Mol in Tsjechië, aflevering 6 in Mlade Boleslav

Wie is de Mol in Tsjechië, aflevering 6 in Mlade Boleslav

Wie is de Mol in Tsjechië, aflevering 6 in Mlade Boleslav

Wat is het toch heerlijk om net als de kandidaten van Wie is de Mol door Tsjechië te touren! Zeker als je met zo’n mooie klassieke bus mee mag, zoals we in de zesde aflevering van het televisieprogramma konden zien. Sowieso was deze aflevering weer één grote inspiratiebron als je je volgende reis naar Tsjechië plant. Er is namelijk zo veel te zien en te doen en ik zet alles graag weer voor je op een rijtje. Dus stap in deze blogbus en ga mee naar het Tsjechië uit aflevering 6 van Wie is de Mol…

Bier, brieven en bussen

Deze aflevering speelt zich grotendeels in en om het historische stadje Mladá Boleslav af. We zien de kandidaten in een pivovar restaurant. Dit soort restaurants vind je veel in Tsjechië en ik raad je zeker aan om er minstens een keer eentje te bezoeken. Een pivovar is namelijk een (voormalig) brouwerij waar je een hapje kunt eten. Hier staan vaak echte Tsjechische specialiteiten op het menu en wat smaakt daar nou beter bij dan een lekker Tsjechisch biertje?

De WIDM-kandidaten hebben dus geluk dat we ze zowel voor als na de ‘brievenbus’-opdracht in dit pivovar restaurant genaamd EMBEpivovar zien zitten. Daar hebben ze ongetwijfeld van een heerlijke lunch genoten!

Een Tsjechische prison escape

Tijd om uit te buiken is er echter niet voor de deelnemers. Voor de tweede opdracht moeten ze puzzelen, samenwerken en binnen de gestelde tijd ontsnappen uit… een heuse gevangenis! Dit is Věznice Mladá Boleslav en met zijn ijzeren poort, metershoge muren en eindeloos veel prikkeldraad is deze gevangenis allesbehalve een gezellige plek.
 Voorheen waren de gevangenen verplicht om te werken in de Skodafabriek in Mlade Boleslav.

Uiteraard is de gevangenis niet meer in gebruik en het gebouw is zelfs niet geopend voor bezoekers. Daarom is het superleuk dat we met Wie is de Mol toch kunnen zien wat zich achter die hoge muren bevindt. Het is trouwens niet de eerste keer dat er een filmploeg door de kale, lege gangen dwaalt. De gevangenis werd namelijk ook als locatie gebruikt voor de film I Served The King of England en mogelijk herken je het gebouw ook van Mission: Impossible – Ghost Protocol. Toch leuk dat je als WIDM-deelnemer net als Tom Cruise door deze gangen hebt mogen rennen.

Cultuur snuiven in Tsjechië

Na al de gezwoeg om uit de gevangenis te ontsnappen is het tijd voor een cultureel uitje. De derde opdracht van aflevering 6 van Wie is de Mol in Tsjechië vindt plaats in het openluchtmuseum van de Mayrau-mijn. Hier kunnen de kandidaten zich verdiepen in de geschiedenis van de mijnbouw in Tsjechië. Even rondkijken, lekker rustig in het museum…

O wacht, schreef ik rustig? Nou ja, dat is wat wij zouden doen als we dit openluchtmuseum bezochten, maar meedoen aan Wie is de Mol betekent natuurlijk heel hard rondrennen om je medekandidaten uit te schakelen. Dat leverde dan wel weer volop mooie beelden op van dit interessante museum. 

Het Mayrau mijnbouwopenluchtmuseum lijkt een verlaten dorp te zijn, maar schijn bedriegt. Het wordt goed onderhouden en is een populair uitje in Tsjechië. Het uitgebreide museum geeft je een goed beeld van de werking van een mijn en dat het aanvoelt of de mijnwerkers pas gisteren zijn vertrokken, maakt het alleen maar specialer.

Molgeld in de spotlights

Nu we trouwens toch op de culturele tour zijn in deze WIDM-aflevering: heb je het molgeld van dit seizoen al eens goed bekeken? Bij deze laatste opdracht werden de briefjes duidelijk in beeld gebracht. Zo konden we goed zien dat de tekeningen die erop staan van Alfons Mucha zijn.

Deze Tsjechische schilder, die leefde van 1860 tot 1939, wordt gezien als een van de grondleggers van het Art Nouveau. Deze stijl werd in het begin zelfs de Mucha-stijl genoemd, dus je kunt wel zeggen dat hij erg belangrijk is geweest voor deze kunststroming. Goed idee van de makers van Wie is de Mol om voor het molgeld in Tsjechië voor de tekeningen van Alfons Mucha te kiezen!

Ik kijk na al deze interessante hoogtepunten in ieder geval weer uit naar de volgende aflevering van Wie is de Mol in Tsjechië. Zouden we ook nog iets van Praag gaan zien of blijven de kandidaten op het Tsjechische ‘platteland’? Wat denk jij?

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen