De populaire mountainbikeroutes van Tsjechië!

Singletracks

Fietsen, maar in het bijzonder mountainbiken is in Tsjechië één van de populairste vrijetijdsbestedingen. Naast dat het netwerk voor fietsroutes steeds groter wordt, worden er ook steeds meer bikeparken en trailcenters bijgebouwd. Het enthousiasme voor mountainbiken groeit snel, en de omstandigheden en faciliteiten worden steeds beter. De toegang tot de parken is gratis, maar er worden wel kosten in rekening gebracht voor bijvoorbeeld verhuur, gebruik van kabelbanen en anderen diensten.

Singletrack in pod Smrkem

Dit bijzondere netwerk van wandelpaden heeft een totale lengte van maar liefst 80 kilometer. Dit netwerk is gemaakt in samenwerking met Daffyd Davis, een van de meest ervaren trailontwerpers ter wereld. De routes zijn speels en kleur gecodeerd, de kleur is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Zo zijn de paden geschikt voor absolute beginners en kinderen, maar ook voor ervaren fietsers. Er zijn twaalf locaties, waaronder een aantal moeilijke zwarte routes die langs de kliffen van Hejnicky Hreben leiden. De routes zijn het hele jaar door beschikbaar.

Mogelijkheden in de buurt: fietsverhuur, winkels, fietsenstalling, bagageopslag, kleedkamers, douches, tussendoortjes, trainingskampen en individuele begeleiders.

Bereikbaarheid: vanuit Praag 146 kilometer, dus 1 uur en 45 minuten

Meer informatie? Neem een kijkje op https://podsmrkem.singltrek.cz/en of https://www.trek-centrum.cz/?lang=en

Trail park in Klínovec

Foto: Jan Mocnák 

Het Trail Park Klínovec is een baan van een hoge kwaliteit, dat is ontstaan op de zuidelijke en zuidwestelijke hellingen van het Ertsgebergte. Dit park heeft meer dan dertig kilometer speels aangelegde wandelpaden en maar liefst zeventig kilometer bewegwijzerende routes! De routes verschillen van beginnend tot vergevorderd, onderweg kom je adembenemende uitzichten tegen. Het trail park staat bekend om zijn zeer langen paden: Azur (10 km) en Rubin (8 km) behoren tot de langste paden in Europa. Beginners, zoals gezinnen met kinderen, maar ook ervaren mountainbikers zullen hier een hele dag zoet zijn. Alle routes worden van mei tot en met oktober bediend door een stoeltjeslift.

Mogelijkheden in de buurt: stoeltjeslift, zelfbediening service, materiaalverhuur, winkels, fietsenstalling, douches, restaurant, gratis parkeren, pompparcours.

Bereikbaarheid: vanuit Praag 140 km, dus 1 uur en 50 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://www.trailpark.cz/en/trail-park/

Bikepark in Špičák

Foto: Bikepark Špičák

Midden in het bos van de Bohemen, op de hellingen van de Špičák vind je dit bikepark vol uitdagingen. Met zes kilometer aan tracks biedt dit park een combinatie van freeride, downhill, north shore en jumpen. De meeste tracks hebben een hele hoge moeilijkheidsgraad. Dit is het enige park in Tsjechië die deel uitmaakt van de top 14 beste bikeparken in Europa, hier is de Gravity kaart ook geldig. Naast dat het terrein een enorme uitdaging is, is er ook nog de moeilijke baan genaamd Struggle. Deze baan is 1100 meter lang, rotsachtig, met talrijke wortels, druppels en sprongen. De tracks zijn geopend van juni tot oktober.

Mogelijkheden in de buurt: stoeltjeslift, dienstverleningen, materiaalverhuur, winkel, douche en toiletgebouw, plekken om fietsen schoon te maken, gratis parkeren.

Bereikbaarheid: vanuit Praag 170 km, dus 2 uur en 15 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://sumava.spicak.cz/en/

Bikepark in Lipno

Foto: Lipno Lake Resort

In de directe omgeving van het Lipno-stuwmeer, met een spectaculair uitzicht over het meer en de bossen, ligt het Lipno bikepark. Dit park heeft 4,5 kilometer lange routes, en dat zal veel plezier geven tijdens het fietsen. De flow trails van Lipno zijn momenteel nog in de maak, want dit park wil het ideale centrum worden voor beginners, gevorderden en gezinnen met kinderen. De routes zijn geopend van mei tot oktober.

Mogelijkheden in de buurt: stoeltjeslift, materiaalverhuur, restaurants, gratis parkeren, zomercursussen met een trainer.

Bereikbaarheid: vanuit Praag 210 km, dus 2 uur en 45 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://www.lipno.info/en/ en zoek op Bikepark Lipno

Bikepark in Monínec

Foto: Bikepark Monínec

Het bikepark in Monínec ligt op slechts een uur rijden van Praag en kenmerkt zich door de routes die elk jaar veranderen. Volgens lokale strategie zijn de paden niet vast, maar variabel en vertakt. Je vindt er een zeer veeleisende route, evenals een freeride- en hobbyparcours geschikt voor kinderen.

Mogelijkheden in de buurt: stoeltjeslift, dienstverlening, restaurants, fietswasserij en gratis parkeren

Bereikbaarheid: vanuit Praag 210 km, dus 1 uur en 15 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://leto.moninec.cz/en/bikepark

Singletrail in Moravsky Kras

Foto: Singletrail Moravsky Kras

Dit gebied omvat ongeveer dertig kilometer kunstmatige en speelse paden, de trail ligt in de buurt van Brno. De routes van de singletrail zijn voor iedereen toegankelijk, want de uitdaging zit hem bij deze paden echt in de snelheid. Drie circuits die een combinatie zijn van paden met diepe bochten en hoge sprongen. Het gebied is het hele jaar open.

Mogelijkheden in de buurt: materiaalverhuur, dienstverlening, washokken, informatiekantoor en parkeerplaatsen

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 232 km, dus 2 uur en 30 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://singlekras.cz/en/

Bikepark in Valassko

Foto: Bikepark Valassko

Dit bikepark is een groot complex met tracks in drie verschillende gebieden, deze zijn gelegen op de hellingen van het Beskydy-gebergte. De tracks hebben een totale lengte van maar liefst 348 kilometer. Ze zijn een combinatie van bos- en wandelpaden, fietspaden en mountainbikepaden. Het park biedt XC, freeride, downhill en flow trail, en het park beschikt over een lift. Het park maakt fietsen interessant en gevarieerd op drie verschillende locaties. De Bike Arena Vsetín is een gebied met 15 km kunstmatig aangelegde paden die zich langzaam uitstrekken over de omliggende heuvels. Het Bike Resort is geopend van mei tot oktober.

Mogelijkheden in de buurt: lift, materiaalverhuur, gratis parkeren, trainingskampen, trainers

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 333 km, dus 3 uur en 30 minuten.

Cyklo Aréna Vysocina

Foto: Cyklo Aréna Vysocina

De routes van dit park zijn aangelegd in een uitgebreide biatlon- en skigebied van Nové Mesto na Morave. In 2016 vond hier de Mountain Bike World Cup plaats. In dit gebied vind je technische eenvoudige, fun-trails die veilig zijn voor kinderen, natuurpaden voor gehandicapte fietsers die zelf geschikt zijn voor rolstoelgebruikers en handbikers, maar ook uitdagende trails voor ervaren motorrijders. De hellingen zijn ontwerpen voor starre fietsen met weinig vering. Het gebied is geopend van april tot oktober.

Mogelijkheden in de buurt: testcentrum, materiaalverhuur, dienstverlening, winkels, washok, restaurant en gratis parkeren.

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 166 km, dus twee uur.

Meer informatie? Neem een kijkje op http://www.vysocina.bike/

Bikepark Koprivná

Foto: Bikepark Koprivná

Midden in het Jeseníky-gebergte vind je het flexibele en moderne bikepark Koptivná. Over een totale lengte van 14 kilometer omvat het zes verschillende tracks met verschillende varianten en een lichte helling van ongeveer 200 meter. Deze tracks zijn geschikt voor zowel beginners en ervaren fietsers. De eenvoudige parcours kunnen door iedereen bereden worden. Spicy Freeride is daarentegen veel moeilijker, en dit bevat veel sprongen. Downhill is een veeleisende afdaling, en Gravity Rail kenmerkt zich door technische verfijningen zoals houten bruggen. Er is ook een engelspoor  en tracks voor gezinnen. De houten pomptrack en de grote airbag (hier spring je in een enorm luchtkussen) mogen ook niet ontbreken. De fietsenstallingen zijn geopend van mei tot en met september.

Mogelijkheden in de buurt: stoeltjeslift, materiaalverhuur, dienstverleningen, restaurants, wellness, zwembad, kinderanimatie, fietskampen en gratis parkeren.

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 229 km, dus 3 uur en 15 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://www.koprivna.cz/en

Rychleby trails en Lipová trails

Foto: Rychleby Stezky

De Rychleby trails zijn de oudste, grootste en best ontwikkelde routes van Tsjechië, en ze bevinden zich in het Jeseníky gebergte. Dit uitgestrekte gebied omdat meer dan 60 kilometer aan routes. De routes zijn gelegen in de heuvels, van oude stenen paden tot moderne stroompaden. Superflow is bijvoorbeeld eenvan de meest populaire routes in Tsjechië. Aan de andere kant zijn de daaropvolgende Lipová Trails een jonger terrein, dit terrein is vrij eenvoudig en leuk. Lipová is geschikt voor gezinnen met kinderne of als je wilt kennismaken met mountainbiken. Het park is geopend van april tot oktober.

Mogelijkheden in de buurt: materiaalverhuur, winkel, washok, fietsschool, trainingskamp, restaurants en gratis parkeren.

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 250 km, dus 3 uur en 30 minuten.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://www.outdooractive.com/en/poi/jesenik/lipova-trails/19734374/

Trutnov Trails

Trutnov Trails is het nieuwste park van Tsjechië die zich voortdurend uitbreidt. Het bied momenteel 17 km aan natuurlijke paden met verschillende moeilijkheidsgraden. Laat u verrassen door het fantastische uitzicht! Hier zijn oude paden en kleine riviertjes, maar ook een ruig gebied voor de typische mountainbikers. Dit terrein is ook geschikt voor onervaren of fysiek zwakke mountainbikers, want de moeilijkste stukken kunnen omzeild worden bij een speciale route. Het park is geopend van april tot november.

Mogelijkheden in de buurt: materiaalverhuur, winkels, washok en parkeren.

Bereikbaarheid: Vanaf Praag 165 km, dus 2 uur.

Meer informatie? Neem een kijkje op https://trutnovtrails.cz

Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen