Insider tips voor een actieve vakantie naar Tsjechië

Insider tips voor een actieve vakantie naar Tsjechië

Tsjechië profileert zich als een actieve bestemming en dat er steeds meer fiets- en wandelliefhebbers naar het land komen merkt ook het Tsjechische toeristenbureau. “Door het uitgebreide wandel- en fietsnetwerk is Tsjechië een fantastische bestemming voor een actieve vakantie”, laat Petra Paleckova directeur van CzechTourism Benelux weten. Hier moet je fietsen en wandelen volgens zeven Tsjechische reisexperts:

Centraal-Bohemen; Elberoute & Boheemse Karst

Veronika Sticková woont in Praag, maar werkt voor het toeristenbureau van de regio Centraal-Bohemen, het gebied rond Praag. De 11.000 km2 grote regio is enorm veelzijdig. “Kastelen, historische stadjes, wijngaarden en rivieren. Onze regio is enorm divers”, vertelt Veronika. Je vindt er misschien geen hoge bergen, maar er zijn vijf beschermde natuurgebieden. De meeste plekken zijn binnen een uur te bereiken vanuit Praag en dus kun je een stedentrip prima combineren met een uitstapje buiten het centrum. Veronika’s favoriete wandelplek is de Boheemse Karst. Een bosrijk gebied met mooie uitkijkpunten, perfect aangegeven wandelroutes en kastelen. Haar collega Lucie Vurbsová raadt fietsers de Elberoute aan. Lucie: “In onze regio zijn een groot aantal rivierpaden, maar de meest ontwikkelde is de Elberoute. De vele attracties, monumenten en gezellige steden maken de route bovendien erg aantrekkelijk.” De route loopt van de bron van de Elbe via Centraal-Bohemen naar Duitsland. Het is ook mogelijk om de fietstocht te starten in Praag. Je volgt dan eerst een stukje van de Moldauroute en vanaf Mělník volg je de Elberoute. Fout gaan is bijna onmogelijk. De bewegwijzering van de Elberoute, en ook de andere routes in Tsjechië, wordt met veel zorg onderhouden.

Foto: Centraal Bohemen, CzechTourism

Ústí regio; Ertsgebergte & Boheems Zwitserland

De Elbe fietsroute voert ook door de regio Ústí. Een gebied in het noordoosten van Tsjechië aan de Duitse grens. “De Elberoute is inderdaad een prachtige fietsroute”, laat Lucie Druckerová van de regio Ústí weten maar wil je wat anders dan raadt Lucie de fietsroute door het Ertsgebergte aan. De Krušnohorská cyklomagistrála loopt langs de bergkam van het Ertsgebergte. Deze route is niet zo bekend als de Elberoute een hierdoor een stuk rustiger. De route is aangesloten op de Elbe-route in Děčín en gaat naar Karlovy Vary en Cheb. De fietsroute is 246 km. Je kunt genieten van mooie uitzichten, maar ook (technische) bezienswaardigheden, waaronder monumenten die op de UNESCO-lijst staan. Enkele interessante plekken onderweg zijn het  waterreservoir Flaje, het rotsstadje Tisá en de tafelberg Děčín Sněžník. Wandelaars kunnen zich uitleven in het Nationale Park Boheems Zwitserland. Het is een schitterend gebied met prachtige natuurfenomenen. Door het gebied lopen diverse wandelroutes, waaronder de lange afstandsroute Hřebenovka.

Foto: Ertsgebergte, CzechTourism

Karlovy Vary; Egerroute & Slavkov bos

Naar de spa regio van Tsjechië komen al sinds de 18e eeuw bezoekers. Ze komen er voor het heilzame water, maar een spakuur omvat niet alleen mineraal water drinken en er in baden. Wandelen en de frisse lucht inademen hoort er ook bij. Laat dat nou uitstekend in de regio van Karlovy Vary kunnen! Josef Slunecko, toerisme medewerker van de regio Karlovy Vary, laat weten dat er zowel voor fietsers als wandelaars een breed aanbod aan paden is. Het grootste bos is het Slavkov bos tussen de spasteden Karlovy Vary en Mariánské Lázně. Maak een wandeling bij Kladská of wandel naar een van de vele uitkijktorens nabij Karlovy Vary. Josef Slunecko: "We hebben meer dan 2.100 kilometer aan perfect gemarkeerde fietsroutes. De meest populaire route is de Egerroute. De route voert door de schilderachtige vallei van de rivier de Eger (Tsjechisch: Ohře) door vier West-Boheemse regio's."


Foto: Karlovy Vary, CzechTourism

Pilsen Regio; Baroque trails & Boheemse Woud

De stad Pilsen is de vierde grootste stad van Tsjechië. Het staat bekend om de brouwerij en het is tevens de plek waar de allereerste pils is geboren. “Toeristen die naar de regio Pilsen gaan, komen vooral voor onze bierstad, maar wat bezoekers niet weten is dat de regio ook prachtige natuurgebieden heeft.” Ilona Šnebergerová geeft als tip het Nationale Park Boheemse Woud. Het is het grootste natuurgebied van Tsjechië. Tips voor fietsers heeft Ilona ook. “In onze regio zijn er meerde fietsroutes, zoals de barokke fietsroutes in het noorden van de regio. Deze beginnen en eindigen allemaal op dezelfde locatie en zijn elk ongeveer 40 km. Ze zijn gemarkeerd met het West-Boheemse baroklogo en hierdoor makkelijk te volgen.” Een andere suggestie is de Otava-fietsroute, een rivierroute die begint in het Boheemse Woud en eindigt bij kasteel Zvíkov in de regio Zuid-Bohemen. Andere lange afstandsroutes zijn de Eurovelo 13, ook wel bekend als de IJzeren Gordijnroute en de Europese langeafstandsfietsroute CT 3 Praag – Pilsen – Regensburg.

Foto: Pilsen regio, CzechTourism

Zuid-Bohemen; Rivierroutes

De regio Zuid-Bohemen is bij toeristen, vooral Nederlanders en Belgen, populair. Het uitgestrekte gebied heeft geweldige fiets- en wandelmogelijkheden. Zo voert door Zuid-Bohemen de IJzeren Gordijnroute en de Moldaufietsroute. Alena Simková van South Bohemia Tourism raadt daarnaast het gebied rondom de stad Třeboň aan. “Je vindt hier tientallen vijvers waarlangs fietspaden zijn aangelegd.” Mountainbikers kunnen zich uitleven rondom het Lipnomeer en in het Boheemse Woud. Aan wandelpaden ook geen gebrek, laat Alena weten. “Of je nu houdt van korte tochten, pittige beklimmingen of van een wandelvakantie er is keuze genoeg in Zuid-Bohemen.” Een route benoemd tot “Leading Quality Trails Best of Europe”  is de Lužnice Valley Hiking Trail. Deze wandelroute is 55 km lang en voert door de Lužnice vallei. Een pittige beklimming is naar de bergtop Kleť (1083 m). “Het is ook mogelijk om met de kabelbaan omhoog te gaan en vervolgens wandelend, fietsend of met een outdoor step naar beneden te gaan”, vertelt Alena. Voor een leuke wandeling met kinderen tipt Alena de Olšina trail in het Boheemse Woud. Het is een rondje van 7 km over vlonderpaden aangevuld met uitkijkpunten en attracties. Je vindt meer van dit soort natuurpaden in het Boheemse Woud, zoals door het veenmoeras Jezerní slať.


Foto: Olšina trail, CzechTourism

Moravië-Silezië; Beskiden en Jeseník

Voor een vakantie in Moravië-Silezië moet je iets verder rijden. De regio ligt in het oosten van Tsjechië grenzend aan Polen. “In onze regio vind je twee gebergtes: Beskiden en Jeseník. Het zijn prachtige bosgebieden en vooral voor mountainbikers en wandelaars aantrekkelijke bestemmingen,” laat  Dita Korčák van de regio weten. In Beskiden is een wandeling naar de bergtop Radhošť een aanrader. In Jeseník is de berg Praděd juist weer populair. Dita legt uit dat er diverse routes zijn die je naar Praděd brengen, maar haar favoriet is de route vanuit het pittoreske kuuroord Karlova Studánka. Je volgt dan eerst de Bilá Opava rivier en wandelt over bruggetjes, vlonderpaden en trappetjes. Haar fietstip is om een fietstocht te maken langs het stuwmeer Slezská Harta, gelegen aan de voet van het Jeseník gebergte. Verschillende delen zijn verhard en fietsers hebben de mogelijkheid om verfrissing in het water te vinden en uit te rusten op kleine strandjes. Het rondje is ongeveer 40 kilometer. Dita: “Erg leuk is om het fietstochtje te combineren met een boottocht over het meer.”


Foto: stuwmeer Slezská Harta in Moravië-Silezië, CzechTourism

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen