De Tsjechische keuken leent de smaak van de Duitse en Hongaarse schnitzel, strudel en goulash, maar geeft daar een eigen draai aan. Krijg je er al trek in? In deze blogpost laat CeskySight je kennismaken met typisch Tsjechische lekkernijen. Dobrou chut’ (Eet smakelijk)!
Soepen (Polévky) uit Tsjechie
Tsjechië is een echt soepland. Soep is het traditionele voorgerecht, maar kan ook met brood worden geserveerd als hoofdgerecht. Deze soepen zijn echt de moeite waard om te proberen:
Rundvleessoep met leverknoedels (Hovězí polévka s játrovými knedlíčky)
Aardappelsoep (Bramboračka of Bramborová polévka)
Tomatensoep (Rajská polévka)
Koolsoep (Zelňačka)
Hoofdgerechten (Hlavní chod) uit de Tsjechische keuken
Bij de meeste Tsjechische hoofdgerechten is vlees is het belangrijkste ingrediënt. Daarbij worden plakken aardappel- of broodknoedels (knedlíky), gekookte aardappelen (brambory), aardappelpuree (bramborová kaše) of rijst (rýže) gegeten. In restaurants worden vaak ook patat en aardappelkroketten geserveerd als bijgerecht.
Ossenhaas met knoedels en roomsaus (Svíčková na smetaně)
Een gemarineerde ossenhaas in roomsaus met cranberrycompote, een schijfje citroen en room erop.
Varkensvlees met knoedels en zuurkool (Vepřová pečeně s knedlíky a se zelím, in het kort Knedlo-vepřo-zelo)
Dit is hét ‘soul food’ van Tsjechië. De basis is varkensvlees en daarbij worden knoedels en zuurkool geserveerd. Hoewel het een wat saai gerecht is en behoorlijk vet, is het erg populair bij de Tsjechische bevolking. Je komt het tegen op veel menu’s in Praag.
Runder- of varkensgoulash (Hovězí/Vepřový guláš)
Een stoofpot van rundvlees, varkensvlees of wild met uien en kruiden. Tsjechische ‘guláš’ is niet te vergelijken met Hongaarse ‘gulyás’: dat is meer een soep die lijkt op de Tsjechische soep ‘gulášovka’.
Schnitzel (Řízek)
Kalfsvlees, varkensvlees of kip bedekt in een traditioneel Tsjechisch ‘driedubbel korstje’ (trojobal). Hiervoor wordt het vlees platgeslagen, in plakjes gesneden en dan aan beide kanten bedekt met bloem. Daarna komt er een laagje van geklopt ei en paneermeel omheen en wordt het vlees aan beide kanten gebakken. De schnitzel wordt geserveerd met aardappelbijgerechten.
Fruitknoedels (Ovocné knedliky)
Dit zijn hele vruchten of stukjes fruit in aardappel- of kwarkdeeg. Ze worden gestoomd en dan geserveerd met boter of room, suiker en soms met gemalen maanzaad of kwark.
Desserts (Moučníky)
Dessert zijn er in vele varianten. Sommige zijn vrij vet door het gebruik van boter (máslo) en slagroom (šlehačka). Andere zijn juist licht en luchtig. Over het algemeen zijn de Tsjechische desserts en gebaksoorten (dorty) niet heel zoet.
Marmergebak (Bábovka)
Een traditionele gebaksoort die veel Tsjechen doet denken aan hun kindertijd, toen er altijd marmergebak bij oma op de keukentafel stond. De naam is afkomstig van de donkere en lichte stukken in de cake.
Koeken (Koláče)
Rond gistdeeg met een vulling van fruit, kwark of maanzaad. Deze koeken kunnen klein, middelgroot of zo groot als een pannenkoek zijn. De vulling is zichtbaar.
Honinggebak (Medovník)
Een heerlijk honinggebak met heel veel dun gesneden en geglazuurde laagjes. Dit gebak is niet echt smeuïg, maar ook niet echt droog.
Appelstrudel (Jablečný závin)
Appelstrudel is een traditionele Tsjechische gebaksoort die zijn oorsprong vindt in de Oostenrijkse keuken. Het is een langwerpig bladerdeeggebak met daarin een vulling van appel, rozijnen en walnoot. Appelstrudel kan warm of koud geserveerd worden, meestal met poedersuiker en soms ook met vanille-ijs en slagroom.
Bierhapjes (Něco k pivu) uit de Tsjechische keuken
Preskop met azijn en uien (Tlačenka s octem a cibulí)
Preskop of hoofdkaas bestaat uit kleine stukjes vlees in gelei/aspic, geserveerd met uien, azijn en brood.
Gemarineerde schimmelkaas (Nakládaný Hermelín)
Hermelín is een schimmelkaas die vergelijkbaar is met brie en camembert. De kaas wordt gemarineerd in olie met peper, knoflook en uien. Deze snack is heel populair in cafés, voor bij het bier.
Worst uit het zuur (Utopenec, letterlijk ‘drenkeling’)
Een dikke varkensworst die is ingelegd in zoetzure azijnmarinade met zwarte peper, laurierblad, ui en chilipeper. De worst wordt koud geserveerd met roggebrood erbij.
Karel
op 01 May 2015Jellie van der Veen
op 03 May 2015Jellie van der Veen
op 03 May 2015A.P. Buijs
op 29 Aug 2015Beatrix Soesbergen-Macek
op 03 Sep 2015Jellie van der Veen
op 16 Sep 2015Andre Buijs
op 15 Oct 2015