De leukste hotspots voor jongeren!

5 Coole Citytrips voor jongeren.

De Karelsbrug vind je in elke reisgids over Tsjechië. Maar de leuktste hotspots waar de Tsjechen zelf het liefst komen, zijn minder makkelijk te vinden. Wil je niet achter de toeristische massa aan lopen, maar de coole kant van Tsjechië leren kennen? Wij zetten de leukste tips en apps voor je smartphone op een rij.

Praag: van hipstercafés tot hotspots aan de rivier

Berlijn heeft Kreuzberg, Parijs heeft Montmartre en Praag heeft de hippe Krymská-straat in het stadsdeel Vršovice. Daar zijn de laatste tijd heel veel gave cafés en galeries geopend. Een belangrijke hotspot is café en activiteitencentrum Café V Lese. Eigenaar Ondřej Kobza fleurt de openbare ruimtes van Praag op met allerlei creatieve projecten, zoals de straatpiano’s die hij in de stad neerzet. Voorbijgangers kunnen erachter gaan zitten en een stukje spelen. Maar breng ook zeker een bezoek aan het klassiek-Tsjechische Café Sladkovský, Canape Café & Bar en andere retro-cafés en -bars.

Deze video van een politieagent die op een van de straatpiano’s speelt, ging de hele wereld over:


Als de zon schijnt, verzamelen de inwoners van Praag zich op de oevers van de rivier, die in het Tsjechisch Náplavka worden genoemd. Er is altijd wel iets te doen: er zijn niet alleen talloze cafés en bars, maar je kunt er ook zomaar een theaterboot, een openluchtbioscoop of een boerenmarkt tegenkomen. Het enige wat jij hoeft te doen, is een lekker plekje aan het water zoeken en genieten van levendig Praag. Een ander goed idee voor een relaxt middagje is een bezoek aan de parken van Praag. Daar vind je de ideale plek voor een picknick en een potje frisbeeën, slacklinen of pétanque. In het Stromovka-park, een van de coolste parken in Praag, kun je barbecueën tussen de bomen, dansen op de dansvloer die hier ‘s zomers te vinden is of gewoon lekker in een ligstoel liggen met wat relaxte muziek op de achtergrond. Jongeren die naar Praag komen, gaan ook graag naar kroegenbuurt Žižkov of het industriële Holešovice. Daar staan de alternatieve technoclub Cross en het nieuwe multiculturele centrum Jatka 78, waar regelmatig onafhankelijke theater- en muziekprojecten te zien en te horen zijn.

https://www.facebook.com/NAPLAVKA


Het echte Plzeň’s met de app Skryté město

Plsen, bier

Bier in Plsen, foto: Czech Tourism

Dit jaar is deze stad in West-Bohemen, die wereldberoemd is geworden met bier, Europese culturele hoofdstad. Het hele jaar is er van alles te beleven voor jongeren van over de hele wereld. Zo kun je een voorstelling bijwonen van een modern circus waarin acrobatiek wordt gecombineerd met beeldende kunst, of een bezoek brengen aan de onconventionele expositie in een openluchtgalerie. Wil je de stad eens van een heel andere kant bekijken, download dan de app Plzeň 2015 – Skryté město (‘de verborgen stad’). Deze alternatieve stadsgids wijst je de weg naar allerlei plekken en activiteiten die te maken hebben met de geschiedenis van deze bierhoofdstad en het leven zoals het er nu is. De app voor je smartphone biedt je een kijkje in het leven van vijf inwoners van Plzeň en laat je de stad door hun ogen bekijken. Zo kijkt oorlogsveteraan Tomy terug op de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Plzeň door het Amerikaanse leger. Kunstenares Veronika laat je kennismaken met de cultuur in haar stad. Je kunt de app Plzeň 2015 – Skryté město downloaden op www.aplikace.skrytemesto.cz.


De moderne café- en barcultuur van Brno

Bier Tsjechië bar

Foto: David Marvan, Czech Tourism

Kleine cafés met een unieke sfeer en een menukaart vol heerlijke hapjes en drankjes hebben ervoor gezorgd dat deze stad in Zuid-Moravië een reputatie heeft opgebouwd tot ver buiten Tsjechië. De laatste jaren is er een duidelijke trend zichtbaar in Brno: authentieke bars waar unieke drankjes op het menu staan en waar kwaliteit vooropstaat. Andrej Vališ en Honza Vlachynský zijn twee voorbeelden van de vele jonge initiatiefnemers in de barcultuur van Brno. Tijdens een reis naar Alaska besloten ze dat ze een bar wilden openen die pas dicht zou gaan als de laatste klant vertrokken was. Na thuiskomst gingen ze meteen aan de slag voor hun ‘Bar, který neexisuje’ (bar die niet bestaat). Daarbij lieten ze zich inspireren door de illegale bars tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. Afgelopen zomer kregen ze gezelschap van de Super Panda Cirkus bar, een hotspot voor echte liefhebbers waar je je in een magische circustent waant. Wil je liever proeven van de authentieke Tsjechische keuken? Ga dan naar de Soul Bistro, waar traditionele plaatselijke gerechten worden geserveerd. Meer tips voor de beste cafés, bars en restaurants van Brno krijg je tijdens een gratis rondleiding van een ‘local’.


Alternatieve omgevingen in industrieel Ostrava

Ostrava industrie Moravië-Silezië

Ostrava, foto: Lenka Jamnická, CzechTourism

Ostrava, een stad in het noordoosten van Tsjechië, heeft duidelijk een jonge, energieke vibe. In deze stad vindt elke muziekliefhebber gegarandeerd een plek naar zijn of haar smaak, van punkclub Plan B tot de veelzijdige club Barrák. Zelf je handtekening zetten kan ook: daarvoor moet je in de semi-besloten absintclub Les zijn, waar de muren bekleed zijn met papier vol hand-, voet- en andere afdrukken van klanten.

De laatste tijd is Ostrava internationaal bekend geworden met het festival Colours of Ostrava, dat plaatsvindt op de industriële locatie Dolní Vítkovice. In de gebouwen van de voormalige mijn van Hlubina, die een kwart eeuw geleden nog gewoon in bedrijf was, wordt nu gewerkt aan een modern kunstcentrum. Binnenkort komen hier studio’s voor fotografen, filmmakers, schilders en videokunstenaars, maar ook clubs en bioscopen. In augustus vindt op deze inspirerende plek voor het eerst het nieuwe festival 3ArtBeat plaats, waar muziek samenvloeit met andere kunstvormen.


Olomouc: films, kleine brouwerijen en tvarůžky-kaas

Kan een historische stad vol toeristische bezienswaardigheden toch cool zijn? Olomouc laat dankzij een levendig studentenleven zien dat dat kan! Een van de vele succesvolle projecten is het grootste Europese festival voor populair-wetenschappelijke films, dat al 50 jaar in Olomouc wordt gehouden: Academia Film Olomouc. Festivalgangers kunnen in een academische omgeving kennismaken met wereldberoemde ambassadeurs van de wetenschap, zoals Martha Holmes (producer van de BBC-serie Life) en bioloog Steve Jones. Op het festival zijn jaarlijks prestigieuze films van de BBC, Discovery Channel or National Geographic te zien.

Een bezoek aan Olomouc wordt nog leuker met een bezoek aan de kleine plaatselijke bierbrouwerijen. Vergeet niet de traditionele kaas uit Olomouc, tvarůžky te bestellen voor bij je bier! Deze zachte Tsjechische kaas met zijn karakteristieke geur wordt al sinds de vijftiende eeuw gemaakt. Je kunt hem zelfs kopen bij een unieke verkoopautomaat in het toeristische informatiecentrum van Olomouc.

We zijn heel benieuwd wat jij gaat beleven op de coole hotspots van Tsjechië. Meer informatie over de leukste locaties in Tsjechië vind je op www.coolczechguide.cz, waar je ook een app voor je smartphone kunt downloaden.

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen