Kutná Hora: schatkamer van het koninkrijk Bohemen

Kutná Hora: schatkamer van het koninkrijk Bohemen

Kutna Hora wordt wel de zilverstad of de ‘nationale schatkist’ van Tsjechië genoemd. In de Middeleeuwen was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad in het koninkrijk Bohemen. Het was de enorme rijkdom van Kutná Hora die in de hoogtijdagen van de stad het voortbestaan van de Boheemse koningen heeft kunnen waarborgen.

Rijk aan historisch erfgoed

Kutna Hora_Vlašský_Dvur

Kutna Hora, Vlašský Dvur

Delen van die rijkdom zijn vandaag de dag nog te zien. Het centrum van Kutná Hora is in 1995 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de historische waarde en architectonische pareltjes. Het historische centrum met een oppervlakte van 62 hectare zit vol met straten, pleinen, kerken, woonhuizen, winkels en cafés waar de lange, roerige geschiedenis van de stad voelbaar is. Er hangt een middeleeuwse sfeer in deze voormalige mijnstad met maar liefst 319 culturele monumenten, waaronder het Italiaanse Hof (Vlašský dvůr) en de kathedraal van St. Barbara, die is uitgegroeid tot het symbool van de stad. Hiermee neemt Kutná Hora een vierde plaats in op het gebied van Tsjechisch stedelijk erfgoed, na Praag, Olomouc en Brno. Om dat zo te houden, is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan de renovatie van de stad.

Middeleeuws centrum van Kutna Hora

Maar Kutná Hora is meer dan het centrum met middeleeuwse straatjes en kerken. Zo ligt diep onder de straten van de stad een ondergrondse wereld van tunnels en straten verborgen. Vanuit de Vrchlice-vallei heeft de stad bovendien van een halve kilometer afstand een karakteristieke skyline, gevormd door de belangrijkste gebouwen van de stad die zich verheffen aan de rand van de vallei.

Sedlec

Ook de huidige voorstad Sedlec, waar het voormalige cisterciënzerklooster staat, maakt onlosmakelijk deel uit van het historische centrum van Kutná Hora. Tijdens de hoogtijdagen van de zilverstad, in de Middeleeuwen, vormde dit klooster een tegenpool van de stad: terwijl in Kutná Hora nacht en dag bedrijvigheid was, bleef het klooster van Sedlec een centrum vol gebeden en rust. Het belangrijkste gebouw van het kloostercomplex is de kathedraal van Onze Lieve Vrouwe in Sedlec.

De wijnkelders van Kutná Hora

De wijnkelders van Kutná Hora maken deel uit van een lange traditie van druiventeelt, die dateert uit het jaar 1101. In de zomer en tijdens bijzondere evenementen, zoals de druivenoogst van Kutná Hora, worden hier heel bijzondere rondleidingen met wijnproeverijen gegeven in het klooster van St. Ursula. Ook heeft Kutná Hora een wijnfietspad van zes kilometer tussen het centrum van de stad en de wijngaarden. Wijnen uit dit gebied (zoals Pinot Noir, St. Laurent, Müller Thurgau en Gewurtztraminer) staan bekend om hun mineraalgehalte en kruidigheid. Ze hebben al heel wat prijzen in de wacht gesleept – in Tsjechië en internationaal.
Vakantiehuis in Midden-Bohemen

Ook enthousiast over Kutna Hore, bekijk dan het filmpje.

Restaurant Dačický: Boheemse alchemie in de praktijk

De wijnen smaken prima bij een pittige goulash met knoedels of gevulde kalkoen met rode kool en aardappelknoedels met pruimenjam in het gerenommeerde restaurant Dačický. Dit sfeervolle restaurant waakt over de nagedachtenis van zijn naamgever: Mikuláš Dačický uit Heslov. Deze legendarische figuur hield van het leven in de renaissance en genoot grenzeloos van lekker eten, wijn en vrouwen. Neem het er dus maar eens lekker van en proef niet alleen van de originele alchemistische gerechten bij Dačický, maar probeer ook zeker een van de zes soorten bier van de tap.


Vakantiehuis in Midden-Bohemen

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Van der kieft
Door

Van der kieft

op 30 Apr 2016

Hallo Jellie,Zou je voor ons onderstaande vraag kunnen beantwoorden:We zijn naar de grote kathadraal geweest in Kuna horna. In de kathadraal zag ik een heel aparte beeld die ik niet ken. IK heb daar ook een beeldje gekocht van dat beeld wat mij erg intresseerde. Maar ik kan nergens vinden wie dat nou is. Hopelijk kunnen jullie mij hier bij helpen. IK kan helaas geen foto hier plaats en .... maar het is een man met een sort lamp in zijn hand die hem omhoog hou..... hij zit op zijn knieen ...en heb een soort sijs of een bijl in zijn hand..... hij heb ook zijn kap op zijn hoofd. ... en heet een verontwaardige gezicht uitdrukking ..... weet iemand wie die man is ???

Reactie plaatsen