Traditionele Tsjechische merken bestellen vanuit huis

Traditionele Tsjechische merken bestellen vanuit huis

Wil je vanuit Tsjechië een praktisch en traditioneel souvenir meenemen? Helaas is dit door de huidige situatie erg lastig, maar we zullen je kennis laten maken met een aantal souvenirs van traditionele Tsjechische merken! Het is zeker de moeite waard om deze te bekijken of zelfs online te bestellen vanuit het comfort vanuit huis. 

Detoa - Speelgoed voor generaties kinderen over de hele wereld

Heb je kinderen of kleinkinderen? In het Jizerské-gebergte in het noorden van Bohemen bevindt zich een fabriek van Detoa die al meer dan 110 jaar houten speelgoed maakt voor generaties kinderen over de hele wereld. Ze maken er alles: dominostenen, houten treinen of stripfiguren. Het is moeilijk om in de buurt een winkel te vinden die het Tsjechische houten speelgoed verkoopt, maar je kunt hun website bezoeken op https://www.detoa.cz/products.


Thonet: als je dé stoel met een verhaal wilt

Zijn ze je wel eens opgevallen? Zes stukken handgebogen beuken rondhout, twee bouten en tien houtschroeven. Dit is wat er nodig is om de iconische Tonetka, of Chair Number 14, de bestverkochte stoel in de geschiedenis te maken. Je komt ze overal tegen! Het werd 160 jaar geleden gemaakt en overspoelde de wereld samen met andere gebogen meubels van Michael Thonet. Je vindt de bij Microsoft en Google, in Starbucks, of in het kantoor van Preciosa in Singapore. De stoel is zelfs vastgelegd in schilderijen van Toulouse-Lautrec, Picasso, Renoir en Dalí. Tegenwoordig vind je de TON Company nog steeds in Moravië, in het kleine stadje Bystřice pod Hostýnem, waar ze nog steeds gebogen houten meubels maken. En waar kun je je eigen Tonetka-stoel kopen? Bijvoorbeeld op https://www.ton.eu/en/.

Stoel

Koh-i-noor ... voor de creatievelingen

Heb je thuis een gewoon potlood? Het is iets wat we tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen. Het is iets dat er altijd is geweest, kijk in de la en je vindt er eentje! De realiteit was echter vóór 1789 anders. Zo gebruikten architecten en ontwerpers in die tijd alleen grafiet en zagen ze er aan het eind van de dag meer uit als mijnwerkers. Zo vond ontwerper Josef Hardtmuth een houten grafietkoffer uit in zijn Weense studio en het potlood was geboren. Hij richtte Koh-i-noor op en begon potloden en schrijfaccessoires in massa te vervaardigen. Na zijn dood verhuisden de fabrikanten van Oostenrijk naar České Budějovice in Zuid-Bohemen, dat zich nog steeds binnen één land bewoog - het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Koh-i-noor heeft een paar fabrieken in Zuid-Bohemen, waar ze tegenwoordig nog schrijf- en schilderaccessoires maken. Je kunt hun unieke producten over de hele wereld kopen, of in de e-shop https://www.koh-i-noor.cz/en.


Botas - schoenen met traditie

 De traditionele Tsjechische sportschoenen vieren hun 71ste verjaardag! De productie van schoenen in de stad Skuteč in Oost-Bohemen begon al in 1534, maar de productie van Botas, de traditionele leren sportschoenen, begon in de eerste helft van de 20e eeuw. Voor de Tsjechen is Botas een synoniem van sportschoenen of trainers. Het spreekt boekdelen over de traditie van deze schoenen. Tegenwoordig kun je Botas-schoenen kopen voor sporten zoals volleybal, hockey of langlaufen, net als stadsschoenen in verschillende kleuren en designs. Een paar jaar geleden kwamen enkele studenten van de Academie voor Kunst, Architectuur en Design in Praag met een idee om een nieuw leven in het merk te blazen. Dit resulteerde in de Botas 66 schoen, gebaseerd op het jaren 60 design met een moderne twist. Je kunt ze bestellen op https://www.botas.cz/botas-66.


Horloges voor jong en oud van Prim

 In Nové Město nad Metují in Oost-Bohemen worden al bijna 70 jaar handgemaakte horloges vervaardigd. Het is een van de weinige fabrikanten in Europa die alle componenten maakt. Van de uurwerken tot de kasten en wijzerplaten. Toch zijn de prijzen van de horloges, of die nu voor heren of dames zijn, niet zo hoog als die van Zwitserse horloges. Prim-horloges hebben het leven van de meeste Tsjechoslowaakse burgers begeleid en vandaag de dag komen ze weer in de schijnwerpers, met een beetje nostalgie, en zijn ze populair bij zowel jong als oud. Je kunt de horloges bekijken op: https://www.prim.cz/en/ of ze kopen in de e-shop van de fabrikant op: http://www.prim-shop.cz/.


Alles voor je persoonlijke verzorging - Dermacol 

Dermacol werd in de jaren zestig opgericht in Praag, in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Het schoonheidsideaal is sindsdien behoorlijk veranderd, maar één ding blijft hetzelfde: vrouwen willen er goed en mooi uitzien. Dermacol ontwikkelde een van de eerste covermake-ups ter wereld, oorspronkelijk voor medische doeleinden, op het gebied van esthetische geneeskunde om specifieker te zijn. Enkele jaren later werden de producten echter al in Hollywood gebruikt. Tegenwoordig maakt Dermacol bijna alles wat je nodig hebt voor huidverzorging. Van douchegels, lotions tot make-up. Je koopt hun producten bijvoorbeeld op https://eu.dermacol.cz/.


Tonak – voor de hoedenliefhebber

Tonak - een merk dat zijn beste jaren al heeft beleefd. Het is niet de schuld van klanten dat hun producten niet meer zo veel worden gekocht. Tonak is een hoedenfabriek, en hoeden zijn natuurlijk niet meer zo modieus als honderd jaar geleden. Tonak werd gesticht in het noorden van Moravië, in de stad Nový Jičín in 1799. Toch gaat de traditie van het maken van hoeden daar een paar eeuwen terug. Hoewel hoeden en andere hoofddeksels niet langer populair zijn bij Europeanen, zijn er culturen waar deze traditie nog steeds leeft. Tonak exporteert 80% van zijn producten het land uit. Je vindt Tonak-hoeden op de hoofden van joden in Israël en de VS, moslims in Afrika en Azië, in Japan, of op de hoofden van inheemse vrouwen in de Peruaanse en Boliviaanse Andes. Als je geen lokale verkoper in je buurt kunt vinden, kijk dan op de Tonak-website, waar je zelfs online een hoed kunt passen. https://b2b.tonak.cz/


Ik ben Beatrix Soesbergen-Macek en samen met mijn man hebben we zo’n 6 jaar geleden Tsjechshop.nl opgezet. Een webshop waar u terecht kunt voor de aankoop van heel veel Tsjechische producten. We dragen Tsjechie al jarenlang een heel warm hart toe. Mijn man is een nuchtere Hollander, ik heb een Tsjechische vader die in 1948 na de omwenteling naar Nederland vluchtte en vele jaren later een nieuw leven begon met de vrouw die later mijn moeder zou worden. Met de in Tsjechië achtergebleven zoon en dochter uit het eerste huwelijk van mijn vader heb ik een fijne band, zij hebben mij een goed beeld gegeven van mijn mooie tweede vaderland en van de mensen die er wonen. En dank zij hen vonden we ook een tweede (t)huis bij hen in de buurt, in Náchod. Inmiddels is Tsjechshop.nl veel meer geworden dan alleen een webshop. We zijn een punt waar al het mooie en goede van Tsjechië bij elkaar te vinden is, in de breedste zin des woords. Zodat zoveel mogelijk mensen kennis ermee maken. Want zeg nou zelf: is Tsjechië niet verrukkelijk mooi?
Reactie plaatsen