Fort Josefov in Jaroměř bij Hradec Králové

Fort Josefov in Jaroměř bij Hradec Králové

Stel je eens voor: een reis terug in de tijd, naar een periode waarin verdedigingswerken en militaire strategieën van levensbelang waren. Welkom in het vestingstadje Josefov, een unieke plek die niet alleen indrukwekkende gebouwen herbergt, maar ook een schat aan onvergetelijke verhalen en mysterieuze locaties. Dit is geen doorsnee monument - het Josefov-fort is een adembenemende ervaring die je meevoert naar lang vervlogen tijden.

Medewerkers in Fort Josefov, Foto: Kudyznudyz.cz

De bouw van dit prachtige fort begon al in 1780, onder toezicht van de befaamde Franse ingenieur Claude Benoit Chevalier de St. Luis Duhamel de Querlonde. In 1787 was het gehele complex voltooid en klaar om zijn belangrijke rol te vervullen. Wat die rol precies was? Het beschermen van de noordelijke grenzen van het Oostenrijkse rijk tegen het koninkrijk Pruisen. Maar het fort diende niet alleen als verdedigingswerk - het was tevens een imposant arsenaal, een opslagplaats voor buskruit en voedselvoorraden, en bood onderdak aan zowel soldaten als burgers.

Wanneer je door de rechthoekige straten van het vestingstadje Josefov loopt, voel je de geschiedenis tot leven komen. Bewonder de massieve wallen en diepe verdedigingsgrachten die eens de veiligheid van de stad garandeerden. Waan jezelf in een waar avontuur terwijl je de mysterieuze ondergrondse gangen verkent, die je meenemen naar een wereld vol geheimen. Loop in de voetsporen van onbekende soldaten en beroemde generaals, en laat je meevoeren door de verhalen die deze plek te bieden heeft.


Tijdens een rondleiding word je meegenomen door het doolhof van ondergrondse gangen en leer je alles over het harde militaire leven. Ontdek de vergeten hoekjes en andere verrassingen die de stad voor je in petto heeft. Laat je verrassen door historische anekdotes en boeiende vertellingen. Leer over de mensen die hier ooit woonden, werkten en vochten voor hun idealen.

Voor de dapperen onder ons, vooral kinderen die samen met hun ouders zijn, worden er regelmatig spooktochten georganiseerd waarbij meeslepende legendes tot leven komen.

Fort Josefov, Foto: Peteri, VisitCzechia

Hoogtepunten van Fort Josefov

Als je Josefov bezoekt, zijn er tal van interessante plekken om te verkennen. Laat me je meenemen op een virtuele tour langs enkele hoogtepunten.

  1.  M. Frost's eerste museum over militaire geschiedenis;
  2.  Bastion IX;
  3. Ravelin nr XIV;
  4. Het museum in het bevoorradingskantoor van Fort Josefov.

En er is nog meer! Maar deze punten zal ik even kort benoemen.

Kanon in Fort Josefov, Foto: Kudyznudyz.cz

M. Frost's eerste museum over militaire geschiedenis

Bezoek dit museum met een uitgebreide collectie tentoonstellingen over oorlogsgebeurtenissen van over de hele wereld. Je vindt hier historische artefacten en interessante displays, allemaal gehuisvest in het gebouw van de bouwdirectie.

Bastion IX

Dit unieke deel van het bovengrondse en ondergrondse verdedigingssysteem van het Josefov-fort herbergt de permanente tentoonstelling "Josefov tijdens de wereldoorlog". Hier kun je meer te weten komen over het leven van de lokale bewoners tijdens die tijd. Ook vind je hier een uitgebreide collectie tractoren, kanonnen en artilleriemunitie.

Ravelin nr. XIV

 In deze ravelijn vind je objecten die verband houden met de geschiedenis van het fort, zoals originele werktuigen, een kruis uit de kerktoren en vuur- en steekwapens. Als je geïnteresseerd bent, kun je ook een rondleiding krijgen door de artilleriekazematten met replica's van kanonnen uit verschillende periodes van het fort.

Museum in het Bevoorradingskantoor van Fort Josefov

Deze tentoonstelling neemt je mee door de geschiedenis van de koninklijke bruidsschatstad Jaroměř en het keizerlijke fort van Josefov. Bewonder een zes meter lange houten boot uit de 11e eeuw, modellen van vestingpoorten, een militair ensemble en voorbeelden van damesmode. Daarnaast brengen beschilderde volksmeubels, portretten en schilderijen en tekeningen van verdwenen gezelschappen van Jaroměř en Josefov het leven van onze voorouders tot leven.

Fort Josefov, Foto: Pecold, VisitCzechia

Rondleidingen in Fort Josefov

De rondleidingen in Fort Josefov worden aan minimaal 5 personen gegeven. Tijdens deze rondleidingen, wordt je begeleid door een gids. Ze duren in totaal ongeveer 60 minuten.

Je begint op de binnenplaats van Bastion, gaat langs de kazematten, ziet het ondergrondse verdedigingssysteem van de vestingstad en krijgt van alles te horen over de geschiedenis van Josefov. En het allerleukste? De gids draagt een historisch kostuum, waardoor het ook voor de jongsten onder ons een indrukwekkende en herinneringswaardige belevenis zal zijn.

Tentoonstelling in Fort Josefov, Foto: Kudyznudyz.cz

Leuke weetjes over Fort Josefov

Tijdens de rondleidingen ondergronds, zullen de temperaturen afdalen tot ongeveer 10 °C. Neem dus vooral een jas mee, met name voor de kinderen.

Ondanks de fanatieke liefde die de Tsjechen hebben voor huisdieren (en met name honden!) mogen grote honden niet mee tijdens de rondleidingen. Honden, of andere kleine huisdieren, die in de armen of in de tas gedragen kunnen worden, mogen wel mee.

Ze zeggen dat 5% van alle mensen claustrofobie kent. Daarom is het belangrijk om te weten dat Fort Josefov veel kleine, krappe ruimtes kent. Het plafond tijdens de sigtseeingroute reikt tot drie meter, maar er bestaan ook krappere plekken tot 175 centimeter. Maar wees gerust, de gids zal t.a.t. bij je blijven en je aanmoedigen om door te gaan.

Fort Josefov is rolstoelvriendelijk. Er zijn rondleidingen door de bovengrondse delen mogelijk (het lapidarium, de kazematten en de binnenplaats). Er zijn zelfs drempelvrije toiletten. Je kunt de sleutel hiervan krijgen bij de kassa. De ondergrondse rondleiding is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers (of kinderwagens!)

Je kunt met de auto parkeren aan de “Rudé armády 109, 551 02 Jaroměř - Josefov, Czechia”. Type dit vooral zo in het navigatiesysteem. Er zijn hier ongeveer vijftig parkeerplekken en het bevindt zich op 150 meter van de ingang.

Ondergronds Fort Josefov, Foto: Kudyznudyz.cz

Ben jij van plan om samen met de kinderen op ontdekkingsreis te gaan naar Fort Josefov? Boek dan een vakantiehuis in Tsjechië, die je kunt gebruiken als uitvalsbasis en uitrustpunt. In de regio van Hradec Králové, waar Fort Josefov ligt, is het plaatsje Stupna zeker aan te raden. Stupná is perfect voor gezinnen en ligt niet alleen ideaal voor een ontdekkingsreis, maar ook een vispauze.

Ben je benieuwd naar onze vakantiewoningen in Stupná? Neem gerust een kijkje!

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen