Autowegen en verkeersregels

Tsjechië beschikt over een prima infrastructuur, een goed wegennet en een moderne bewegwijzering. In ongeveer 10 uur rijdt u vanuit Nederland naar Tsjechië. De afstand vanaf midden Nederland naar Tsjechië is zo’n 900 km.
Voor een goede online kaart kunt u terecht op www.mapy.cz
Voor eventuele calamiteiten bevindt zich in Praag een ANWB steunpunt.
tel: (+31) (0) 88 2692 888

Tolvignet
Op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (‘dálnièní známka’) verplicht. Deze tolwegen zijn te herkennen aan de bekende blauwe verkeersborden met het symbool van de autosnelweg met ongelijkvloerse kruisingen of met het symbool 'autoweg' erop.

Tarieven:
Per 1 januari 2015 voor auto´s tot 3500 kg:
Vignet voor 10 dagen = CZK 310 (ongeveer € 13,-)
Vignet voor 1 maand= CZK 440 (ongeveer € 18,-)
Vignet voor een jaar = CZK 1500 (ongeveer € 62,-)

Bevestiging vignet.
Het vignet bestaat uit twee gedeelten. Het zelfklevende deel moet aan de binnenzijde van de voorruit rechtsonder worden bevestigd, het andere deel moet worden bewaard en op verzoek kunnen worden getoond. De weggebruiker zonder een geldige sticker kan gestraft worden met een boete van maximaal 15.000 CZK..

Verkeersregels:
De verkeersregels van de Tsjechische Republiek verschillen niet wezenlijk van de verkeersvoorschriften van de overige Europese staten.
Men rijdt rechts en het gebruik van veiligheidsriemen is verplicht. Het gehele jaar door dient licht gevoerd te worden. Voor en tijdens het rijden is het gebruik van alcohol verboden. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is in Tsjechië 0,0 promillage!
Snelheidsbeperking: 50 km/uur in de bebouwde kom.
90 km/uur buiten de bebouwde kom.
130 km/uur op de autosnelwegen.

U dient altijd in bezit te zijn van een geldig rijbewijs, autopapieren en een geldig paspoort en/of identiteitskaart.
Het is verboden om op kruispunten te keren.
De regels voor het rijden op een rotonde is als volgt. De bestuurder geeft geen richtingswijziging aan bij het oprijden van de rotonde. De bestuurder is echter wel verplicht de richtingswijziging aan te geven bij het wisselen van rijstrook naar rechts of naar links en bij het verlaten van de rotonde.
Binnen de bebouwde kom heeft al het verkeer van rechts voorrang, buiten de bebouwde kom: het verkeer op hoofdweg. Verkeer op rotondes heeft voorrang. Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer. Zo nodig moet het dalende voertuig stoppen en terugrijden, tenzij het stijgende verkeer zich vlak bij een uitwijkplaats bevindt. Om praktische redenen hebben in de praktijk zware voertuigen, zoals bussen, voorrang op lichtere voertuigen.
Wanneer u in de winterperiode naar Tsjechië rijdt is het verstandig om op pad te gaan met winterbanden en sneeuwkettingen. In de wintermaanden bent u verplicht sneeuwkettingen bij zich te hebben, maar met goede winterbanden heeft u deze echter zelden nodig.
De bestuurder is verplicht de richtingaanwijzer te gebruiken als hij een fietser inhaalt.

Voetgangers die willen oversteken moet u voorrang verlenen.

Bij pech is het net als in Nederland verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen en een gevarenhesje aan te hebben als u zich buiten de auto bevindt.
Kinderen (kleiner dan 150 cm of lichter dan 36 kg) mogen slechts in autozitjes voor kinderen worden vervoerd. Dit geldt voor alle typen wegen.
Fietsers beneden de 18 jaar zijn verplicht een beschermende fietshelm te dragen van een goedgekeurd type.
Mobiel bellen is tijdens het rijden verboden. Het gebruik van hands free sets is wel toegestaan.

Tijdens files op snelwegen en andere grotere wegen moeten de bestuurders verplicht een zgn. doorrijstrook open laten voor voertuigen met voorrangsrecht.
Het gebruik van actieve stoorzenders van snelheidsmeters die tegen ‘laser’ snelheidmeters gebruikt kunnen worden, is in de Tsjechische Republiek verboden. Op gebruik van dat soort installaties staat een boete van maximaal 100.000 CZK.
Reactie plaatsen