Telc | Unesco monument

Telc | Unesco monument

Telc heeft de Unesco lijst bereikt dankzij de verbinding van het historische centrum en een in Telc gelegen kasteel (1992).

Telc en Italiaanse renaissance

[caption id="attachment_6227" align="aligncenter" width="1009"]Kasteel-Telc Kasteel Telc. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism[/caption]

De stad heeft haar uiterlijk te danken aan de 16e eeuwse rijke edelman Zachariáš z Hradce (Zacharias van Hradec). Hij had zulke grote bewondering voor de Italiaanse renaissance, dat hij de Italiaanse architecten naar Telc had uitgenodigd om zijn gotische verblijf te verbouwen tot een representatief kasteel. De architecten zijn er goed in geslaagd en het kasteel beschikt over buitengewoon goed bewaarde historische interieurs met pompeuze versiering, de toenmalige inrichting en zeldzame collecties.

De herenhuizen op het plein zijn ook niet aan de renaissance verbouwing ontkomen. Ze kregen bewust uniforme voorgevels en arcades. Later is de meerderheid van de huizen weer in barokstijl herbouwd. Slechts een paar huizen hebben tot op de dag van vandaag echter hun renaissance achtige uiterlijk behouden.

 

Reactie plaatsen