Vier Oud & Nieuw in Praag

Weet je al waar je Oud & Nieuw gaat vieren? Wat dacht je van een feestelijk nieuwjaarsfeest in Praag. Van grootste feesten tot een intiem diner met vuurwerkshow. In de Tsjechische hoofdstad is er voor ieder wat wils.

Een Tsjechisch Oud en Nieuw vier je zo:  

 • Bezoek de gezellige kerstmarkten van Praag

De kerstmarkten op het Oude Stadsplein, Wenceslavplein en bij de Praagse Burcht blijven tot 6 januari staan. Hierdoor kun je ook op oudjaarsdag nog genieten van de magische sfeer van de kerstmarkten in Praag. Struin langs de kraampjes en bewonder de handgemaakte kerstdecoratie zoals handbeschilderde kerstballen, houten speelgoed en kerstfiguurtjes gemaakt van stro.

Bovendien is een kerstmarkt de beste plek om de lokale delicatessen te proeven. Probeer:

 • peperkoek (pernik)
 • glühwein (svarene vino)
 • hete punch (punč)
 • gepofte kastanjes (kaštany)
 • een gebakken worstje met mosterd en mierikswortel (klobása s křenem a hořčicí)
 • en sluit af met een glaasje grog, rum gemengd met heet water.

De bekendste kerstmarkt is die op het Oude Stadsplein. Op dit plein staat een prachtig versierde kerstboom. Elk jaar is er een competitie genaamd “Hledá se strom” waar ze op zoek gaan naar de hoogste en mooiste kerstboom uit Tsjechië. Dit jaar komt de kerstboom uit de regio Liberec.

 • Intiem dineren op oudjaarsdag

Praag is, simpel gezegd, een paradijs voor wie van lekker eten houdt. In het centrum bevinden zich tal van restaurants waar je heerlijk kunt dineren. Veel restaurants bieden speciale nieuwjaarsarrangementen, vaak voorzien met een feestelijk tintje. Je kunt er ook voor kiezen om te dineren op het water. Diverse rondvaarten bieden een lopend buffet aan dat wordt vergezeld met live muziek. De rondvaarten duren ongeveer 3 uur.

 • Proosten doe je met Bohemia: Šťastný nový rok

Een Tsjechische kerst zit vol tradities, Oud & Nieuw daarentegen kent er geen. Sommige Tsjechen geven de voorkeur om thuis te blijven met familie, terwijl andere Oud & Nieuw vieren in de bergen. Bij jongeren zijn de pubcrawls populair waar je van bar naar bar gaat. Drink net als een echte Tsjech een halve liter bier of probeer de Tsjechische sterke drank Becherovka.

Er zullen ook veel mensen naar het Oude Stadsplein gaan. Hier zijn de gehele dag muziek en dansoptredens en wordt er gezamenlijk afgeteld tot het nieuwe jaar. Proosten moet je doen met de Tsjechische champagne Bohemia sekt en wil je iemand een gelukkig nieuwjaar wensen onthoudt dan de zin “Šťastný nový rok”. Feesten kan tot in de late uurtjes. Er zijn diverse (thema)feesten, zoals een gemaskerd bal of vier Oud en Nieuw op een party boat.

 • Eet op 1 januari čočka en je zal een (financieël) gezond nieuwjaar tegemoet gaan

Voor veel Tsjechen is 1 januari een belangrijke dag. Het is namelijk niet alleen nieuwjaarsdag, maar ook de dag dat Tsjecho-Slowakije zich splitste in Tsjechië en Slowakije. Een traditioneel Tsjechisch gerecht voor 1 januari is čočka. Dit is een maaltijd met linzen, varkensvlees, augurken en gebakken ei. Wie dit gerecht op 1 januari eet, zal een gezond nieuw jaar tegemoet gaan zonder financiële tegenslagen.

In de traditionele Tsjechische restaurants kun je čočka bestellen. Na deze flinke maaltijd is het tijd voor wat beweging. Tsjechen zijn dol op ijshockey en in het centrum van Praag vindt je enkele openluchtschaatsbanen, zoals naast het Estates Theater op het plein Ovocný trh en in Letná bij het station van Sparta Praag.

 • Een spetterende vuurwerkshow om 18.00u

De officiële vuurwerkshow in Praag vindt op 1 januari plaatst om 18:00. Deze duurt ongeveer 11 minuten. Elk jaar heeft de show een ander thema. In 2018 waren er grootste vieringen omtrent ‘100 jaar sinds de stichting van Tsjecho-Slowakije’ dus dit thema zal ook met de vuurwerkshow centraal staan. Meestal wordt het vuurwerk afgestoken in Letná of op een boot gelegen bij Letná.

Een goede plek om de show te bekijken is vanaf de heuvel Letná of aan de oevers van rivier bij Hotel Intercontinental. Ook speciaal is om de show vanaf de Karelsbrug te bewonderen.

Heb jij een mooie ervaring meegemaakt, tijdens oud en nieuw vieren in Praag? Deel je reactie hieronder…

Ben je opzoek naar een luxe vakantiewoning om ook eens een Tsjechisch oud en nieuw te ervaren? Misschien in combinatie met een wintersportvakantie? Wij zijn gespecialiseerd in de verhuur van luxe vakantiehuizen in Tsjechië. Ons aanbod varieert van woningen voor stelletjes, gezinnen tot (grote) vrienden/familiegroepen. Bekijk hier ons aanbod

Over de schrijver
CzechTourism Benelux is de officiële toeristische organisatie van Tsjechië gevestigd in Amsterdam. Het Tsjechische Verkeersbureau biedt toeristische informatie aan en zet Tsjechië als vakantieland op de kaart in de Benelux door middel van offline en online marketing- en PR-activiteiten.
Reactie plaatsen