Vakantie Tsjechië in Midden-Bohemen, de regio rond Praag

Vakantie Tsjechië in Midden-Bohemen, de regio rond Praag

Vakantie in Tsjechië? Ga naar Midden-Bohemen

Midden-Bohemen vormt het hart van Tsjechië. Deze streek staat bekend om zijn vele kastelen en de prachtige natuur waarin je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Het bekendst is echter de stad Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Ieder jaar komen er dus heel wat toeristen naar Midden-Bohemen, maar voor velen blijft het bij een citytrip in de mooie hoofdstad. Zonde, want de regio heeft nog zo veel meer te bieden!

Hoog tijd dus om eens te kijken naar Midden-Bohemen voor je vakantie in Tsjechië. Want geloof me, met wat hier te zien en te doen is, kom je ongetwijfeld tijd te kort…

Een koninklijk lesje geschiedenis

Menig koning, prins of edelman drukte zijn stempel op Midden-Bohemen. Koningen gaven steden bijvoorbeeld privileges en rechten, waardoor deze uitgroeiden tot welvarende plaatsen. Deze vind je verspreid door de regio en staan bekend als ‘royal towns’ en ‘royal mining towns’. Uiteraard wilden al deze edelen er zelf ook comfortabel bij zitten en dat zie je terug in de talloze kastelen die je hier vindt.

Opvallend genoeg zijn veel mensen verrast door al die kastelen en de link met Europese adel. Maar wat je misschien niet weet, is dat Midden-Bohemen vroeger een belangrijke rol speelde binnen de West-Europese verhoudingen. Tegenwoordig denk je bij Tsjechië mogelijk al snel aan het communisme en het IJzeren Gordijn, maar de periode daarvoor was dit land in het bezit van de Europese adel. En daar zijn de vele kastelen een levendige herinnering aan.

Historische stadjes

Maar goed, welke van die kastelen en koninklijke stadjes moet je dan echt bezoeken tijdens je vakantie in Tsjechië? Als je echt de tijd hebt, probeer je er natuurlijk zo veel mogelijk te bekijken. Ieder stadje heeft zo weer zijn eigen charme. De één heeft zijn koninklijke titel bijvoorbeeld te danken aan het bier dat er werd gebrouwen, terwijl een ander zijn beroemdheid dankt aan het delven van edele metalen.

Mladá Boleslav is zo’n eeuwenoude royal town. Al in de tiende eeuw bouwde men hier een vesting en door de eeuwen heen vergaarde het stadje steeds meer rechten. Ook vandaag de dag is Mladá Boleslav nog een belangrijke plaats. Hier ontstond namelijk het automerk Škoda

Aan de oevers van de Elbe vind je de royal towns Nymburk en Kolín. Niet ver hiervandaan ligt het mijnstadje Kutná Hora, dat een tijdlang de belangrijkste stad na Praag was. En hoewel die tijd voorbij is, staat het historische centrum van Kutná Hora nu wel op de werelderfgoedlijst. Bezoek hier bijvoorbeeld de imposante St. Barbara kathedraal en neem vooral een kijkje in een van de vele wijnkelders.

Příbram is trouwens nog zo’n stadje dat zijn welvaart te danken heeft aan het delven van goud en zilver. Ook nu zijn hier nog mijnen in gebruik, hoewel men rond Příbram tegenwoordig uranium wint.

Een keur aan kastelen

Natuurlijk vind je in veel royal towns nog kastelen en vestingen. Toch wil ik een paar kastelen graag apart noemen – deze wil je namelijk echt niet missen tijdens je vakantie in Tsjechië. Sla bijvoorbeeld Kasteel Křivoklát bij de royal town Rakovník echt niet over. Alleen al de omgeving, het natuurgebied Křivoklátsko, is zeer de moeite waard.

Twee andere indrukwekkende kastelen zijn Karlstejn en Konopiště. Kasteel Karlstejn is echt een sprookjeskasteel: het ligt op een rots met uitzicht over de vallei en heeft stevige muren en torentjes. Hoewel Tsjechië niet meer bij een koninkrijk hoort of een koningshuis heeft, bewaren ze hier nog altijd de kroonjuwelen van koning Karel IV.

Ook Kasteel Konopiště kent een indrukwekkende geschiedenis. Het werd al in de dertiende eeuw gebouwd en is in al die eeuwen steeds wat verder uitgebreid en aangepast. De meest bekende bewoner was aartshertog Frans Ferdinand, die het kasteel in 1887 kocht. Nu kun je tijdens een rondleiding door het kasteel zien hoe hij hier leefde.

Video van Midden-Bohemen gemaakt door het Verkeersbureau.

Bekijk Midden-Bohemen op een andere manier

Behalve een indrukwekkend aantal koninklijke kastelen heeft Midden-Bohemen je nog iets verrassends te bieden. Want ondanks dat Tsjechië aan alle kanten door andere landen wordt omringd, kun je hier toch fantastisch watersporten. 

Duik bijvoorbeeld in het Orlik Meer, dat ontstaan is door de bouw van een stuwdam in de rivier de Moldau. En over rivieren gesproken: tijdens je vakantie in Tsjechië kun je rondvaarten maken, maar ook zelf een bootje huren of gaan kajakken om het land vanaf het water te bewonderen. En houd je wel van peddelen, maar zie je het water niet zo zitten? Midden-Bohemen laat zich ook fantastisch op de fiets verkennen! 

Meer vakantie Tsjechië?

Zo veel interessante plekken om te bezoeken en leuke dingen om te doen – en dat alleen al in Midden-Bohemen. Je kunt je eindeloos vermaken in deze regio, maar ben je toch benieuwd naar andere bestemmingen voor je vakantie naar Tsjechië? Download dan hieronder het e-book Regio’s van Tsjechië.


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen