Een wandeltocht langs bierbrouwerijen in het Reuzengebergte
3 min. leestijd

Een wandeltocht langs bierbrouwerijen in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is populair zowel in de winter als in de zomer en biedt uitdagende landschappen met prachtige vergezichten. Je kan er schitterende wandeltochten maken. Combineer dit met bier en succes is gegarandeerd. De mini-brouwerijen in het Reuzengebergte dachten hier precies hetzelfde over en hebben daarom de ‘Krkonose Bierroute’  ontwikkeld. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en kom je bij de hoogstgelegen brouwerijen van Tsjechië. Geniet van het Reuzengebergte en haar bieren met deze wandelroute langs bierbrouwerijen Reuzengebergte.

Een wandeling waar je dorst van krijgt

De ‘Krkonose Bierroute’  verbindt vier mini-brouwerijen met elkaar die zijn gelegen in het Reuzengebergte. De wandelroute is 22 kilometer, maar kan makkelijk langer worden gemaakt door het brede aanbod aan routes. Deze paden gaan nog steeds langs de brouwerijen, zodat je er zeker van bent dat je ze niet mist. De bierroute kan ook met de mountainbike worden gemaakt, maar gezien het verwachte alcoholgebruik en het heuvelachtige terrein is het wellicht veiliger om te voet deze route te doen.

Video: Krkonošská pivní stezka ©Krkonoše Svazek

Bier geïnspireerd op de natuur

Slechts 3,7 kilometer verwijdert van de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, ligt brouwerij Luční bouda. Deze brouwerij, tevens berghut, is de grootste en hoogstgelegen in het Reuzengebergte. Het ligt op een hoogte van 1.410 en de oorsprong van de berghut gaat terug tot 1623. De brouwerij is nog niet zo oud, want pas sinds 2012 wordt hier het bier Paroháč gebrouwen. Niet alleen blond en donker pils wordt er gemaakt, maar ook speciaalbieren van hoge gisting in Britse stijl.  De naam en het logo van het bier is gekozen vanwege een kudde herten die in de buurt van Luční bouda leven en ’s avonds of ’s ochtends vroeg te zien zijn op de berghellingen. 

Uitzichtfoto: Jan Hocek ©CzechTourism

Lopend naar het volgende biertje

Vanuit Luční bouda is het wat stijgen, maar dan ben je op het hoogste punt van de route. Op 1510 meter hoogte sta je tussen twee bergtoppen en heb je een prachtig uitzicht op de hoogste berg Snezka en de bergweiden. De volgende brouwerij is in pension Andula. De mini-brouwerij Friesovy boudy is de kleinste op de route. Het bier dat ze brouwen heet Fries en er zijn drie soorten. Geniet niet alleen van het bier, maar ook van het mooie uitzicht hier.

De mooiste wandelingen eindigen in de kroeg

De bierroute eindigt in het dorpje Vrchlabi waar twee brouwerijen liggen.  De grootste mini-brouwerij van de vier is de familiebrouwerij Hendrych, die tegenover de skilift Bubákov ligt. De brouwerij is gevestigd in een voormalige textielfabriek. Slechts 1,5 kilometer verderop ligt de volgende brouwerij Pivovarská Bašta. Deze brouwerij heeft de langste traditie bier maken. Sinds 1997 maken ze Krkonošsky medvěd. 

Beers-Hendrych Foto: ©CzechTourism

Andere bereidingsprocessen

Bij de brouwerijen kan je naast lokale biertjes proeven ook rondleidingen krijgen. Je leert hoe bier wordt gemaakt, welke ingrediënten worden gebruikt en wat het verschil is tussen bier uit de bergen en uit de lager gelegen gebieden. “Op een hoogte van 1400 meter kookt water al bij 94 °C en hierdoor zijn de bereidingsprocessen net wat anders,” legt de lokale brouwer Daniel Szennai uit. Wie zich helemaal wil onderdompelen in het bier kan een bierspa proberen bij Luční bouda. Een unieke ervaring die de Krkonose Bierroute helemaal compleet maakt. Het is ook mogelijk om de route over twee dagen te verdelen en te overnachten in Luční bouda of pension Andula.

Bier Tsjechië

Foto: David Marvan, CzechTourism

Een souvenir aan de Krkonose Bierroute 

Een aandenken aan de Krkonose Bierroute is natuurlijk wel zo leuk en daarom kan je stempels sparen. Na het drinken van twee biertjes bij één van de brouwerijen krijg je een stempel. Ben je bij alle mini-brouwerijen geweest en heb je alle stempels verzameld dan krijg je een leuk aandenken. Wees gerust je hoeft niet op één dag alle acht de biertjes achterover te tikken. Het hele zomerseizoen mag je erover doen. Vergeet ook niet een selfie te maken tijdens deze bierroute.

Tip! Zet je auto in Vrchlabi en pak de bus naar Splinderuv Mlyn of Pec Pod Snezkou. Het makkelijkst is om te beginnen in Pec Pod Snezkou. De route gaat merendeels bergafwaarts.

Heb jij al eens een brouwerij in Tsjechië bezocht? Laat ons weten wat je er van vond in de reacties hieronder…

Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen