Charmant Velké Losiny zit boordevol verhalen

Charmant Velké Losiny zit boordevol verhalen

Het in het zuidoosten van Tsjechië gelegen stadje Velké Losiny staat vooral bekend als bronnenbadplaats. Dit plaatsje in de uitlopers van het Jeseníky-gebergte kan echter ook bogen op de aanwezigheid van een slot met een illustere voorgeschiedenis en de oudste ambachtelijke papierfabriek van Centraal-Europa. Voldoende aanknopingspunten voor een bezoek dus!


De Adelijke familie Žerotín schreef geschiedenis in het stadje Velké Losiny 

slot Velké LosinySlot van Velké Losiny, foto: CzechTourism

Al aan het eind van de dertiende eeuw wordt de nederzetting die de basis van het huidige Velké Losiny vormt in de geschiedschrijving genoemd. Zijn latere bekendheid heeft het stadje vooral te danken aan de adellijke familie Žerotín. In de drie eeuwen waarin deze familie er de scepter zwaaide, maakte Velké Losiny een periode van grote groei door. Een sleutelrol was daarin weggelegd voor het slot dat er in 1562 door de Žerotíns werd opgetrokken. Andere belangrijke activiteiten die in dezelfde periode plaatsvonden, waren de bouw van een bronnengebouw en een papierfabriek.

Ontdek hoe Velké Losiny 56 van zijn inwoners verloor

De geschiedenis van Velké Losiny kent echter ook een zwarte bladzijde en wel in de vorm van de heksenprocessen die hier in de zeventiende eeuw plaatsvonden. Tijdens deze inquisitie werden onder leiding van Heinrich Boblig von Edelstadt zo’n honderd mensen gevangengenomen, gemarteld en uiteindelijk tot de brandstapel veroordeeld; met deze wrede daad tegenover onschuldige mensen verloor Velké Losiny 56 van zijn inwoners. Het eerdergenoemde renaissanceslot vormde het decor van deze beruchte heksenprocessen. Overigens kwam het slot in 1802, na de dood van de toenmalige eigenaar Jan Ludvík van Žerotín, in handen van de Von Liechtensteins.

36 graden, is de temperatuur die al meer dan 450 jaar staat voor ontspanning in Velké Losiny 

Velke losiny kuuroordKuuroord in Velké Losiny, foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Na de onverkwikkelijke gebeurtenissen tijdens de inquisitie nam de nijverheid in Velké Losiny toe. Zo werd er een bierbrouwerij gebouwd, evenals een linnenweverij en een machinefabriek. Waar het stadje en zijn omgeving tegenwoordig echter vooral om bekend staan, zijn de spa-mogelijkheden die hier – net als op veel andere plekken in het land – een maar liefst meer dan 450 jaar lange traditie kennen. Wat overigens niet betekent dat je er geen moderne faciliteiten mag verwachten, integendeel! Het water uit de natuurlijke bronnen waar Velké Losiny zijn faam als kuuroord aan te danken heeft, is exact 36 graden, wat de ideale temperatuur is om op en top te ontspannen. 

Ontdek waarom deze papierfabriek een nominatie heeft voor UNESCO Werelderfgoed

Papier fabriek Velké LosinyPapier fabriek van Velké Losiny, foto: CzechTourism

Wat Velké Losiny aantrekkelijk maakt, is het feit dat er meer te genieten valt dan de warmwaterbronnen alleen. Natuurlijk mag je een bezoek aan het prachtige renaissanceslot niet missen. Ondanks de wrede taferelen die zich hier hebben afgespeeld, wordt dit slot wel een van de mooiste renaissancegebouwen ten noorden van de Alpen genoemd. 

Tijdens een rondleiding kun je genieten van:

  •  schitterende sgraffito-ornamenten
  •  een ridderzaal met een bijzonder cassetteplafond
  • schilderijen van (onder andere) Nederlandse meesters

In de papierfabriek van Velké Losiny wordt al meer dan vier eeuwen op vrijwel dezelfde manier met de hand papier gemaakt. De fabriek is de oudste in zijn soort die in Europa nog in bedrijf is en de kwaliteit van het papier is zodanig dat het zelfs voor presidentiële documenten wordt gebruikt. Deze bijzondere locatie is genomineerd om opgenomen te worden in de Werelderfgoederenlijst van – alleen dat is al een goede reden om een bezoek aan deze fabriek in je vakantieplanning op te nemen!


Over de schrijver
Mijn naam is Jellie Banga. Mijn passie voor Tsjechië ontstond jaren geleden, toen ik in 2005 met mijn man en drie dochters voor het eerst op vakantie ging naar Tsjechië. Na die eerste vakantie waren we voorgoed verliefd op Tsjechië. Dat was de start van CeskySight op. Inmiddels is CeskySight uitgegroeid tot een volwaardige reisorganisatie met meerdere medewerkers. Mijn passie is mijn werk geworden en dat maakt me ontzettend gelukkig. Via deze site deel ik mijn kennis en ervaring met jou.
Reactie plaatsen